Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
2023 yılı ana arı satış fiyatı: 150 TL
Ana arıların üretimi elimizde bulunan damızlık kolonilere göre larva transfer yöntemi ile yaptığımız aşılamalardan yapılmaktadır. Larva transferi yapıldıktan sonra başlatıcı kolonilerden besleme safhası bitince bitirici kolonilere sevki sağlanmaktadır.
2024 yılı için arı fiyatımız belirlenmiştir. Bu yıl için 8 çerçeveli olarak satışını yapacağımız arının fiyatını nakliye dahil 2250 TL olarak belirlemiş bulunuyoruz.
Destekleme ödemesine hak kazanan organik arılı kovanlar için kovan başına 30 lira destek ödemesi yapılacak. Tebliğ, 2 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girerken 12 Kasım 2022 tarihli aynı başlıklı tebliğ yürürlükten kaldırıldı.
Benzer olarak, 20 bin yetişkin arısı bulunan bir koloni ancak 14 kg bal üretirken 50 bin arısı bulunan koloninin 41 kg bal ürettiği bulunmuştur. Bal başta olmak üzere diğer tüm arı ürünlerinin ekonomik üretimleri ancak ve ancak güçlü kolonilerle yapılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Küçük, yalnızca organik, şekersiz ve kara kovan bal üretimi yaptığını belirterek, "Normal fenni kovanlarda bu bölgede bir arıdan en fazla alacağın bal 20-25 kilodur.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Devlet kurum ve kuruluşlarının gerek ekonomik gerekse çeşitli hibe ve desteklerle desteklenen Arıcılıkşimdi de Ziraat Bankası Genç Çiftçi ve Kadın Çiftçi destekleriyle finanse edilmektedir. Her arının bal üretim oranı artıkça doğru orantılı olarak elde edilen karda artmaktadır.
Başvuru Süreçleri
Gezginci arıcıların tespit tutanakları işletmelerinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne gönderilir. Desteklenecek kovan sayısı, üretim verileri ve diğer bilgiler Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)'ne girilir. AKS'den alınan icmaller askıya çıkarılır. Kesinleşen listeler Genel Müdürlüğe gönderilir.
· Fındık Alan Bazlı Desteklemesi: 2023 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere dekara 170 TL destek ödemesi yapılır.
Arı Kovanı İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Şener, "Kovanın standardı olmadığında bal verimi düşük oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde bir kovandan 15-20 kilogram bal çıkıyor. Avrupa'da bir üretici kovan başına 70-80 kilogram bal alıyor."
ö ) Arıcılar:
Meskun yerler dışında en az 100 adet fenni arılı kovan ile gezginci olarak bilfiil arıcılık yapan yetiştiricilere silah taşıma ruhsatı verilebilir.
Arı Çıtası Fiyatı 17,23 TL.
1 adet ana arı fiyatı: 90 TL olarak planlanmaktadır.
Arıcılık yaparak para kazanmak dışardan göründüğü gibi kolay değildir. Zorlu bir yolculuğun ve ilginin ardından para kazanmaya başlayabilirsin. İlk yıllarda arıyı tanıman arı ile ilgili temel bilgileri alman şarttır. 1-2 sene sonra zevkle uğraştığın arıcılık mesleği sana güzel bir gelir veya ek gelir olur.
Eskiden örme sepet ya da oyma kütük gibi malzemeden yapılmış kara kovan denilen kovanlar kullanılmaktaydı. Bu kara kovanlar, daha çok kestane ya da ıhlamur ağacından yapılır. Günümüzde ise bunların sayısı azalmıştır, daha çok standart ahşap kovanlar kullanılmaktadır.
ALTIN KOVAN KREDİİ:
Geçen yıl yaşanan orman yangınlarından sonra sekteye uğrayan arıcılığı desteklemek için kolları sıvayan Ziraat Bankası, bu alanda da yeni bir ürün piyasaya çıkardı. Arıcılıkla uğşayan çiftçilere 150 bin TL'ye kadar yatırım ve/ veya işletme kredisi sağlanacak.
Ziraat Bankası arıcılık kredisi, 50 ve üzerinde arı kovanı olan bütün üreticilere verilmektedir. Bu krediyi almak isteyen kişilerin kredi notunun 1700 ve üzerinde olması gerekmektedir. Faiz oranları düşük olan Ziraat Bankası arıcık kredisi için 12 ile 48 ay arasında vade verilmektedir.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) üyesi olan ve Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı en az 50 adet kovanı olan müşterilerimiz 12 aya varan vade imkânlarıyla Arıcılık Kredisi'nden yararlanabilirler.
Arının da bir canlı olduğunu düşünerek ve başarısızlık riskini göze alarak arıcılığa en fazla 3 kovanla başlanması tavsiye edilir, zaman içerisinde tekniklerini öğrendikten ve size göre en etik arıcılık yöntemlerine karar verdikten sonra kovan sayınızı zamanla çoğaltabilirsiniz.
Arıcıların üretim sezonunda ihtiyaç duyacakları çeşitli girdilerin ve nakliye giderleri ile ilgili harcamalarının finansmanı amacıyla 24 aya varan vadeler ve esnek geri ödeme koşulları ile krediler Türkiye İş Bankası'nda.
Arılı Kovan Desteği Başvurusu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından değerlendirildikten sonra sonuçlandırılır. Başvurusu olumlu sonuçlanan arıcılara, destek ödemeleri 100 gün içerisinde yapılır.
Sıcak bölgelerde arılar dışarıya çıkmaya başlayacağından kovan bakım işlerine başlanır. Yavru üşümesine engel olmak ve rahat çalışmak için kovanların ilkbahar bakımları hava sıcaklığının 15 oC civarında olduğu, günün 11:00-15:00 saatleri arasında yapılmalıdır.
Konakladığı ilin il/ilçe müdürlüğüne, veteriner sağlık raporu ile başvurarak bir hafta içerisinde Arı Konaklama Belgesini (EK-1) alır. Devlet ormanlarında konaklayacak arıcı ise, öncelikle Çevre ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerinden alacağı izin belgesine istinaden Arı Konaklama Belgesi alır.
Üç gün uçuş yapmayan arı eski yerini unutur. Birleştirilecek kovan, yerinden alınarak diğerinin yanına konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri