Sabah kahvaltılarımızın özel gıdası olan bal, Uluslararası Gıda Tüzüğü'ne göre; “Bal arıları tarafından, çiçeklerin nektarlarından veya bitkilerin canlı kısımlarından alınarak toplanan özsuların, vücutlarında var olan özel maddeler yardımıyla işlenmesi sonrası petek gözlerine depolanıp olgunlaştırıldığı, tatlı bir ...
a) Bal esas olarak çoğunluğu fruktoz ve glukoz olmak üzere farklı şekerlerden, organik bileşiklerden, enzimlerden ve polenlerden oluşur. Bala gıda katkı maddeleri de dâhil olmak üzere hiçbir gıda bileşeni veya dışarıdan hiçbir madde katılmaz.
Baldaki Toplam Aktivite (TA) değeri, balın bakterileri ve mikroorganizmaları öldürme gücüdür. Balın yapısındaki antimikrobiyal özellik arttıkça TA değeri yükselir. TA değeri 10+'dan büyük olan ballar arı ürünleri ile tedavi olan apiterapi de de kullanılacak kadar antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Bunun için laboratuvar analizlerine ve uzman değerlendirmesine ihtiyaç vardır. Bu amaçla ballarda; yabancı madde, rutubet, asitlik, diastaz sayısı, hidroksimetil furfural, invert şeker, ticari glikoz aranması gibi analizler yapılmaktadır.
Pastörize edilmemiş ve çok ince filtreden geçirilmemiş ("ham") bal türleri, 1 ila 20 arasında bir ölçekte aktivite düzeyine sahiptir. Toplam Aktivitesi yani TA değeri 10+ ve üzeri olan balların önemli güce sahip olduğu kabul edilir.
İlgili 24 soru bulundu
İçinde glikoz şurubu bulunan bal hemen alev alır ve yanmaya başlar. Gerçek balı anlamanın bir diğer yolu ise balın akışkanlığıdır. Kavanozdan alınan balı aşağı doğru akıttığınızda bal sürekli akar. Bal kesik kesik akıyorsa o bal sahte baldır" dedi.
Balda Olması İstenilen Kalite Kriterleri
—Balda nem miktarı %20 den fazla olamaz. —Balda nişasta bulunamaz. —Bal ticari glikoz içeremez. —Sakkaroz miktarı çiçek balında %5, salgı balında %10 oranından fazla olamaz.
Enzim İçeriği
Bal doğal enzimler bakımından oldukça zengin bir gıda maddesidir. Balın bileşiminde bulunan başlıca enzimler; diastaz, invertaz ve β-glikozidazdır.
f) Bala herhangi bir madde katılamaz ve yapısında bulunan herhangi bir madde uzaklaştırılamaz. g) İnvert şeker miktarı; çiçek balında % 65 oranında, salgı balında % 60 oranından az olamaz.
Balın kalitesini, orijinalliğini doğrulamak ve mümkünse botanik ve coğrafi kökenlerini belirlemek için bal analizi yapılır. Bu amaçlar için en yaygın tespitler melissopalinoloji, duyusal, biyolojik ve fizikokimyasal yöntemlerdir.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Ağırlıklı olarak karbonhidrat çeşitlerinden oluşan bal; aynı zamanda protein, aminoasit, vitamin, mineral, fenolik madde ve enzim gibi besleyici ve fonksiyonel bileşenleri içeriyor.
Yani bal, şeker grubu içerisinde, özünde karbonhidrattır.
Bal antiseptik içeren bir besin olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirirken birçok hastalık için de tedavi edici veya önleyici özellik barındırır. İnsan sağlığı açısından büyük önem taşıyan bal hem üretim aşaması hem de faydaları açısından mucizevi bir besin olarak bilinmektedir.
Analizin esası balın spesfik asitler ile proteininin çıkartılması ve IRMS cihazı ile test edilmesidir. Çıkarılan protein ile balın C13 değerleri arasındaki fark dışardan eklenen şekeri işaret etmektedir. Protein ve bal arasındaki C13 izotopları farkı -1.0 değerinden daha pozitif veya C4(mısır şurubu vs.)
Tebliğ Madde 1 — Bu Tebliğ'in amacı; balın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve pazarlanması aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemektir. Madde 2 — Bu Tebliğ bal arısı, Apis mellifera, tarafından üretilen balı kapsar.
Balın da bileşimini çoğunlukla yine basit şekerlerden olan glikoz ve fruktoz oluşturur. Çok az miktarda da vitamin, mineral ve organik asitler içerir. Ancak bal kesinlikle günlük vitamin-mineral alımımıza katkı sağlamaz.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Bal üretim sezonunda hiçbir şekilde şeker veya benzeri hiçbir katkı maddesi ilave edilmemektedir. Ballarımızı tam kıvamına ulaştırma adına sağımlarımız olabilecek en geç zamanda yapılmaktadır. Erken zamanda sağılan balların içindeki nemi tam atamadığından ince ve daha akışkan olduğu bilinmektedir.
B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerdiği için kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve obezite riskini azaltır. Bal, prebiyotiktir.
Bal tebliği kapsamında bal; bitki nektarlarının, arılar tarafından topladıktan sonra kendine özgü maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı, doğası gereği kristalleşebilen doğal ürün olarak ifade edilmektedir.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer. Camlar üretilirken önce ham maddeler çok yüksek sıcaklıklara ısıtılır. Bu sıcaklıklarda ham maddeler sıvı haldedir.
Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur.
Hakiki bal yoğun bir kıvama sahip olduğu ve kolay kolay erimediği için hem petekli hem de normal balda kıvam çok önemlidir. Evde bir bardak suya ya da süte bir kaşık bal atın ve gözlemleyin. Eğer balın erime süreci uzun sürdüyse hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri