Olumlu iletişim, düşüncelerin, geri bildirimlerin hem saygılı hem de yapıcı bir şekilde ifade edildiği, iş birliğini ve karşılıklı anlayışı teşvik eden bir iletişim tarzını ifade eder. Bu tür iletişim, yanlış anlamaları düzeltebileceği gibi çatışmaları azaltarak iş yerindeki verimliliği artırabilir.
Etkili iletişim, iş görüşmeleri ve mahkeme duruşmaları gibi durumlarda avantaj sağlar. Sade dil, somut cümleler, doğru beden dili, uygun hitap şekli, vurgu ve tonlama, açıklayıcı olmak, saygı çerçevesinde olmak. Daha etkili iletişim için empati kurma çok önemlidir.
Olumlu İletişim Becerileri
Söylediklerinin yanı sıra ses tonuna, jestlerine ve her şeye göre… Ayrıca, eksiksiz bir şekilde dinlenmek ve anlaşılmak, ilişkilerde en çok vurgulanan iletişim değerlerinden biridir. Empati: Olumlu iletişim kurarken empati göstermek kritiktir ve bir ilişkinin olmazsa olmazıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
İletişim sürecini olumlu yönde etkileyen en temel faktör öncelikle empati kurmaktır. İletişimde insanların birbirleri ile göz kontağı kurması da iletişimi olumlu yönde etkileyen bir diğer etmen olmaktadır. Göz teması kurarak iletişim sağlayan kişiler daha dikkatli ve etkili olur.
Duygu ve düşüncelerimizi uygun ifade ile direk söylemek açık iletişimdir. Açık iletişime malesef son derece kapalı bir toplumuz! Artniyet, yanlış anlama, niyet okuma, ağızdan çıkan söze mahkum etme, yargılama, kin gütme, alışkanlıklar vb filtreler açık iletişimin önündeki en büyük engellerdir.
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
Bu tür bir iletişim, karşımızdaki kişiye saygı gösterme, empati yapma, açık ve dürüst olma, dilbilgisi kurallarına uygun konuşma ve iletişim engellerini aşma yeteneğini içerir. Kaliteli iletişim, ilişkilerimizi derinleştirir, anlayışı artırır ve sorunları daha etkili bir şekilde çözmeye yardımcı olur.
Kişilerle iletişim kurma yöntemleri pozitif ve negatif ol- mak üzere ikiye ayrılır. Pozitif iletişimde dinleme, empa- ti, değer verme, çözüm bulma gibi kavramlar öne çıkar- ken, negatif iletişimde ise kişiler daha çok düşünmeden ve ön yargılı hareket ederler.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Olumlu ilgi, karşımızdakinin olumlu yönlerini görmek ve bunu onlarla paylaşmaktır. Olumlu ilgi göstermek, hataları, eksikleri görmezden gelmek değil, bunları doğrulardan sonra söylemektir.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Toksik iletişim, sadece dedikodu ve söylenti gibi sözel ifadeleri içer- memekte, aynı zamanda kişilerin birbirlerine karşı gerçekleştirdiği olumsuz ve yıkıcı davra- nışları da kapsamaktadır.
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri