Bebeğinizin suyunun normalden fazla olduğu tespit edildiyse, doktorunuz sizi detaylı ultrason incelemesine yönlendirecektir. Bazen de enfeksiyon ya da kromozomal bozukluk şüphesiyle amniyosentez gerekebilir. Eğer hala yapılmadıysa gebelik diyabeti açısından tarama, şeker yüklemesi, yapılır.
Belirgin bir tedavisi yoktur. Çok su (günde 3-4 litre) içerek amniyon sıvısının yerine geleceği tartışmalıdır, ancak yine de özellikle yaz aylarında günde 3 litre su tüketmek önerilmektedir.
Sıvı artışı sıklıkla bir soruna işaret etmez. Bazı durumlarda ise iri bebek veya gebelik şekeri göstergesi olabilir. Çok ender olarak doğum sonrası ameliyat gerektiren bir sindirim sistemi tıkanıklığına ve çok çok ender durumlarda daha farklı sorunlara işaret edebilir.
Tedavi: Sık ultrason incelemeleri ile yakın takip Bazı ilaçlar kullanılarak amniyon yapımının azaltılması Amniyosentez ile sıvıyı azaltmak Bebeğin durumu ve olayın şiddetine göre gerekirse doğum Tedavinin amacı anne adayının sıkıntısını azaltıp mümkün olduğu kadar rahat bir şekilde gebeliğin devamını sağlamaktır.
POLİHİDROAMNİOS NEDENLERİ NELERDİR: -%50 idiyopatik yani bir nedeni yoktur. -Anneye bağlı en sık neden, şeker hastalığıdır. Gebelik öncesi olan diyabet veya gebelikte çıkan gestasyonel diyabet. Bebeğe bağlı nedenler ise: -Bebeğin yutmasını engelleyen anomaliler (yemek borusunun oluşmaması).
İlgili 22 soru bulundu
Araştırmalar, annenin daha fazla su içmesinin amniyotik sıvı indeksini yaklaşık %16 artırdığını ortaya koymaktadır9. Hamilelikte ne kadar su içilmeli konusunda da uzmanlar genellikle hamilelik boyunca günde 8-10 veya 10-12 bardak su içmeyi önermektedirler10.
Plasental Nedenler: Plasentanın (bebeğin eşinin) ayrılması, az kanlanması, hipotansiyon veya hipertansiyon durumun da bebeği besleyen kan azalır. Bu da amnion sıvısının azalmasına yol açar. Ayrıca nedeni bilinmeyen oligohidroamnios vardır. Oligohidroamnios yaşayan çoğu gebede herhangi bir neden bulunamaz.
Yine aynı dönemde yutma hareketleride başladığı için amniyotik sıvı mideye ve sonra dolaşıma geçer. Amniyotik sıvı 32-33. haftaya kadar artar ve daha sonra azalmaya başlar. Amniyotik sıvı ölçümlerinde 5-25 cm yükseklik veya 800-1000 ml ölçüm normal seviyeleri gösterir.
Fertilizasyonun 12. gününden itibaren oluşmaya başlar. 10. gebelik haftasında 30 ml, 12. gebelik haftasında 50 ml kadar olan bu sıvı, 16-20. gebelik haftalarında 300±100 ml, 37. gebelik haftasında ortalama 800 ml kadardır; 38. gebelik haftasından itibaren hafif bir azalma gösterir, 40. gebelik haftasından sonra haftada ...
Haftada 250 ml, 20. Haftada 400 ml, 32. Haftada 800ml, doğuma yakın dönemde ise 400 ml kadardır.
Polihidramniyos Riskleri
Plasenta abruptia. Preterm eylem ve doğum. Gelişme geriliği ve iskelet anomalileri. Sezaryen olasılığında artış
Polihidramnios (amnios sıvı miktarının çok olması)
Nedenleri: Annede diyabet olması Doğumsal anomali ve genetik sendromlar: Nöral tüp defektleri (omurgada açıklık), üst gastrointestinal sistem (yemek borusu, oniki parmak bağırsağı) tıkanıklıkları, yutkunmayı engelleyen beyin ve yüz anomalileri.
37 haftalık gebelikte bebeğin boyu ortalama 47-49 cm. kilosu ortalama 2900-3100 gr. olup genetik faktörler boy ve kiloda önemli yer tutar.
Hafta Bebek Kilosu. Gebeliğin 36. haftasında bebeğin baş popo mesafesi neredeyse 33 santimetreye ulaşmıştır. Baş topuk mesafesi ise ortalama olarak 46,8 santimetredir. Gebeliğin bu dönemindeki anne karnındaki bebeklerin ortalama ağırlığı ise 2745 gram civarındadır.
Havuç suyu hamile kadınlara da tavsiye edildiği için anne adayları tarafından “havuç suyu amniyon sıvısını arttırır mı” diye merak edilir. Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar.
35 hafta gebelikte bebeğin ağırlığı; 2200-2500 gram, boyu da 44-46 cm kadardır. Anne karnında bebeğin büyümesini etkileyen pek çok faktör vardır, bu yüzden her bebek bu aralıklar arasında olmayabilir ve olmaması da bir problem var anlamına gelmeyebilir.
Erken doğuma yol açabileceği için yakın takip gerekir. Doğum başladığında ise, kordon sarkması veya plasenta ayrılması ihtimali açısından yakın monitorizasyon gerekir ve böyle bir durum oluşursa acil sezaryen sebebidir. Bu nedenle, doktorunuz, suyunuz gelirse, hiç beklemeden acilen hastaneye başvurmanızı önerecektir.
Hamilelikte yeterli su tüketimi birçok soruna çözüm bulurken, bazı durumlarda sorunları başlı başına önleyen bir faktör de olabilir. Hamilelikte su içmenin önemi ve mucizevi etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz; Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur.
37. gebelik haftasında bebeğiniz büyümeye devam eder. Organların etrafındaki derinin alt tarafı ve bazı kaslar yağlanmaya devam eder. Bu yağ birikimi sayesinde, bebeğinizin doğduğunda sıcaklık kontrolü sağlamasında ve hayatta kalmasına yardımcı olacaktır. Bebeğiniz günde neredeyse 30 grama yakın ağırlık kazanmaktadır.
33. hafta bebek kilosu yaklaşık olarak 2100 gram civarındadır. Yapılan tetkiklerde bebeğin bu dönemdeki ortalama baş popo mesafesi 30,2 santimetredir. Baş topuk mesafesinin ultrasonografi sırasında değerlendirilmesi halinde ise bebeğin boyu ortalama olarak 42-43 santimetre civarında tespit edilir.
Amniyon sıvısı gebelik haftası ilerledikçe artar, 33. haftadan sonra ise azalmaya başlar. Ortalama olarak 10. haftada 20 ml, 22. haftada 630 ml, 28. haftada 720 ml ve 41. haftada 515 ml civarındadır. 32. haftadan sonra sıvının 1,5 – 2 litreden fazla olması, hamilelikte bebeğin suyunun fazla olduğu anlamına gelir.
Gebeliğin 20-30. haftalarında en yüksek düzeylerine çıkan bebek suyu, 34-36. haftadan sonra azalmaya başlar. Bu azalma normal olan bir durumdur. Bebeğin suyunun doğuma yakın dönemde zaten azalacağını unutmamak gerekir.
Amniyon sıvısı normal değerleri
Normal amniyotik sıvı değerleri (amnion sıvı indeksi yani AFI) 5 ila 25 cm arasındadır. 5 cm'den küçük amniyotik sıvı durumunda oligohidramnios tanısı konur. Amniyon sıvısının normal değerlerde olamaması bebek ölümlerine varan ciddi sonuçlar içerir.
Bebeğin içinde bulunduğu suda azalma olduğunda, bebeğe plasantadan yeterli kan akımı geçişi olmadığında veya büyüme geriliklerinde bebek hareketleri azalabilir.
Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri