Gebe olduğu halde kızgınlık gösteren (%15) hayvanlara dikkat edilmelidir. Kuruya ayrılacak ineklere meme içi kuru dönem koruyucu antibiyotik uygulanmalıdır.
İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler. Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir.
Ayrıca insanlarda olduğu gibi ineklere de kan testi yapılarak hamileliğini tespit edebilirsiniz. Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır.
Havaların sıcaklığı işleri karıştırıyor olabilir. Bunun için moralinizi bozmayın. Özellikle ege kıyılarında sıcaklıkla beraber kızgınlık teşhisi daha zorlaşır. Hatta bazı inekler aşırı sıcaklarda hiç kızana gelmiyor olabilir.
Çiftleşme sonrasında ineğin rahimden gelen beyaz akıntı, enfeksiyon çok çabuk gelişmeyeceğinden bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak akıntı sürekli olarak devam ederse ineğin veterinere muayene ettirilmesi yararlı olur. Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir. Buzağılamadan birkaç hafta önceki yem tüketimi, buzağılamadan sonraki yem tüketimini etkiler.
- Memeli dişi hayvanlarda döllenme(Fertilizasyon=Fekondasyon), ampulla bölgesinde gerçekleşmektedir.
Ovulen Powder plus kızgınlığa gelmeyen inek, koyun ve keçilerin kızgınlağa gelmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Sadaece östrus göstermeyen inek, koyun ve keçiler de kullanılır.
Genellikle 18-24 gün içerisinde meydana gelen kızgınlık, yaklaşık olarak 18 saat sürer. İneğin yeni bir gebelik dönemine hazır hale gelmesi için 2. Veya 3. Kızgınlığında tohumlamanın yapılması gerekir.
Kızgınlık döneminin süresi ise kediden kediye farklılık gösterse de bu süreç ortalama 4 ila 7 gün içinde sonlanır.
İneklerde hamilelik testi kullanmak çok kolay ve kullanışlıdır. Birçok farklı gebelik testi türü vardır, ancak genel olarak tüm gebelik testleri idrara dayalıdır. Bu nedenle ineklerin idrar yollarının ucuna gebelik testi çubuğunun belirli bir alanını yerleştirerek idrarın bu alanla temas etmesini sağlayabilirsiniz.
Radyografi koyunda ve keçide gebeliği tespit etmede nadiren kullanılmakta, inekte ise kullanılmamaktadır. Bu metotla ancak gebeliğin ikinci yarısına yaklaşırken teşhiste doğruluk oranı artar, fakat fetüsün canlı olup olmadığı bilinemez.
En Çok Kullanılan Gebelik Yöntemleri
At, inek gibi büyükbaş hayvanlarda daha çok rektal muayene yapılarak gebelik tanısı yapılmaktadır. Rektumdan alınan palpasyonun incelenip araştırılması sonucunda kolay bir şekilde gebelik tanısı konulmaktadır.
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Tohumlamadan 2 gün sonra kan gelmiş ise tohumlamanın zamanında yapıldığının bir göstergesi olup hayvanın döl tutma şansı çok yüksektir. Tohumlamadan 3 gün sonra kan gelmiş ise tohumlama erken yapılmış demektir. Döl tutma şansı düşüktür.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Kedilerin kızgınlık sürecinde hormon iğnesi, kızgınlık döneminin ertelenmesini sağlayan ilaçtır.
Gebe olmayan bir inek normal şartlar altında 21 günde bir kızgınlığa gelir. Bu tamamen hormonel bir saattir, eğer rahimde kist yoksa, uterus yangısı yoksa mutlaka kızana gelir.
Bir inek gebe değilse her 21 günde bir kızgınlığa gelir. Bunun için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Çünkü sağlıklı hormonal döngü bunu gerektirir.İneğinizin bu döngüde kızgınlığa geldiğini düşünmüyorsanız mutlaka bir veteriner hekim ile görüşmelisiniz.
Hayvanım doğum yaptı ama etenini(eşini,sonunu) atamadı.ne yapmalıyız? Doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması durumu sığırlarda % 5-40 oranında görülmektedir.Doğumu takiben 24 saat içinde atılamayan zarlar patolojik ve anormal olarak kabul edilmektedir.
Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Spermler, kadın vücudunda, yani uterusa ulaştıktan sonra tuba dediğimiz kanallarda ortalama 2 gün kadar canlı kalabilirler. Sperm (Semen) vajinaya bulaşırsa hamile kalınır mı: Vagina asidik bir ortamdır ve bu ortamda spermler canlı kalamaz.
Kültür ırkı boğalar : 15 aylık olunca aşıma başlatılır. Yerli ırkı boğalar : 20 aylık olunca aşıma başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri