Basiret kuralları gereği bir tacirin deneyimsizlik ya da düşüncesizlik içinde bulunamayacağı kabul edilmektedir. Hal böyle olunca tacirlerin gabin iddiasına dayanak olarak tecrübesizlik ya da düşüncesizlik hali iddiasında bulunamayacağı açıktır.
Her ne kadar tacirler, düşüncesizlik ya da tecrübesizlik hallerine dayanamaz ise de edimler arasında aşırı nisbetsizliğin bulunduğu durumlarda müzayaka halinden istifade suretiyle gabin koşullarına dayanabilir.
“..sözleşmenin gabin nedeniyle illetli olduğunun kabulü için edim ve karşı edim arasındaki nispetsizliğin, taraflardan birinin, diğerinin şahsında mevcut özel bir durumu bilerek,istismar etmesi, sömürmesi sonucu oluşması gerekir.
Sözleşmenin karşı tarafının, zarar gören tarafın zayıf durumunu bilerek ve bu durumdan yararlanmak isteyerek edimler arasında açık bir oransızlık yaratmış olması gerekir. Yani gabinin oluşumunda mutlaka kişinin kastının (bilme+ isteme) olması gerekir, ihmal düzeyindeki yararlanmalar gabine sebebiyet vermez.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
İlgili 17 soru bulundu
Alman hukukunda gabinin hukuki sonucu, İsviçre ve Türk hukuklarından farklı olarak, mutlak butlandır16.
Gabinli sözleşmeye bağlanan yaptırım ise “ iptal edilebilirlik “ tir. Gabinli sözleşme hakkında söz konusu olan “ iptal beyanı “ gerek kullanılışı gerekse hükümleri bakımından BK. md. 31'de ifade edilen irade sakatlığı halleri için kullanılan iptal beyanından farksızdır.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Konuya Yargıtay uygulaması açısından bakıldığında Yargıtay gabin, hata ve hile iddialarının aynı davada ileri sürülemeyeceğini (Y.4.HD. 25.1.1949 T. 1949/611 E. 1949/231 K. ; Y.4.HD. 20.3.1953 T. E.
Yargıtay kabulüne göre açık oransızlık; edimler arasında %50 lik fark olarak kabul edilir. Olağan koşullar altında ise bir gabinden bahsedebilmemiz için edimler arasında en az %25 fark olması gerekmektedir.
Gabin davasına örnek vermek gerekirse; gabin sebebine dayanarak açılacak bir tapu iptal ve tescil davası için taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurulacaktır.
Örnek vermek gerekirse sahip olduğu bir arazinin yakında çok değer kazanacağı konusunda hiçbir deneyime sahip olmayan ,köyde yalnız başına yaşayan yaşlı bir kadından ,arazisi gerçek değerinin çok altında bir bedelle satın alınması hali örnek verilebilir.
Gabinin (aşırı yararlanmanın) varlığı zarar görene (sömürülene), sözleşme tarihinden itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirerek iptal davası açıp iddiasını her türlü delille kanıtlama ve verdiğini geri isteme hakkı verir.
Ticari işletme işleten Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri ile kamu yararına çalışan dernekler ve gelirinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcayan vakıflar, tacir sayılmazlar.
Küçük ve kısıtlılara ait ticari işletmeyi bunların adına işleten yasal temsilci, tacir sayılmaz. Tacir sıfatı, temsil edilen küçük veya kısıtlıya aittir. Ancak, yasal temsilci ceza hükümlerinin uygulanması yönünden tacir gibi sorumlu olur.
Gabin (Aşırı Yararlanma), Borçlar Kanunumuzda bir irade bozukluğu hali olarak öngörülmemiştir. Bu nedenle gabini irade bozukluğu sebepleri arasında değil, sözleşmenin kurulması ile ilgili hükümler arasında düzenlemiştir. Buna göre gabin (aşırı yararlanma) de sözleşmenin kurucu unsurlarıyla ilgili bir kurumdur.
TAPU İPTAL ve TESCİL DAVALARINDA “İRADE SAKATLIĞI” ; ”HİLE” (Aldatma) – ”HATA” (Yanılma)- ”KORKUTMA” (İkrah)- ”GABİN” (Aşırı Yararlanma) ve ”İNANÇLI İŞLEM” KAVRAMLARI.
Gabin aşırı yararlanma resen dikkate alınmaz. Mahkeme talebe bağlılık gereğince ve sömürülenin TBK Madde 28'de ki seçimlik haklarına yönelik talebi olmadıkça hakim resen dikkate almaz.
Kurucu unsurları mevcut olan bir hukukî işlemde, kamu düzenini ilgilendirecek önemde bulunan bir geçerlilik şartının gerçekleşmemiş olmasıdır. Kesin hükümsüzlüğü; her zaman, her ilgili ileri sürebilir.
Şekle ilişkin geçerlilik hükümlerine aykırılık halinde şekil eksikliği meydana gelmektedir. Kabul ettiğimiz görüş uyarınca bu müeyyide kesin hükümsüzlük olup, işlem baştan itibaren hükümsüzdür. Hakim tarafından resen dikkate alınır ve gerek taraflar ve gerekse üçüncü kişiler tarafından her zaman ileri sürülebilir.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Kurucu unsurları var olduğu için bir hukuki işlem yapılmış ise de, muteberlik şartlarının gerçekleşmemiş olması halinde hukuki işlem mutlak butlan ile batıldır yani kesin olarak hükümsüzdür.
Miras bırakanın sağlığında mirasçıların hile ve benzeri nedenlere dayalı tapu iptali davası açma hakkı söz konusu olamaz.
Saik yanılması, yanılmanın belirli bir kimseyle belirli içerikte bir sözleşme yapma iradesinin gerçeklere uymayan, yanlış tasavvurlar sonunda sakat oluşmasıdır. Saik yanılması, işlem iradesinin oluşumundaki yanılmadır ( Eren, s.426 ).
Sömürülen tarafın yalnızca zor durumda bulunması, deneyimsizliği ya da düşüncesizliği yetmemekte, ayrıca sömüren karşı tarafın bu durumu biliyor olması, bu durumdan yararlanmış olması gerekmektedir. Aşırı yararlanma barındıran sözleşmeye bağlanan yaptırım ise “iptal edilebilirlik”tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri