İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
İyi Huylu Kemik Tümörleri
Bu tümörler, kansere neden olmazlar ancak ağrı ve şişlik şikayetiyle kendini gösterir ilerleyen aşamalarında kemik kırıklarına neden olabilir. İyi huylu kemik tümörleri 3 evrede değerlendirilir: 1. Evre kemik tümörleri genellikle hekim tarafından rastlantısal olarak teşhis edilir.
Bu tümörlerin büyük bir kısmı benign (iyi huylu) lezyonlardır ve sıklıkla başka bir nedenle yapılan radyolojik incelemelerde tesadüfen ortaya çıkarlar. Şikayet olarak ise genellikle şişlik ve ağrı ile kendini gösterirler. Nadiren bulunduğu yerde kırığa neden olduktan sonra tanısı konulur.
Kötü huylu kemik tümörleri arasında metastatik kemik tümörleri bulunmaktadır. Bu hastalarda sıkça ağrı oluşumu meydana gelmektedir ve bu ağrılar ağrı kesici veya dinlenme ile geçmemektedir. Multpl miyelom en sık rastlanmakta olan kemik kanseri türüdür. Kemik iliğinin kötü huylu kanseri olarak bilinmektedir.
Kemik tümörü başlangıçta fark edilemeyebilir. Çoğunlukla sıradan ancak uzun süre geçmeyen kemik ağrısı şikâyeti ile oraya çıkar. Özellikle kaval kemiği, kaburga gibi cildin hemen altındaki kemiklerde şişkinliklere neden olabilir. Bazı durumlarda ise kemik kırılmaları ile kendini belli eder.
İlgili 19 soru bulundu
Kemik iliğinde ortaya çıkan kanserler, iskelet sisteminde kemik ağrısı, kemiklerde kolay kırılma gibi kemik kanserleriyle benzer belirtilere yol açar. En sık görülen kemik iliği kanseri türü olan multipl miyelom bir veya daha fazla kemik lezyonuna yol açabilen bir kan kanseri türüdür.
Kemik kanserinde ağrılar ise genelde bacakta ya da kolun bir kısmında ortaya çıkabilir. Kemik Kanseri Ölümcül müdür? Her kanser türlerinde olduğu gibi kemik kanseri de ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür. Nadiren de olsa kalça kemiği (pelvis), omuz ya da çene gibi farklı kemiklerde de kemik kanserine rastlanır.
Kemik Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Kemik ağrısı, kemik ve eklemlerde şişlik veya sertlik, halsizlik, yorgunluk, kemiklerde anormal gelişen veya kuvvetle uyumsuz olarak ortaya çıkan kırıklar ve istemsiz ciddi kilo kaybı görülebilmektedir.
Büyük şişlik ve yumrular oluşturabilmelerine rağmen iyi huylu tümörler daha yavaş büyür. Yayılmaz, sadece oldukları yerde büyüyebilir, damarlar aracılığıyla vücudun başka noktalarına sıçramazlar.
İyi Huylu Kemik Tümörü Tedavisi
Kemik incelmiş ve kırık riski oluşmuş ise kitle ameliyat ile çıkarılmaktadır. Kalan tümörleri de bazı yöntemler ile yok edilmektedir. Tümörün çıkarılması ile birlikte ortaya çıkan boşluk ise başka bölgeden alınan doku ya da dışarıdan takılan hazır kemik ile giderilmektedir.
Detaylı kan tahlili ve idrar testi de kemik tümörü için yol gösterici olabilmektedir.
İyi huylu tümörler kanserlerden farklı olarak vücudun diğer kısımlarına yayılmazlar ve hastanın yaşamını tehdit etmezler, ancak iyi huylu tümörler bulundukları yerde gelişip, büyüyerek o bölgede hasara neden olabilirler ya da çevre dokulara baskıda bulunarak hastada ağrı ve şişlik gibi şikâyetlere neden olabilirler.
Kanserli olmayan: İyi huylu tümörler kanserli değildir ve nadiren hayatı tehdit eder. Lokalizedirler, yani tipik olarak yakındaki dokuları etkilemezler veya vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar.
Kemik kanseri; kemik sintigrafisi, MR, BET, BT, idrar ve kan testleri ile saptanabilmektedir. ...
Kemik kanseri, kemiklerde görülen kanserleri ifade eden bir kanser çeşididir. Kanser hücreleri bir kemikte geliştiğinde normal kemik dokusuna zarar verebilir. Kemik kanseri, bir kemikte bir tümör veya atipik doku kütlesi oluştuğunda ortaya çıkar. Kötü huylu bir tümöre genellikle kanserli denir.
Hastanın durumuna ve tümörün nasıl bir durumda olduğuna bakılarak belli başlı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Daha sonra ise ameliyat gerçekleştirilmektedir. Ameliyat süresi ise tümörün yerleşimini göre değişir 30 dakika ile 4 saat arasında değişkenlik göstermektedir.
Uyuşma, felç, idrar yapmada güçlük. Kemik metastazının omurgaya yayılarak omuriliğe baskı yapmasıyla oluşur. İştah kaybı, mide bulantısı, aşırı susama, kafa karışıklığı (konfüzyon) ya da yorgunluk. Bu belirtiler kanda yüksek kalsiyum oranına bağlı olabilir.
Genel olarak değerlendirilecek olursa iyi huylu kemik tümörleri en çok diz bölgesi kemiklerde sonra kalça bölgesinde ve daha nadir olarak da omuz bölgesinde görülmekle birlikte vücudun tüm kemiklerde karşımıza çıkabilir.
Muayenede sınırları düzgün, hareketli, sertçe kitleler olarak ele gelir. Genellikle 2-3 cm. çapındadırlar; nadiren çok büyük çaplara ulaşarak memede asimetriye neden olabilir.
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir? Kötü huylu kanser türleri genel olarak başlangıç evrelerinde herhangi bir belirti göstermez ve bu nedenle teşhis konabilmesi oldukça zordur. Birçok farklı nedene bağlı olarak oluşabilen kemiklerde görülen kanser türü genel olarak ağrı ve şişlik yaratarak kendini gösterir.
Omurga kemik metastazlarının en sık görüldüğü yerdir. Diğer yaygın bölgeler kalça kemiği (pelvis), üst bacak kemiği (femur), üst kol kemiği (humerus), kaburgalar ve kafatasıdır.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri