Genel olarak hamilelik süresince günlük çay tüketiminizi açık kıvamda, az şekerli ve günde 2-3 fincanı aşmayacak miktarda sınırlandırmalısınız.
Normal birinin, kafeini aşırıya kaçmayacak miktarda almasının faydası vardır. Fakat gebelik sürecinde kafein alınacak kafein miktarı kısıtlanmalıdır. Hamile olmayan biri günlük 2-3 fincan kahve, 5-6 fincan çay içmesi normal kabul edilir. Gebelik süresince 1 fincan kahve ve 1 bardak çay sınırı aşılmamalıdır.
1 fincan filtre kahvede 135-200 mg, 1 çay bardağı demleme siyah çayda ise 40-80 mg kafein bulunur.
Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Hamilelik sırasında tüketebileceğiniz meyveleri ise çilek, kiraz, kayısı, limon, muz, armut, kivi, mango, karpuz, portakal, elma, avokado, nar, guava olarak sıralayabiliriz.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
HAMİLELİKTE TÜRK KAHVESİ TÜKETİMİ
Buna göre hamilelik dönemi boyunca günde 200 mg'a adar alınan kafeinin bebeğe zararı olmadığı düşünülmektedir. Bu oran günde yaklaşık 2 fincana denk gelir. Ama size önerimiz bir bardak kahvenin kafi geleceği yönündedir. Çayda ise kafein miktarı kahvenin yarısı kadardır.
1 fincan Türk kahvesinde bulunan kahve miktarı 200 mg'dan az gözükse de bu anne adaylarının günden birden fazla Türk kahvesi içmesi için uygunluk teşkil etmez. Anne adayları günde 1 fincandan fazla Türk kahvesi tüketmemesi önerilir.
Gün içerisinde iki fincan kahve, bir kutu kola ya da biraz çikolata yediğinizde 300 mg kafein almış olursunuz. Hamilelikte kafein sınırı ise genelde 200 mg olarak belirlenir. Ancak 200 mg, tüketilebilecek en yüksek dozdur.
Gebelikte annenin kalsiyum ihtiyacı artar. Süt en çok kalsiyum kaynağı olan besinlerden birisidir. Gebelikte ortalama günde 2 - 3 bardak süt içildiğinde tüm kalsiyum ihtiyaçları karşılanmış olur. Sütte çeşitli vitaminler de (A,C,D,K vitaminleri) ayrıca fosfor, flor, demir gibi mineraller ve yağ bulunur.
Bazen kadınlar normalde yemedikleri ya da içmedikleri besinlere de aş erebilirler. Bunlar kola gibi kafeinli içecekler de olabilir. Kolanın kafeinli olmasının yanında gazlı da olması hamilelik döneminde bir risk oluşturur. Dolayısıyla uzmanlar hamilelik döneminde kola içilmesini kesinlikle tavsiye etmezler.
Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Çay, özellikle de siyah çay, Türkiye'de tüketilen içeceklerin başında geliyor. Ancak bazı uzmanlar fazla çay tüketiminin demir emilimini azalttığını, bunun da kansızlığa neden olduğunu belirtiyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Kocayurt, “Gebeler nane, limon ıhlamur, yeşil çay gibi güvenli bitki çaylarını günde 1 fincan tüketebilir. Karışık içerikli olanları, sinemaki, ahududu, kekik, ebegümeci, yaban mersini gibi ismi sık duyulan bitki çaylarını ise tüketmemeli” dedi."
Kahve, çay, kola, ice tea gibi içeceklerde bulunan kafein aslında bir ilaç. Tüketildiği zaman kolayca plasenta yoluyla fetüse ulaşır ve etkilerini gösterir.
Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
Nanenin C vitamini açısından zengin olması, limonun da C vitamini açısından zengin olması anne adayları için iyi bir özelliktir. Çünkü C vitamini alan anne adayları, bağışıklık sistemini güçlendirerek kendini hastalıklardan korur. Gebelik döneminde, nane ve limon çayı içmek faydalı bir eylem olacaktır.
Az Pişmiş Yumurta
Az pişmiş ve kayısı kıvamında pişirilmiş yumurtada salmonella denilen bakteriler tam olarak ölmez, bu da anne adayı ile bebeğe bazı zararlar verebilir. İyi pişmiş yumurtada bakterilere rastlanmadığı için yumurtanın sarısının ve beyazının katı olana kadar pişirilmesi önerilir.
Bu bağlamda özellikle hamilelik döneminde soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlü kılmak için zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, melisa çayları güvenle içilebilir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Brokoli, Mayalı Tam buğday ekmeği, Kurubaklagiller ( kurufasülye,mercimek..),Bulgur, mısır Meyve ve taze sıkılmış meyve suları folik asitten zengindir. Folik asit içeren besinleri B12 kaynaklarıyla (B12 kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt ve türevleri..) birlikte tüketilmelidir.
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya…) gibi proteinden zengin besinler önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri