Anne Sütündeki Kokunun Nedeni: Lipaz Enzimi Anneler genellikle kokuyu, sütlerini depolamak için sağdıklarında fark ederler. Bu sabunsu kokuyu kimi zaman sütlerini sağar sağmaz; kimi zaman da donmuş anne sütü çözdürme işleminden sonra sonra alırlar ve sütün bozulduğuna dair endişelere kapılırlar.
İneklerin soludukları barınak kokulu hava, genellikle süte geçmektedir. Toz, toprak ve dışkı (gübre), sütte temiz olmayan bir kokuya neden olur.
Gebe ineklerde akıntı nedeni, endometrit adı verilen rahim iltihabından kaynaklanabilir. Bu durum, rahim iç yüzeyindeki enfeksiyon veya iltihaplanma sonucunda ortaya çıkar. Endometrit, gebelik sırasında veya doğum sonrası dönemde meydana gelebilir. Akıntı genellikle sarımsı mukus yapısında ve kötü kokulu olabilir.
Sütün ömrü pastörize edilerek uzatılmaya çalışılsa da havayla temas ettiği zaman ve uygun ortamlarda saklanmadığı zaman çok çabuk bir şekilde bozulabilir. Bozuk süt, ekşimsi bir şekilde kokar. Zamanla koyulaşan sütün üzerinde köpükler ortaya çıkabilir. Aynı zamanda sütte acı, ekşi, yanık ve malt bir tat da olabilir.
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulaşır ve memede bir şişkinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur ve doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
İlgili 40 soru bulundu
KIZGINLIK, GEBELİK VE İKİZ DOĞUM
İnek gebe kaldıktan sonra hormonların etkisi ile yine süt verimi azalır. Bu azalma gebeliğin 5. ayında kendini hissettirir, gebeliğin son döneminde süt verimi dikkate değer derecede düşer.
Gebelik süt verimi üzerine inhibitör etki yapmaktadır. Gebe ineklerde süt veriminde düşüş gebeliğin 5. ayından sonra başlamaktadır. Çünkü bu dönemden sonra süt yapımı için gerekli enerji fötal gelişim için harcanmaktadır.
Ayrıca sütün üzerinde kendiliğinden köpükler oluşmaya başladıysa, bozulmuş olduğunu gösterir. Sütün kokusu; Süt bozuldukça kokusu da kötüleşmeye ve ekşimeye başlar. Eğer sütten kötü kokular geliyorsa veya süt balık gibi kokuyorsa, kesinlikle tüketilmemelidir.
Süt akıcı bir sıvıdır. Bozulmaya başlayan sütün kıvamı yoğunlaşır. Bozuk halde çok bekletilen sütün yoğurt kıvamına geldiği bile görülür. Ayrıca bozulan süt kısık ateşte pişirildiğinde dibe çöker veya topaklanma yapar.
Bir cezvede sütü ısıtın, eğer topaklanma olmazsa ve kaynadığı zaman yükselip taşarsa süt taze demektir. Sütte eğer az da olsa topaklanmalar olursa ve kaynadığı zaman süt dibe çökerse bozulmuş demektir.
Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir. Doğumu yaklaşan ana sakinleşir. Doğum yaklaştıkça dişiler ağrı belirtileri gösterirler. Dişi ağrının etkisiyle başlamış olduğu yemi bırakır.
İneğin tohumlanmasının ardından gebe olan ineklerin karınları birkaç ay içerisinde büyüme belirtisi gösterir. Bu durum epey klasik belirtiler arasında bulunur. Kilo alımı gibi birbirinin ardı sıra gerçekleşen olayların ardından veteriner muayenesi ile gebelik kesin bir şekilde sonuçlanabilir.
Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
Süt verimi fazla gebe inekler doğurmalarına 60 gün kala sağıma son verilerek kuruya çıkarılırlar. Kuruya çıkarma; hayvana verilen yem miktarı azaltılır ve süt miktarı düşürülür, günde 2 kez yapılan sağım bire indirilir, sonra iki günde bir yapılır ve birkaç gün sonra sağım tamamen kesilir.
Çünkü depolanan sütlerde depolanma sıcaklığı ve süresine göre içerisindeki lipaz aktivitesi devam eder. Bu da yağları parçalar. Ayrıca sütü dondurma işlemi sırasında süt yağ globül zarı hasarlanır ve yine lipaz enzimi aktivitesi ile yağlar parçalanarak süte sabunsu bir koku ve tad verir.
Sarı renk: Yemleme ile ilgilidir. Yazın yeşil yemle beslenen ineklerin sütleri sarı. Yemde karoten miktarı arttıkça sütün rengi daha sarı olur. Karoteni A vitaminine çeviren hayvan ırklarının sütü daha beyazdır.
Çiğ süt buzdolabında kaynatılmadan önce ne kadar bekler? Çiğ süt buzdolabında (0 ila +4 derece arasında) üretim tarihinden itibaren 2 gün bekletilebilir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Sütünüzün kesildiğini farkettiğinizde ocaktan alın. Varsa içindeki tortuları süzdürün ve temiz bir kabın içine alın. Çorbanızın kıvamını ayarlamak, lezzetletlendirmek için sütten ilave edin. Bu şekilde lezzeti de besleyiciliği de artacaktır.
Sütteki tat ve koku bazı aroma maddelerinin etkisi ile açığa çıkmaktadır. Süt, vücut sıcaklığında iken salgılandığı hayvana göre değişen çok hafif özel bir kokuya sahiptir. Kuru maddesi yüksek olan sütlerin tat ve kokusu daha güçlü algılanmaktadır.
Sütçüden alınan çiğ sütü kaynattıktan sonra 3 gün içinde tüketmeye çalışın. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz bu süt size 3 gün yetecektir. Oda sıcaklığında ise bakteri üremeye başlar ve süt bozulmaya çok uygun hale gelir.
Gebeliğin son iki ayında günlük 3 kg kadar düve yemi ile 6-8 kg mısır silajı ve 2-4 kg saman ya da kuru ot verilmesi yeterli olacaktır. Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir.
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri