Tinsel bir varlık olan ruh töz idesi, zihnimizde, düşünme, anlama, isteme, bilme gibi basit idelerin bileşimi sonucu oluşmuştur. Ruh töz idesinin özellikleri düşünme, hareket ettirme gücü ve özgürlüktür. Madde töz idesi ise duyusuz, algısız, düşünemeyen ve kendiliğinden hareketi olmayan bir tözdür.
Töz ya da cevher, değişen yüklemlere desteklik eden değişmez gerçeklik; kendi kendisiyle, kendi kendisinde var olan anlamındaki felsefi kavram. Öznede değil, kendinde var olan.
descartes tözü önce, "var olmak için kendinden başka bir şeye ihtiyacı olmayan şey" olarak tanımlar. bu tanımın tek karşılığı ise tanrı'dır. daha sonra, insan'ı da "var olmak için tanrıdan başkasına ihtiyaç duymamak" bakımından töz olarak ele alır. tanrı/ruh, sonsuz töz, insan/beden ise sonlu töz olarak tanımlanır.
Tözün öz niteliklerinden her biri görece sonsuzdur. Töz, mutlak olarak sonsuzdur. Şu anlamda ki onun dışında hiçbir şey yoktur, sıfat ise ancak kendi cinsinde sonsuzdur. Yer kaplama, yer kaplama olarak, düşünce de düşünce olarak sonsuzdur.
Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz. Descartes birbiri ile karışmayan bu iki tözün bir araya gelmesini savunarak, kenidisini düalizmde göstermektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Aristoteles'te genel olarak töz, şeyi şey yapan şey olarak her şeyin temelin- de bulunan, başka her şeyin kendilerine yüklenebildiği veya kendilerinde mevcut olan nesnelerdir.
Yaratan ve yaratılan arasında bir farklılık yoktur. Dolayısıyla, Spinoza'nın panteizminde evren bir bütündür ve evrende tezahür eden kuvvetlerden ve kanunlardan başka bir Tanrı yoktur. Tüm evren ve evrende var olan tüm şeyler, Tanrı Doğa'nın suretleridir.
Töz, bugünkü Türk lehçelerinde “asıl, kök, menşe” demektir.
Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı'nın, Evren'in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar. Panteizm, genellikle monizm ile ilişkili bir kavramdır.
arkhe olarak belirlediği suyu aynı zamanda töz olarak da kabul ettiğini ifade edebiliriz. Bu tespitten hareketle Thales'in tözü Arslan36'nın da belirttiği üzere belirli bir varlık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Spinoza'ya göre evrende başka hiçbir varlık töz ile tanımlanamaz; Tanrı'dan başka. Bunun sonucu olarak da kozmik hiçbir oluşum töz içermemesine binaen hiçbir şey gerçek olamaz. Yine Tanrı bunun haricindedir.
Spinoza'nın felsefi sistemi Tanrı düşüncesiyle başlayıp Tanrı düşüncesiyle sonlandığı için insanın doğru konumlanışı bu sistemin belirlediği gereklere göre bilgiye yönelmesi ve kendi zorunluluklarını kavramasıdır.
en temel anlamındaki varlık olarak “birincil töz”, diğer kategoriler kapsamındaki varlığın hem önkoşulu hem de taşıyıcısıdır. Diğer taraftan, tözün kendisinin de yüklem olabildiği durumlarda, töz, “ikincil tözdür”. Buna göre, “birincil tözler” tikel nesnelerdir; “ikincil tözler” ise, türler olarak tümellerdir.
Spinoza Tanrı'yı töz olarak tanımladığına göre Tanrı da zorunlu olarak varolmalıdır. Dolayısıyla Tanrı varolduğuna göre ve onun varlığı diğer bir şeyin varlığını engellemektedir ve Varolan tek şey Tanrı'dır. Sonsuz niteliklere sahip olan töz/ Tanrı, zorunlu olarak vardır.
Tikel, bireysel varlıklar devinirler, büyür ya da küçülürler ve nitelikçe değişirler. Ancak bu nitelikçe değişim ya da başkalaşım, nesnenin kökten değişimini etkilerse tözsel bir değişim söz konusu olur.
Töz: Cevher. Değişen durumlara karşı kalıcı olan; kendi kendisiyle, kendi kendisinde var olan.
Panenteizme göre tanrı hem değişmeyen (mutlak), hem de değişendir (göreli). Hem zamanın içinde, hem dışında; hem sonlu, hem de sonsuzdur. Aynı zamanda hem tikel, hem tümel; hem neden, hem sonuçtur.
Panteizm terimi, iki Yunanca kelimenin birleşiminden, her şey anlamına gelen pan ve tanrı veya ilahi anlamına gelen theos'dan oluşur. Bu nedenle panteizm, kelimenin tam anlamıyla "her şey Tanrı'dır”, ”her şey ilahidir" veya “tüm tanrıcılık” anlamına gelir.
Panteizm ya da tümtanrıcılık (doğatanrıcılık-kamutanrıcılık) ise evrenin bütününü Tanrı olarak kabul eden felsefî görüştür.
Descartes'e göre, özleri bakımından birbirinden ayrı olan iki töz bulunmaktadır. Bunlar, düşünce yani ruh ve madde yani beden olarak nitelenmektedir. Ruhun niteliği düşünmesi, maddenin niteliği yer kaplamaktadır. Madde düşünmezdir ve ruh da yer kaplamaz.
Totem, bazı ilkel klan ve kabilelerden, onların atası sayılan hayvan veya bitkiye verilen isimdir. Bu totemleri kutsal sayan dini/felsefi görüşe ise Totemizm denmektedir. Bu sözcük kabile dilinde nişan veya âlamet anlamına gelir.
tös, tüs (Kazan) suret yüz, canlı hayvanların resmi. Kazanlı, Kırgız ve Başkurtlarda babadan kalma şeyleri hatıra-andaç. olarak saklıyanların” atalarımızın tözü tösü diye saklıyoruz” demeleri eski töz kelimesinin ifade ettiği babalar namına yapılan putlar için söylenen an'anevi sözün devamından başka bir şey değildir.
Einstein'ın ABD üniversitelerinde konferans verdiğinde öğrencilerin ona sık sık sordukları soru: -Tanrı'ya inanmıyor musun? Einstein hep şu cevabı verirdi: “Spinoza'nın tanrısına inanıyorum”. Spinoza'yı okumayan kişi aynı yerde kalır.
Yunan mitolojisinde tanrı ve tanrıçalar gök, su, toprak (orman ve kır) gibi elementlerin temsili içinde anılıyorlardı. Örneğin; Zeus bir gök tanrısı iken, Posedion su, Aristaeus da toprak tanrısıdır. Pan'da toprak yani doğa tanrıları kategorisinde anılmaktadır.
Spinoza'ya göre mutluluk insanın yaşamdan sevinç duymasıdır; ayrı deyişle mutluluk bir sevinç durumudur; mutluluk insanın daha büyük bir yetkinliğe geçişidir. Bu bakımdan mutluluk insanın yetkin bir yaşam sürmesi, sürekli kendini yetkinleştirmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri