Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
Dışının çıtır olmasını istedikleriniz için turbo pişirme (Fanlı program) Fanlı ya da bir başka deyişle turbo pişirmede fırının içindeki fanlar sayesinde sıcaklık fırının yer yerine eşit olarak dağılıyor. Bu sayede ısı değişimi kolay kolay yaşanmıyor.
Zikzak çizgili simge: Izgara yapmak için uygundur.
Ortada pervane simgesi olan alt ve üst çizgi: Alt ve üst ısıtıcı ile arka duvardaki fan açık anlamına gelir. Sıcaklık fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağıtılır.
İlgili 40 soru bulundu
Fırın fanı, fırının içindeki sıcak havanın fırın her bir bölgesine eşit şekilde dağıtılmasını sağlar. Sıcaklık yemeğin her bir bölgesine ulaştığında hem yemeğin pişme süresi hızlanacak hem de yemek homojen şekilde pişecektir. Fırın fanı aynı zamanda yemeğin kurumasını da önler.
Turbo fırınlar, fırının içinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla leziz fırın yemekleri pişirmenizi sağlar. Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur.
Fırın turbo ayarı, fanlı pişirme olarak da bilinir. Bu programda fırının fanları sayesinde ısı fırının her yerine eşit şekilde dağılır. Turbo program, alt üst pişirmeye kıyasla daha kısa sürede pişirme fırsatı sunar. Ayrıca bu programda birden fazla yemeği aynı anda pişirebilirsiniz.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Pişirme tamamlandıktan sonra, fırın içi sıcaklığının bir an önce düşürülmesi için soğutucu fan çalışmaya devam eder. Bu bir arıza veya müdahale gerektiren bir durum değildir. Kullanıcı ve ürün güvenliği açısından bir önlemdir.
Soğutma fanı olan 2. Kademe fan da sorun olmaması halinde herhangi bir hararet durumu söz konusu olmaz ve ısı 90 derecenin üzerine çıkar.
Fırın ısındığında göstergede p sıcaklık sembolü yanar. Isınma molalarında söner.
Fanlar havanın temizlenmesi için kullanılan ve elektrikle çalışan bir alettir. Fanın hareketli bir pervanesi vardır ve hava üzerinde çalışır. Fana statik ve kinetik enerji kazandırır ve bu sayede fan işlevini yerine getirir. Havalandırma fanları kullanıldığı yere göre çeşitlenir.
Elektro turbo fırın, elektrikle çalışan, turbo fanlı bir fırındır. Bu fırın, turbo fan sayesinde daha hızlı ve homojen bir şekilde pişirme yapar. Fırının içindeki turbo fan, sıcak havayı fırının içinde dolaştırarak yiyeceklere eşit bir şekilde dağıtır.
FAN Modu: Sıcaklık ayarı yapılmayan ancak ortamda hava akışı sağlayabildiğiniz bir moddur. Yani klimanızı bir vantilatör gibi kullanmış olursunuz. Fan hızınızı dilediğiniz şekilde (otomatik, düşük, orta, yüksek fan) seçebilirsiniz.
Örneğin bu 3 fonksiyonlu fırınlar; alt ısıtma, üst ısıtma, alt-üst ısıtma, grill ızgara, turbo fanlı ısıtma gibi alternatiflerle fonksiyonları içerebilir bu sayede yemek yapma seçiminize uygun ürünleri tercih edebilirsiniz.
Turbo Fırın Nedir? Turbo fırın, fırının içinde bulunan fan ve arka kısımda tasarlanan ısıtıcı ile modellendirilmiş fırınlardır. Turbo fırınlar içerisinde bulunan fan, fırın içinin eşit derecede ısınmasını ve böylece eşit dağılan ısı sayesinde lezzetli yemekler elde etmeyi sağlamaktadır.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Solo bir fırın mevcut herhangi bir alana kolayca sığarken, ankastre bir fırının kurulması profesyonellik gerektirir. Uygun alana sahipseniz ve daha fazla pişirme olanakları istiyorsanız ankastre fırınlar arasından seçim yapabilirsiniz.
En çok tercih edilen ankastre ürünler
Kolay temizlenebilir cam kapaklar, buhar ile temizleme fonksiyonu, yağ emici filtreler gibi teknolojik aksamlar da tercihiniz konusunda etkili olacaktır. Elektrik yalıtımının iyi olması ise enerji tasarrufu sağlamak konusunda fark yaratır.
Turbo da fırının fan kısmının olduğu yerde rezistans teli bulunur. Fan ise bu sıcak havayı fırına eşit olarak dağıtır. Aynı anda 2 hatta 3 tepsi pişirmeye imkan sağlar.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Poğaça pişirmek için genel olarak 170 ya da 180 derecelik bir ısı yeterlidir. Bu aralık içerisinde ele alınacak olan dereceyi tam olarak 175 derecesi üzerinden ele almak mümkün. Tabii mutlaka belirli aralıklarla fırın içerisindeki poğaçaları kontrol etmek önemlidir.
180 derece kesinlikle rastgele seçilmiş bir sıcaklık değil. Aksine çok bilimsel bir açıklaması var. Yiyeceklerin içindeki proteinler ve şekerlerin kahverengiye dönüşmesine ve asıl lezzetlerinin açığa çıkmasına Maillard Reaksiyonu deniyor ve bu tepkime 150 ila 180 derece Celsius'ta gerçekleşiyor.
Fırında patates hangi ayarda pişer? Patatesleri dışı çıtır, içi yumuşak istediğimiz için fırını altılı üstlü ısıtmalı ve fanlı ayarda ayarlıyoruz. Isının yüksek olması pişme süresini azaltırken dışının çıtır olmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri