Gebeliğin ilk üç ayında fundus simfizis pubisin altında kaldığından karın duvarından palpe edilemez. Bu metodda bir mezro ile simfisis pubisten fundusun tepe noktasına kadar olan uzunluk ölçülür. Dolu bir mesane ve annenin pozisyonu fundal yüksekliği etkiler.
İşlem sırasında fetal kutbun belirlenmesi amacıyla iki el birlikte kullanılarak fundus bölgesinin üst sınırları tespit edilir. Ayrıca bebeğin boy uzunluğunun yaklaşık olarak belirlenmesini sağlayan fundal yüksekliğin ne kadar olduğu ölçülür.
Fundusun Değerlendirilmesi
Fundusun seviyesi (fundal yükseklik) belirlenir. Plasentanın doğumundan hemen sonra fundus, orta hatta umblikusun 2 cm. altında yer alır. Doğumdan itibaren 12 saat içinde fundus, umblikus seviyesine yükselir.
20.gebelik haftası:
Rahim artık tam göbek deliği hizasında hissedilir. Bu haftadan sonra 38.haftaya kadar her hafta yaklaşık 1 cm yükselir.
Pubis denilen bölgede çatı kemiğinin önde üst kısmıdır, başka bir tarifle önde pubik kılların en üst noktasıdır. Fundus ve pubis denilen bu iki nokta arasındaki mesafenin yumuşak eğilebilir bir mezura ile ölçülmesi sonrasında elde edilen değer ve bazı formüller yardımıyla bebeğin tahmini ağırlığı hesaplanabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Fundusun karın duvarından yüksekliğinin saptanması gebeliğin süresi ile ilgili kaba kaba bir görüş sağlar. Gebeliğin ilk üç ayında fundus simfizis pubisin altında kaldığından karın duvarından palpe edilemez. Bu metodda bir mezro ile simfisis pubisten fundusun tepe noktasına kadar olan uzunluk ölçülür.
Mide, yemek borusunun bağlandığı ve mide kapısı olarak adlandırılan “kardia”, midenin üst kısmı olan “fundus”, midenin gövdesi olan “korpus” ve mideyi ince bağırsağa bağlayan “pilor” kısımları olmak üzere dört bölümden oluşur.
33 haftalık gebelikte bebeğin başı aşağı doğru inmiş haldedir. Çok nadir görülmekle birlikte bebeğin başı yukarı doğru da olabilir. Baş aşağı pozisyonda karın da aşağı doğru iner.
Bu dönemde bebeğin büyümesi hızlanır ve anne karnındaki göbeğin boyutu artar. Genellikle, 5 aylık hamile bir kadının karnı hafifçe yuvarlaklaşmış bir görünüme sahip olabilir. 5 aylık hamile anne adayının karnı, gebeliğin daha ileri aşamalarında daha da büyüyecektir.
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı
Hamilelikte 5. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 28-29 santim, büyük boy bir patlıcan kadardır. Ağırlığı yaklaşık 430-450 gramdır.
kontrakte olan kadınlara göre, uterusu kontrakte olmayan kadınlarda toplam loşia miktarının daha fazla olduğu saptanmıştır (p=0,001). Elde edilen bulgular doğrultusunda postpartum kanamayı azaltmada etkin olan fundus masajını doğum sonu dönemde ebeler tarafından uygulanması önerilmektedir.
Rahminizin üst kısmınz fundus adı verilir. Bu ölçüme ölçüm fundal yükseklik denir. Ölçülen santimetre hamilelik haftasını işaret eder. Örneğin 24 santimetre ölçmek ise o zaman 24 haftalık hamileliği gösterir.
Mezura ile fundus-pubis mesafesinin ölçümü
Fundus adı verilen bölge rahmin en üst bölgesidir. Pubis ise çatı kemiğinin olduğu alandır. Buna göre gebelik hesaplaması yapılır.
Sola yatarak bebeğe giden kan akımını artırabilir ve sola yatma ile birlikte yer açılan bölgede böbrekler daha rahat süzüm yaptığı için bileklerdeki, el ve ayaklardaki ödem azalacaktır.
Komplikasyonsuz ilk gebelik için önerilen gebelik izlemi sıklığı; 28. gebelik haftasına kadar 4 haftada bir, 29 – 35. haftalar arasında 2 ile 3 haftada bir, 36. haftadan sonra haftalık izlem.
Eğer nişan normal renkte ise doktorunuzu acilen aramanıza gerek yok. En yakın muayenenizde nişan geldiğini söylersiniz. Eğer nişan bir anda olup parlak kırmızı renkte ve miktar olarak 2 yemek kaşığından fazla ise acilen doktorunuza haber vermelisiniz.
21 - 22 hafta gebelik 5 aylık. 25 - 26 hafta gebelik 6 aylık. 29 - 30 hafta gebelik 7 aylık. 33 - 34 hafta gebelik 8 aylık.
26. hafta bebeklerin büyüme hızlarının oldukça yüksek olduğu bir dönemdir. Yakın zamanda fetüsün boyu yaklaşık olarak 6,5 santimetre uzunluğa ulaşacaktır. Bebeğin kilosu ise yaklaşık olarak 1 kilogramdır. Bebeğin büyüklüğü yaklaşık olarak bir kırmızı lahana boyutlarındadır.
HC: Baş çevresi (Resim 2); BPD ölçümü ile aynı planda yapılır. 5-95 persantil ya da +2 SD normal. Literatürde 10-90 persantil aralığı da kullanılabilmektedir. Genel kabul edilen ise 5.0 persantilin altında intrauterin büyüme kısıtlılığı (IUGR), 95 persantilin üstü ise büyük (iri) fetus olarak tanımlanmaktadır.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Aslında hamilelik sürecinde vajinada hissedilen bu tür ağrılar genelde doğal kabul edilmektedir. Hormonal değişimler, rahim kaslarının gerilmesi ve kısalması, büyüyen bebeğin rahme baskı yapması, kilo alımı gibi nedenlerden vajinal ağrılar yaşanabilir.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Rahmin üst kısmın fundus diye adlandırılır, gebelikte ultrasona erişilmesi güç olan yerlerde klasik olarak leğen kemiği ön tarafı hizasından fundus' a kadar olan ölçümün santimetre cinsinden değeri gebelik haftasıyla kısmen korele gider bu da çok hızlı bir şekilde gebelik haftasının öğrenilmesini sağlar.
Midenin proksimal kısmı (fundus, korpus) depolama görevini yaparken, distal kısmı (antrum) gıdaları karırştırır ve öğütür.
Oftalmolojide 'fundus' olarak bilinen bu bölge göz küresinin arka kısmında yerleşmiş olduğundan 'göz dibi' olarak da isimlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri