Hokka, Arapça bir kelimedir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Hokka, cam, metal ya da topraktan yapılmış olan ve içinde mürekkep konulan küçük bir kaptır.
Takva kelimesiyle eş anlamlı olan Hazer, dilimize Arapçadan geçmiştir. Bu kelime kuşku uyandıran ve korku veren şeylerden çekinmek anlamına gelir. Etmek ve kılmak fiilleriyle de kullanılan sözcük, Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ve gazellerde de sıklıkla geçer.
Halayık kelimesi eski dönemlerde kadın kölelere denilmekteydi. Osmanlı dönemi içerisinde cariye şeklinde bilinen köle kadınlara aynı zamanda halayık şeklide de hitap edilmekteydi.
Hodfuruş, kendini beğendirmeye çalışan demek. Farsça hod “kendi” ve furuş “satan” sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor.
Arapça asıllı bir kelime olan hancer (hıncer, hıncir, çoğulu hanâcir), ortalama 30-35 cm. uzunluğunda eğri, sivri uçlu, çift veya tek ağızlı bir bıçak türü olup eğriliğinden dolayı düz ve çift ağızlı kamadan ayrılır; namlu uzunluğu 45 santimetreyi geçenler kısa kılıç sayılır.
İlgili 36 soru bulundu
İki yanı da bilenmiş bir çeşit bıçaktır. Taşımaya elverişli olduğundan silah olarak kullanılır. Hançerlerin boyutları değişkendir.
Şu 6 kadınla evlenmeyin!; 1- Ennane = Sürekli şikayetçi 2- Mennane = Başa kakan 3- Hannane = Önceki eşine özlem…
(فَهِمَهُ) -َ فَهْمًا: أَحسن تصوُّرَه. و- جادَ استعدادُه للاستنباط. ويقال: فَهِمْتُ عن فلان، وفَهِمْتُ منه. فهو فاهم، وهو فَهِمٌ، وفَهِيم. (ج) فِهامٌ. (أَفْهَمَهُ) الأَمْرَ: أَحسن تصويرَهُ له. ويقال: قلَّ من أُوتي أَن يَفْهَم ويُفْهِم.
[l ince] (ﺧﻠﻒ) i. (Ar. ḫulf) Verdiği sözü tutmama: “Hulf-i yemin: Yemînini tutmama.” “Hulf-i vaat: Vâdini yerine getirmeme.” ѻ Hulf etmek: Sözünde durmamak, verdiği sözü bozmak: Va'de-i sulh-i visâl-i dil-rübâ oldu tamam / Hulf ederse Zihniyâ vallâhi gavgādır bugün (Bayburtlu Zihni).
KÜFÜV – KÜFV
(ﻛﻔﻮ) i. (Ar. kufv) Denk, benzer, eş: Herkes kendi küfvünü almalıdır dedi (Sâmipaşazâde Sezâî). Şahoğlu askeriyle senin küfvün değildi (Ömer Seyfeddin). Bahçıvan başını salladı.
(اللاَّهُوتيّ): العالم بالعقائد المتعلِّقة باللّه. (ع اِ) (مشتق از اللََّه. مفاتیح). [ ع . ]
giden kayıkla aynı anlama gelen bu ismin “hamal” için kullanılması elbette yük taşıma özelliğinden gelmektedir. Erzak nakleden, limanlara yanaşama- yan büyük gemilerdeki yükü alarak iskeleye getiren güvertesiz teknelere de “mavna” denmektedir.
Hankah kelimesi Farsça hân (خان) “kervansaray, ev, mâbed, sultan”; hân (خوان) “sofra, eyvan” ve hâne (خانه) “ev, oda” kelimelerine yer bildiren -gâh ve -geh eklenerek türetilmiştir.
HÂFİR. (ﺣﺎﻓﺮ) sıf. ve i. (Ar. ḥafr “çukur kazmak”tan ḥāfir) Kazan, kazıcı: “Hâfir-i kabr: Mezar kazıcısı.”
Sözlükte “atmak, düşürmek, çıkarmak, bir şeyin bir tarafını kesip atmak” anlamlarına gelen hazif (hazf) kelimesi, bedî' ilminde belli harfleri kullanmadan söz söyleme sanatını ifade eder. Hazif, atılan harflerin noktalı veya noktasız olmasına, bitişik veya ayrı yazılmasına göre çeşitli kısımlara ayrılır.
hezar - Nişanyan Sözlük. Farsça hazār هزار “bin” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen hazaŋra- sözcüğü ile eş kökenlidir.
1 Hulf, sonradan gelen ya da öndekini takip eden anlamlarıyla birlikte2, ahdi bozma ile akıl ve mantığa aykırı olan şey anlamlarına da sahiptir.
MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
Hayf - حیف
[ حَ ] (ع اِ) دریغ. (آنندراج). افسوس.
(Ar. fehm “anlamak”tan infihām > münfehim) [Türkçe'de türetilmiştir] Anlaşılan, kavranılmış, idrak edilmiş olan: Bu kaziyye gûyiyâ ahdinde oldu münfehim / Kim güneş tâvûs-ı zerrin-bâl oluptur şeb gurâb (Necâtî Bey).
Beyit- te geçen derya kelimesi dolayısıyla da neheng, balina anlamında kullanılmıştır.
Osmanlıca Olan Nihan Kelimesinin Türkçesi Nedir? Farsça bir kökeni olan bu ismin Osmanlıca anlamı ise giz, sır olarak açıklanmaktadır. İsmin kapsamlı anlamı ise mevcut olmayan, kaybolmak, saklanmak, gizlenmek, bulunmayan olarak açıklanmaktadır.
6. Şeddake; Çok fazla konuşan, geveze.
Kama, uçları üçgen şeklinde olan ve baltaya benzeyen aletlere denir. Bu basit aletler metalden veya tahtadan yapılırlar ve kesicidirler. Bir nesne kesilmek istendiğinde kamanın keskin ucu bu noktaya konulur ve üst kısmına sert bir cisimle vurularak basınç oluşturulur böylece nesne kesilir.
Arapça asıllı bir kelime olan hancer (hıncer, hıncir, çoğulu hanâcir), ortalama 30-35 cm. uzunluğunda eğri, sivri uçlu, çift veya tek ağızlı bir bıçak türü olup eğriliğinden dolayı düz ve çift ağızlı kamadan ayrılır; namlu uzunluğu 45 santimetreyi geçenler kısa kılıç sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri