Evde yapılacak idrarla gebelik testi ya da laboratuvar ortamında yapılacak kan testleri güvenilir sonuç verir. Ancak “en kesin gebelik testi ya da en kesin sonuç için kan testi yaptırın” demek, yanlış olmaz. Böylece kullanıcı hatası ya da son kullanma tarihi gibi yanıltıcı etkenler elenmiş olur.
Eğer testi çok erken bir dönemde yaptıysan, o dönemde hormon seviyeleri yükselmeye başladığı için test pozitif sonuç verebilir. Hamilelik testini uyguladıktan sonra talimatta yazan süreye uymadan sonucu kontrol ettiğin zaman yanlış sonuca ulaşabilirsin.
Evde hamilelik testi yaparsanız ve hamileyken bile negatif sonuç alırsanız, buna yanlış negatif gebelik testi denir. Kit, idrardaki insan koryonik gonadotropini (hCG) hormonunu izleyerek hamileliğinizi saptar. Ev testi, hCG seviyelerini okuyamıyorsa bazen yanlış negatif sonuç gösterir.
Bu testler güvenilirdir. Son kullanma tarihini kontrol etmelisiniz ve banyo gibi ıslak bir ortamda tutmamalısınız. Yoksa yanlış sonuç verebilir. Pozitif çıkması gebeliği yüzde 99 doğrularken, negatif çıktığında erken olduğu için henüz görünmüyor olabilir, bu durumda bir hafta sonra tekrarlamanız önerilir.
İdrar testleri yaklaşık %97 oranında doğrudur. Eğer test çok erken yapılırsa yanlış negatif sonuç verebilir (test gebe olmadığınızı söylemesine rağmen gebesinizdir). Birkaç gün sonra adet başlamamışsa testi tekrarlamak gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Çok ilginç bir hastalık olan yalancı gebelik yaşayanlar gebelik belirtilerini aynı şekilde hissetmektedir. Hatta evde yapılan idrar testlerinin pozitif olma ihtimali bile vardır.
Korunmasız ilişkiden sonraki birkaç gün içerisinde hCG hormonu hızla yükselir ancak bu dönemde idrarla teşhis edilmesi mümkün değildir. Üretici firmalar genellikle test kitlerinin doğruluk oranını %99 olarak belirtse de adet gecikmesinin 10 günden az olduğu durumlarda uygulanan testlerin hata oranı %50 civarındadır.
Evde yapılan idrar gebelik test kitinde, eğer ikinci çizgi silik bir şekilde görünüyorsa, bu durum gebelik şüphesi olduğunu gösterebilir. Ancak, testten sonra yaklaşık 3 dakika bekledikten sonra ikinci çizgi belirginleşmezse, sonuç negatif olarak kabul edilir.
Testin kesin sonuç verebilmesi için yaklaşık 15 dakika beklenmesi gerekir. Gün içinde herhangi bir saatte idrar örneği alınabilmektedir. Fakat sabah ilk idrar sırasında testin uygulanması daha etkili olacaktır. Kit üzerinde tek çizgi olması negatifi işaret eder, yani hamilelik yoktur.
İdrarda gebelik testleri günümüzde artık çok hassas hale gelmiştir ve hatta "Erken gebelik testi" adı verilen testlerle adet gecikmesi olmadan bile hamilelik anlaşılabilmektedir. Bu nedenle idrardaki beta hcg hormonunu saptayan bu testler olumsuz çıktığında testin yanlış çıkma ve hamile olma olasılığı düşüktür.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Beklenen adet dönemi normal zamanından 1 hafta sonra olduğunda yani geciktiğinde gebelik 5 haftalıktır. Bu zamanda yapılan bir vajinal ultrason ile gebelik kesesi mutlaka belli olur.
Testi ne zaman yaptığınıza göre testin yanılma olasılığı ortaya çıkabilir. Testi, periyodunuzun gecikmesinden en az bir hafta sonra yapın. Daha erken yaparsanız yeterli hCG seviyesine ulaşılamadığı için gebe olsanız bile sonuç negatif çıkabilir.
“Gebelik testi ne zaman yapılır” sorusunun yanıtı şöyle olabilir: Regl periyodunun gecikmesinden en az beş gün ile bir hafta sonra yapılmalıdır. Gebelik testi sonucu ile ilgili yanlış değerlendirmeler yani negatif sonuç almak testi daha erken yaptırmak sebebiyle olabilir.
Gebelik testi kiti üzerinde yer alan tek çizgi sonucun negatif olduğunu hamileliğin olmadığını gösterir. Eğer çift çizgi var ise pozitif sonucu yani hamileliğin olduğunu gösterir. Erken dönemde yapılan testlerde Beta-HCG hormon düzeyinin düşük olmasından dolayı ikinci çizgi silik gözükebilir.
Testi olması gereken zamandan erken uygularsanız bir çizgi silik çıkabilir. Beklenen adet döneminin tarihinden önce testin yapılması en bilinen hatalar arasındadır. Bu durumda kadında hCG hormonu bulunmaz. Bu yüzden bir çizgi silik çıkabilir.
Kontrol penceresine 4-5 damla idrar damlatınız. 2. 5-20 dakika bekledikten sonra test penceresinden sonucu okuyabilirsiniz. 3. Test penceresinde 2 çizgi oluşmuşsa sonuç pozitifdir.
Hamilelik testi t ne demek diye merak ediyorsanız eğer çizgi hem c hem de t'de ise bu gebe olduğunuza işarettir. Sadece t sembolünün üzerindeyse test geçersizdir. Cinsel sağlık kategorisinde yer alan gebelik kistleri oldukça hızlı cevap vermelerinin yanı sıra bazen yanlış sonuç gösterebilirler.
Pek çok çeşit hamilelik testi bulunmaktadır. Çoğu testte, idrar yolunuzun sonunda bir çubuk yerleştirmeniz veya idrar topladığınız bir kaba, 5 – 10 saniye çubuğu batırmanız gerekmektedir. Birkaç dakika sonra, çubuk test sonuçlarını gösterecektir.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Testi reglinizin gecikmesinden en az 1 hafta sonra uygulamalısınız. Daha erken bir dönemde yapılan testte sonuç gebelik olsa bile negatif olur.
Gün aşımı gebelik, doğumun 42. hafta veya daha fazla sürede gerçekleşmemesi durumu. Geç doğum olarak da adlandırılan bu durum, normal hamilelik süresinden sonra doğum yapan anneleri temsil ediyor. Aslında doğumlar sıklıkla beklenen süreden daha sonra gerçekleşiyor.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri