Ambalajlar malzeme, renk, logo, içerik bilgisi, depolama kolaylığı, fiyat vb. faktörler ile tüketicinin satın alımını etkilemektedir.
İyi bir ambalaj materyali şu özelliklere sahip olmalıdır;
Ambalajın dizaynı; taşıma, dağıtım ve rafta tutulması sırasında koruyucu olmalı ve elle rahatlıkla tutulabilir şekilde olmalıdır. Ambalajın şekli, büyüklüğü ve ağırlığı önemlidir. Gıdanın orijinal şeklini, büyüklüğünü ve ağırlığını muhafaza etmelidir.
“Ambalajların üzerinde yer alan bilgiler, ürünlerin tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi ve tüketiciyi bilgilendirmesi açısından önemli.” diyen Derya Kaya, tüketicileri ürünün içindekiler, üretimi yapan firmanın adı ve net adresi, menşei ve diğer sembol bilgiler, seri numarası ya da parti numarası, işletme onay ...
Ambalaj malzemesinden gıdaya kimyasal madde geçişi gıda güvenliği ve kalitesi açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Gıda ambalajı ile gıda arasında meydana gelebilecek tepkimeleri engellemek ürün kalitesinin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Gıda ambalajı, migrasyona izin vermeyecek yapıda olmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
- Ürünü temiz tutmalı, kirlilik ve diğer mikroorganizmaların gıdaya bulaşmasına engel olmalıdır. - Besin kayıplarını en alt seviyede tutmalı, azami koruyucu olmalıdır. - Ambalajın tasarımı; taşıma, dağıtım ve rafta tutulması sırasında koruyucu olmalı ve elle rahatlıkla tutulabilir şekilde olmalıdır.
Ürünü temiz tutmalı, kirlilik ve diğer kontaminantların gıdaya bulaşmasına engel olmalıdır. Besin kayıplarını en alt seviyede tutmalıdır. Ambalajın dizaynı; taşıma, dağıtım ve rafta tutulması sırasında koruyucu olmalı ve elle rahatlıkla tutulabilir şekilde olmalıdır. Ambalajın şekli, büyüklüğü ve ağırlığı önemlidir.
Bir ürünün ambalajı üzerindeki etikette; ürünün adı, içindekiler, net miktar, firmanın adı ve adresi, üretildiği yer, üretim ve son kullanma tarihi gibi bilgiler yer almaktadır.
Güvenilir Gıda; Tarım ve Orman Bakanlığından kayıt/onay belgesi olan, son tüketim tarihi geçmemiş, muhafaza ve satış kurallarına uygun, ambalajlı ve etiketli olan, gereği gibi hazırlanan ve korunan gıdadır.
Hayvansal besinlerin etiketinde oval şekilde ve içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme onay numarasının bulunduğu "tanımlama işareti" aranmalı, diğer ürünler için ise yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan gıda işletmelerine verilen "İşletme Kayıt Numarası" (İKN) bulunan ...
Etiket üzerinde yazılan yazılar en az 1,2 mm punto büyüklüğü olmak zorundadır. Dökme olarak ambalajsız satılan ürünlerin önlerinde ve doğrudan satış için hazırlanmış gıdalarda tüketicinin görebileceği yerlerde "gıdanın adı, alerjen bilgisi, gıda işletmecisinin adı ve adresi, menşe ülke bilgisinin" bulunması yeterlidir.
Geleneksel olarak gıda ambalajında kullanılan malzemeler arasında cam, metaller (alüminyum, folyolar ve laminatlar, teneke ve kalaysız çelik), kağıt ve kartonlar ve plastikler bulunur. Dahası, hem sert hem de esnek formlarda çok çeşitli plastikler piyasaya sürülmüştür.
Başlıca gıda ambalajı türleri; cam kaplar, vakum ambalaj, aseptik kaplar, plastik ambalaj, teneke ambalaj, karton ambalaj, ahşap ambalaj, uzun ömürlü ambalaj, dondurma ambalajı, metal ambalaj, lamine ambalaj ve meyve suyu ambalajıdır.
Genel hatlarıyla ambalajın fonksiyonlarını şu başlıklar altında sıralayabiliriz; koruma fonksiyonu, taşıma fonksiyonu, bilgi verme fonksiyonu, reklam yapma fonksiyonu, depolama fonksiyonu, kullanım kolaylığı fonksiyonu, kantite fonksiyonu, satış arttırıcı fonksiyonu.
Tüketicinin ambalajdan beklentileri;
okunabilir olmalı (miktar, raf ömrü, fiyat vs.) 5. Şekli uygun olmalı (kavrama kolaylığı, çarpmaya dayanıklı, kırılmaya karşı güvenli vs.)
Ambalajın en önemli görevlerinden biri, ürün için üreticiden nihai müşteriye kadar uzanan yolda sağladığı çok yönlü korumadır. Ürünün ışık, nem, ısı, hava, darbe gibi dış etkenlerden olumsuz yönde etkilenmesini, bozulmasını ve kirlenmesini önler (Tek, 1983: 13).
Ambalaj atıklarının geri toplanması, yeniden kullanılması, geri kazanımının kolaylaştırılması ve tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla ambalajlar üretimleri sırasında işaretlenir. İşaretleme gönüllülük esasına dayanır.
Alışverinizi aceleye getirmeyin, Son ana bırakmayın. 3. Üzerinde etiketi bulunmayan gıda maddelerini (sebze, meyve hariç) mecbur kalmadıkça satın almayın. 4. Ekmek ve benzeri gıdaları satın alırken ambalaj içinde olanları tercih etmek daha güvenlidir.
Gıdaların muhafaza yöntemlerinin amacı, mikrobiyolojik ve enzimatik değişmeleri önlemek veya sınırlamaktır. Gıda üzerinde kısa sürede çeşitli mikroorganizmalar ürer ve bunlar bir taraftan kendileri için gerekli olan besinleri üzerinde yaşadıkları ürünlerden sağlarken, metabolizma artıklarını ortama verirler.
Gıda ürünlerinin, belirli standartlar doğrultusunda amaçlanan kullanıma uygunluğu için verilen sertifikalardır. Gıdaların raflarımıza gelene kadar belli yönetmelikler içerisinde kontrolünü sağlayan belgeler bütünüdür.
Ambalaj içinde bulunduğu malzeme ya da ürünü temiz ve güvenilir bir şekilde saklayıp depolanmasını ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan malzemedir. Kullanılan hammaddesine göre; ahşap, plastik, kağıt, metal, cam ve esnek (fleksible) olmak üzere farklı çeşitleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri