Köpek balığı, kılıç balığı, tile balığı, kral uskumru, kocagöz orkinos (bigeye tuna) yüksek civa içeriği nedeniyle tüketilmemesi gerekiyor.
Balık da sağlık açısından son derece faydalı ancak hamilelikte balık tüketirken dikkatli olmalısınız. Kılıç balığı, orkinos, köpek balığı gibi büyük deniz hayvanlarının etlerinde civa oranı daha fazladır. Bu da ağır metal zehirlenmesine yol açabilir.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Bu canlılara örnek iri uskumru, kılıç balığı, tuna balığı verilebilir. Midye de gebelikte tüketilmemesi gereken deniz ürünleri arasındadır. Ülkemiz denizlerinde görülen bu deniz ürünleri kesinlikle tüketilememelidir. Daha az civa içeren balıklar haftada 1 defa tüketilebilir.
Haziran ayında da lezzetli balıklar pişirebilir, tercihini en taze seçeneklerden yana kullanabilirsin. Haziran ayının lezzetli ve yağlı balıkları arasında mersin, orkinos, mercan, sardalya, kaya balığı, akya ve orfoz yer alır.
İlgili 23 soru bulundu
Orkinos balığı, insan sağlığı için önemli besin maddeleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri bakımından son derece zengin bir balıktır. Bu besin maddeleri sayesinde, orkinos balığı tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji seviyelerini arttırır, kalp sağlığını destekler.
Orkinos balığı Omega 3 yönünden oldukça zengindir. İçerdiği selenyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum ve çinko gibi mineraller sayesinde faydalıdır. Bu minerallerin yanı sıra A, E ve B grubu vitaminler (B3, B6, B12) açısından da sağlık dostudur.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Hamilelik süresince çiğ balık ve katkılı konservelerin tüketilmemesi önerilir. Balık hazırlanırken de bazı özelliklere dikkat edilmelidir. Buğulama, ızgara, fırınlama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Kızartmada balıklar tüm vitamini kaybeder.
Gebe olunsun veya olunmasın her bireydeki sağlıklı bir diyet, yeterli oranda omega-3 içermelidir. Gebelikte ise günlük en az 250mg omega-3 alımı öneririz. Bununla beraber bebeğin özellikle ihtiyacı olduğu dönem gebeliğin son 3 aylık dönemidir. Omega-3 en fazla balık ve balık yağı ürünlerinde bulunur.
Ton balığı büyük balık grubunda olduğu halde çok fazla civa içermez. Yüksek oranda omega 3 içermesi,doymuş yağ oranlarının düşük olması ve yüksek protein içermesi nedeniyle gebelikte tüketilebilir.
Midye de ağır metal içerebileceğinden ve hepatit A riski yüzünden tüketilmemelidir. Pişmemiş deniz ürünleri (suşi gibi), yine bebeğe zararlıdır ve gebelikte yenilmemesi gerekir. Op.
uluslararası sularda ise 26 Mayıs 2023- 30 Haziran 2023 tarihleri arasında (bu tarihler avcılığa dâhildir) uygulanacaktır. Av sezonunda gırgır ağları dışındaki av gereciyle orkinos avcılığı yasaktır.
Orkinos Balığının Eti Yenir mi? Orkinos balığı, halk arasında ton balığı olarak da bilinen çok lezzetli bir balık türüdür. Konservecilik sektöründe de çok sık kullanılır. İsteğe göre taze ya da konserve şeklinde tüketilebilen bir balık türüdür.
Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut; küçük olanları uskumru, sardalya ve istavrit ve hamsidir.
Pastörize edilmemiş süt, kabuklu deniz ürünleri, suşi gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Doğal olmayan beslenme: Hamilelik sürecinde mümkün olduğu ölçüde doğal beslenmeye özen gösterilmelidir. Mevsimine göre meyve-sebze tercih edilmeli ya da endüstriyel ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
Bunlar arasında kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, peynir, yumurta, balık ve bitkisel yağlar bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların, özellikle folik asit içeren kırmızı et, tavuk, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinleri de tüketmesi tavsiye edilir.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut, küçük olanları uskumru, sardalya, istavrit ve hamsidir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.
Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur.
Ocak üstü ızgarada, elektrikli ya da kömürlü mangalda pişirilir. Orkinos dilimlerinin her iki tarafına sıvı yağ sürülür ve ocak üstü ızgarada, teflon tavada ya da mangalda pişirilir. Soğanlı ya da sarımsaklı domates sos yapılır. Ardından tavada ya da ızgarada kızartılmış olan orkinos parçaları soslanarak tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri