adi ortaklığın tasfiyesine ilişkin uyuşmazlıklar, ticari dava olarak görülecektir, TTK md 4 f 1.
Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere adi ortaklık yapısı ticari işletmenin unsurlarını taşımamaktadır.34 Bu nedenle tüzel kişi ya da gerçek kişilerden oluşan adi ortaklıklar aracılığıyla işletilen işletmeler ticari işletme değildir.
Adi ortaklığın feshi ve tasfiyesine ilişkin davalara bakmak görev ve yetkisi genel mahkeme olan Asliye Hukuk Mahkemesine ait olsa da tarafların tacir olduğu uyuşmazlığın çözümünde Asliye Ticaret Mahkemesi görevlidir.
Adi ortaklığın aksine ticaret şirketleri ise Türk Borçlar Kanunu tarafından hüküm altına alınmamıştır. Bu nedenle adi şirket, Türk Ticaret Kanunu anlamında bir ticaret ortaklığı olmadığından, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tâbi değildir.
Adi ortaklık tacir olarak kabul edilemez. Adi ortaklığın dava açma ehliyeti bulunmadığı gibi, adi ortaklığa karşı dava da açılamaz (Ortaklarına açılabilir, ortakları da açabilir). Adi ortaklığın mal varlığı bulunmadığından tüm ortakları tüm mal varlığına müştereken sahiptir.
İlgili 28 soru bulundu
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmaması sebebiyle, tacir sıfatını ortaklar kazanırlar ve bu sıfata bağlı olarak her ortak ayrı ayrı ticaret unvanı seçip kullanmak yükümlülüğü altındadır.
Kollektif şirketler ve adi komandit şirketler şahıs şirketleridir. Anonim şirketle, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ise sermaye şirketleridir.
Adi ortaklıklar Türk Hukuku'nda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun (“TBK” veya “Kanun”) 620 ve 645. maddeleri arasında düzenlenir. Adi ortaklık sözleşmesi Kanun'da, iki veya daha fazla kişinin emeklerini veya mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanır.
Birden çok kişilerin adi şirket şeklinde bir ticarî işletme işletmeleri halinde adi şirket, tüzel kişiliği bulunmadığından tacir sıfatını kazanamıyacaktır.
ADİ ŞİRKET (şirketin tüzel kişiliği yoktur)
Şahıs şirketidir. Kazanç paylaşmak için kurulur. Emek, itibar, para, taşınır, taşınmaz gibi unsurlar sermaye olarak getirilebilir.
Anılan yargı kararlarından da anlaşılacağı üzere yüksek mahkeme adi ortaklık şeklinde kurulan iş ortaklıklarına karşı dava açılırken; ortaklığın kendisine ait bir tüzel kişiliği bulunmadığı için, ortaklığa dahil olan tüm gerçek kişi ve tüzel kişiliklerin de taraf olarak gösterilmesi gerektiği görüşündedir.
Adi Şirketler Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmemiş olup, tüzel kişiliğe de sahip değillerdir. Bu nedenle adi şirketlerin ticaret siciline ve odamıza kaydı söz konusu değildir. Her bir ortağın ayrı ayrı şahıs işletmesi olarak kaydı gerekir.
a. Ticaret şirketleri: Ticaret şirketleri, ticaret siciline tescil ile birlikte tacir sıfatı kazanır. Ticaret şirketlerinin, tüzel kişi olarak tacir sıfatı bulunduğundan şirket ortak ve temsilcileri tacir değildir.
Adi ortaklıkta tutulacak defter türü, Vergi Usul Kanununun 177/4'üncümaddesi'nde belirtilmiştir. İlgili maddeye göre şirket faaliyetinin ortakların şahsi işlerinden bağımsız tutulmalarına karar verilmiş olup, adi şirketin faaliyetleri nedeniyle bilanço esasına göre defter tutmasına hükmedilmiştir.
BİZİM ANLAYIŞIMIZA GÖRE, ORTAKLARI KİM OLURSA OLSUN, MEVCUT TÜM ADİ ORTAKLIKLAR BİRER TİCARİ İŞLETMEDİR. Bu nedenle de, TTK'nun 194. maddesi uyarınca tüm adi ortaklıklar ticaret şirketleri tarafından devralınabilmeli veya ticaret şirketine dönüşebilmelidir.
Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir. İhtilaf halinde, bu ortaklığın var olduğunu ileri süren kişi, iddiasını, HMK'nın 200. maddesi gereğince senetle ispat etmelidir. Bu aşamada, tarafların sahibi oldukları ortak hesaba ilişkin genel açıklama yapılmasında yarar görülmüştür.
Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır.
ADİ ORTAKLIK TESCİLİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Başvuru ilk olarak Mersis üzerinden yapılmalıdır. Mersis (http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ ) üzerinden yapılan kayıt ile birlikte alınan takip numarası ticaret sicili müdürlüğüne tescil esnasında dilekçede yer almalıdır.
Adi şirketi kurmak için en az 2 ortak gereklidir. 2 kişi ticari faaliyet göstermek istediklerinde noter huzurunda sözleşme imzalayarak adi şirket kurabilirler. Ayrıca ortakların kendi aralarında sözlü anlaşma ya da söz birliği yaparak da adi şirketlerini kurmaları mümkündür.
Adi ortaklık emek sermayesi olarak da ifade edilen, bu sözleşmeyi diğer ortaklık türlerinden ayıran bir durum, diğer şirket ve ortaklık türlerinden farklı olarak adi ortaklıkta kişisel emeğin de sermaye olarak konulabilmesini ifade eder.
İş ortaklıkları da esasen özel bir adi ortaklık türü olarak nitelendirilmektedir. Ancak iş ortaklıklarının adi ortaklığa getirdiği özellik; Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK)'na göre iş ortaklığının kendisine has bir “kurum statüsü” tesis edilebilmesidir.
Türk Ticaret Kanunu m.105(2) uyarınca; acente, aracılıkta bulunduğu veya yaptığı sözleşmelerden doğacak uyuşmazlıklardan dolayı müvekkili adına dava açabileceği gibi, acenteye karşı da aynı sıfatla dava açılabilir.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Adi ortaklık olarak faaliyette bulunulması halinde, ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı gibi, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları da söz konusu değildir. Bununla birlikte, adi ortaklıklara stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri