Karın bölgesinde oluşan çatlaklar, genellikle gebeliğin 3.ayında başlar. 3.ay itibari ile de yavaş yavaş bu çatlaklar artar. 6.ayda ise karın bölgesinde derin çatlak oluşumu başlayabilir. Çünkü bu dönem de bağ dokusu daha da gerilir. Bunun sonucunda da kırmızı renkli çatlaklar oluşum gösterir.
Çatlaklar genel olarak gebeliğin 3. ayından itibaren kendini göstermeye başlar.
Gebelik Çatlaklarını ÖnlemekKarın çatlaklarını önlemek için su içmek, iyi beslenmek, çatlak önleyici krem kullanımı etkili olabilir. Gebelik Çatlaklarını GidermekSpor, sıvı tüketimi, çatlak kremi kullanımı gibi uygulamalarla çatlakların görünümünü azaltmak mümkün.
Cildinizi nemli tutun. Hamileliğinizin başından itibaren çatlak kremlerini kullanabilirsiniz. Kremler, deriye elastikiyet kazandırdığından oluşumları engellemeye yardımcıdır. Ancak bu tür kremler alınamıyorsa vitamin ve mineral içeren yağlarla, badem, shea ve kakao yağı gibi losyonları kullanabilirsiniz.
Hamilelik çatlakları yaklaşık her 10 hamile kadından 8'inde görülür. Bu izlerin oluşma eğilimi genetik de olabilir. Hamilelikte karın büyümeye başladıkça karın çevresi, üst uyluklar ve göğüslerde bu izlere daha çok rastlanır. Cilt çatlamaya başlamadan hemen önce yoğun bir kaşıntı hissedilmesi de mümkündür.
İlgili 44 soru bulundu
Doğum çatlakları çoğunlukla gebeliğin dördüncü ayında oluşmaya başlar. Altıncı ayda yoğunlaşır. Cilt çatlakları, ince, birbirine paralel seyreden, keskin kenarlı çizgiler şeklindedir. Ortaya çıkan çatlaklar doğumdan sonra ne yazık ki kaybolmazlar.
Eğer duvarlarda ya da taşıyıcı kolonlarda dikey yönde ilerleyen çatlaklar tespit edilirse, bu bir tehlike belirtisidir ve binanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Probleme yönelik belirti veren binalarda düşey taşıyıcı çatlaklar oluşmaya başlar.
Klinik olarak kanıtlanmış etkinlik. (1) Dermatolog ve jinekolog gözetiminde 64 hamile kadınla 3 aylık uygulama sonrası yapılan kullanım testi (hamileler tarafından öz değerlendirme). Mustela Çatlak Kremi, hamileliğin ilk aylarından itibaren sabah ve akşam kullanılabilir. Emzirme döneminde de kullanılabilir.
Kalça, karın bölgesi ve memede meydana gelebilecek çatlaklar için düzenli olarak bu bölgelere badem yağı, kakao yağı veya çatlak kremleri sürülerek masaj yapılması önemlidir. Ciltte meydana gelen renk değişiklikleri ve lekeler çoğunlukla kalıcı değildir ve doğumdan sonra geçerler.
Yüzeysel damarda genişleme ile lenf hücrelerinin fazlalaşması, bölgede kırmızı çatlaklar meydana gelmesine neden olabilir. Kolajen liflerinin azalması ile birlikte bölge kendisini tedavi edemez. Halk arasında deri çatlağı olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle fazla gerilmeye bağlı olarak ortaya çıkar.
Gebelik çatlakları herkeste oluşmaz. Bazı kişilerde çatlakların oluşma ihtimali daha fazladır çünkü vücutları kortizol denen bir hormone daha fazla üretirler. Kortizol cildinizdeki kolajen miktarını azaltır.
Cildi yumuşak ve esnek tutacak, hamileler için özel olarak üretilmiş nemlendirici bir kremi her gün sabah ve akşam cilde uygulamak. (Herkesin kolaylıkla ulaşabileceği zeytinyağı ve vazelin de çatlakları önlemede hayli etkili sonuç veriyor.)
Özellikle hamilelik döneminde oluşabilecek çatlakların azalmasını istiyorsanız düzenli olarak bu yağı kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz olumlu sonuçlara inanmakta zorlanacaksınız. Bebek yağı cilde faydaları öne çıkan bir ürün olmasının yanında saç bakımı konusunda da küçük mucizeler yaratır.
Karın çevresi
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Hamilelik süresince bol bol su içmeniz ve dinlenmeniz hamilelik sonrası çatlak oluşumunu bir nebze azaltan taktikler olabilir. Hamilelik sonrasında çatlak tedavilerinde ise lazer tedavileri ile kimyasal peeling öne çıkan etkili tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.
Hamilelikte Cinsel İlişki Sakıncalı Mıdır? Normal ve sağlıklı bir hamilelik geçiren anne adaylarının gebeliğin son gününe kadar cinsel ilişkiye girmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu süreç içerisinde anne ve baba adayının yaşamış olduğu birleşme bebeğe zarar vermemektedir.
İçeriğindeki doğal bitki özleri (Papatya, Biberiye, Kalendula, Lavanta Çiçeği), A ve E vitaminleri ile cilde ihtiyacı olan nemi sağlamaya, çatlak ve yara izi görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur. Hamilelik döneminde 4. ayın başlangıcından itibaren kullanılması tavsiye edilir. Paraben içermez.
Badem yağı, gebelik çatlaklarına en iyi gelen yağlar arasında üst sıralarda. Her ne kadar kötü bir kokusu olsa da içeriğindeki nem oranı sayesinde cilt çatlaklarına son derece iyi gelecek. Badem yağı hem cildini yatıştırmada hem de cilt elastikiyetini korumada etkili.
Lierac çatlak kremi sayesinde basen, bacak ve alt karın bölgelerinde oluşan sorunlarda etkili bir çözüm sunar. Bu krem kan akışını hızlandırarak doğum yada kilo kaybına bağlı olarak oluşabilecek çatlakların önlenmesini sağlar.
Hamilelik döneminde çatlaklar oluştuktan sonra tedaviye başlanabilmesi için hamileliğin sonlanması beklenilmelidir. En sık kullanılan çatlak tedavisi yöntemleri arasında dermoterapi, platelet rich plasma (PRP), karboksiterapi, pulse DYE lazer (boya lazerleri) ve fraksiyonel lazer yer alır.
Beyaz çatlaklar ise ilk oluşmalarının üzerinde belli bir zaman geçmiş ve kalıcı hale gelmiş çatlak izleridir. Ayrıca beyaz çatlakların tedavisi daha zordur ve lazer ya da estetik ameliyat gerektirmektedir.
Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez.
Cilt çatlakları kendi kendine geçer mi? Cilt çatlakları kendi kendine geçmez. Çatlakların doğal seyrinde; ilk oluştuğunda kırmızı/mor renkte olur, zamanla renkleri açılır deri renginden hafif açık sedefi bir renk alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri