Hamilelik, gözde kırma kusuru değişikliğine neden olmaktadır. Progesteron ile bağlantılı olarak kornea dokusunun yani gözün en öndeki bombe saydam tabakasının su tutma özellikleri değişir. Bunun sonucunda görmede bulanıklık ve özellikle kontakt lens kullananlarda lense karşı aşırı bir duyarlanma gelişebilir.
Hamilelik hormonları gözü etkileyebiliyor
Hamilelerin yüzde 39'u ise gebelikte görme problemi olabileceğini bilmediğini söylüyor. Normal koşullarda bulanık görmenin birçok nedeni olmakla beraber en belirgin neden hamilelik hormonlarıdır. Hamilelik süresince bütün vücutta sıvı tutulmasından göz küresi de nasibini alır.
Tanrıverdi, “Bu dönemde gözleri etkileyen ve en sık görülen rahatsızlıklar; göz kuruluğu, bulanık görme, gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi ve gestasyonel diyabet yani gebelik şekeridir. Göz kuruluğu, suni gözyaşı damlaları kullanılarak kontrol altında tutulabilir.
Bulanık görme, görme keskinliğinin kaybolması ve ince ayrıntıları normal insanlara oranla net olarak görememe olarak tanımlanır. Bulanık görme göz hastalıklarıyla ilişkili olabileceği gibi migren, karbonmonoksit zehirlenmesi, zona hastalığı, menenjit ve ensefalit gibi farklı hastalıklardan kaynaklı da oluşabilir.
Gebelikte ortaya çıkan hipertansiyon (preklampsi) veya gebelik diyabeti (gestasyonel diyabet) gibi diğer durumlar da geçici veya ilerleyici göz hasarına sebep olabilir. Bulanık görüşün yanı sıra ışık hassasiyeti, gözlerde yanma batma gibi hayat konforunu etkileyecek durumlar ortaya çıkabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Hamilelik, gözde kırma kusuru değişikliğine neden olmaktadır. Progesteron ile bağlantılı olarak kornea dokusunun yani gözün en öndeki bombe saydam tabakasının su tutma özellikleri değişir. Bunun sonucunda görmede bulanıklık ve özellikle kontakt lens kullananlarda lense karşı aşırı bir duyarlanma gelişebilir.
Gerilim tipi baş ağrıları, baş ağrılarının en sık görülen şeklidir ve genelde gebeliğin ilk 3 ayında izlenirken, gebelik ilerledikçe hafifler. Başın her iki yanında veya ensede hissedilen bu baş ağrısı, bıçak saplanır tarzda veya devamlı, zonklayıcı tarzda olabilir.
Uzun süre telefona bakmak, güneşe bakma, bilgisayar ile uzun saatler geçirmek, fazla kitap okuma, bir cisme fazla odaklanma gibi durumlarda bulanık görme geçici olarak olabilir. Böyle durumlarda gözü dinlendirme sonucu iyileşme hızla gerçekleşir.
Bu kırma kusurları, gözlük, kontakt lens, lazer görme düzeltme veya cerrahi gibi tedavilerle düzeltilebilir. Eğer bulanık görme görme kalitesini etkilerse veya başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkarsa, bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.
Bulanık görme, göz seğirmesi, baş ağrıları, göz sulanması veya göz kuruluğu sorunlarınızı nedeni stres olabilir. Diğer stresin tetiklediği görme sorunları arasında halsizlik, göz yorgunluğu, ışığa duyarlılık, gözde uçuşan noktalar ve göz spazmları bulunur.
Myomlar rahim kasından kaynaklanan, kanserleşme olasılığı oldukça düşük olan ve bu nedenle "iyi huylu" olarak kabul edilen kitlelerdir. Kadınlarda oldukça sık olarak görülürler ve bu nedenle de gebelik döneminde de sık rastlanırlar. 100 anne adayından dördünde ultrasonda en az bir adet myom saptanabilir.
Hamilelik döneminde kadınların damarlarında dolaşan kanın hacmi yaklaşık olarak yüzde 50 oranında artar. Artan kan hacmiyle birlikte damarlarda da bir miktar genişleme olur. Fazla sıvının bir kısmı doku içinde, hücrelerin arasında birikir. Bu durumda oluşan şişliklere ödem adı verilir.
Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.
Plasenta gebelik boyunca bebeği desteklemek için büyür ve salgıladığı hormonlar annenin insülinin etkisini azaltır. Bu duruma insülin direnci denir. Insülin yeterli etki gösteremezse glukoz (şeker) kandan temizlenip enerjiye dönüştürülemez, kan şekeri yükselir ve gebelik diyabeti ortaya çıkar.
Yerleşme kanaması, adet kanamasından farklı olarak çok daha kısa sürede bitebilir. Adet kanaması 4 ile 7 gün arasında sürerken yerleşme kanaması ise 3 saat ile 3 gün arasında gerçekleşmektedir.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
Göz kararması birden çok sebeple ortaya çıkabilmekte olup sıklıkla açlık, stres, ani tansiyon yükselmeleri ve sıcaklığa bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Özellikle bulantı ve yoğun baş dönmelerinin sıklıkla tekrarladığı gözde kararma daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilmektedir.
Göz yorgunluğu, uzun süre ekranlara, kitaplara veya diğer yakın mesafedeki nesnelere bakmanın neden olduğu bir durumdur. Bu durum, gözlerin yorulmasına, kurumasına ve hatta ağrımasına neden olabilir.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Gebelik zehirlenmesi anne ve bebekler için ölümcül olabilir. Bebeğin hareketlerinde yavaşlama görülebilir.
Tüm erişkin insanlarda en ortalama tansiyon değeri 120/80 mm Hg'dır. Kadınların tansiyonları genelde bu değerden daha düşük seyredebilmektedir. Özellikle hamilelikte 90/60 mmHg değerine kadar düşüşler görülmekte ve normal sınırlarda gebelik tansiyon değer aralığı olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri