**Geç EFT işlemleri, iş günlerinde 16:00-17:15 saatleri arasında yapılmaktadır. ***ATM aracılığıyla yapılacak EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılabilmekte olup geç EFT işlemi yapılamamaktadır.
EFT işleminde paranın bir diğer hesaba ulaşma süresi bankalar arası yoğunluk ve teknik detaylar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Transfer süresi 30 dakikayı bulabilir.
EFT işlemleri hafta sonu ve resmi tatiller dışında, hafta içi ve bankanın belirlediği EFT saatleri içinde yapılabilir. Havale işlemleri için böyle bir sınırlama yoktur, 7 gün 24 saat havale yapabilirsiniz. EFT işlemleri TCMB onayını takiben hesaba geçer.
EFT Türkiye genelinde genellikle 09.00 – 17.00 saatleri arasında yapılmaktadır. Ancak her bankanın EFT saatleri ve ücreti farklıdır. EFT işlemi hafta içinde gerçekleştirilebilir. Hafta sonu ve resmi tatillerde para transferi yapılamaz.
Eğer EFT iş günü içinde yapılmış ve transfer ücreti belirlenen saatten önce başlatılmışsa EFT aynı gün hesaba geçer. Eğer iş günü değilse, resmi tatilse ya da belirlenen saatin dışında yapılmışsa; eğer bir tarih belirtilmemişse EFT ilk iş günü hesaba düşer.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'de faaliyet gösteren birçok bankanın EFT saatleri akşam 17:00 civarında sona erer. Akşam 17:00'den sonra gönderilen para ise hafta sonu ya da resmi tatil değilse ancak ertesi sabah karşı tarafın hesabına ulaşır.
Bankaların kendi içinde belirlediği farklı EFT saatleri bulunmaktadır.Bankanızın EFT ve havale saatleri dışında işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde aktarılır.
Geç EFT Nedir? EFT işlem saatlerinden sonra 16:00 – 17:30 arasında yapılan EFT işlemlerine geç EFT denir.
EFT talimatı iptal etme nasıl yapılır? EFT işleminin karşı tarafın hesabına yansımadan önce iptal edilmesi mümkündür. Eğer mesai saatleri dışında EFT işlemi yaptıysanız bu işlem doğrudan karşı tarafın hesabına yansımaz. Söz konusu işlem ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir.
EFT konusunda hesap işlem geçmişine giderek yapılan transferlere dair dekontlar üzerinden EFT sorgulama numarasına ulaşmak bir hayli kolay bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Hesap hareketlerinden dekontun çıkarılması sonrasında bu numara bankaların müşteri hizmetlerine sunularak gerekli bilgiler temin edilebilir.
Normal şartlarda EFT işlemi en geç 5-10 dakika içinde hesaba ulaşır. Ancak bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 30 dakikaya kadar çıkabilir. Bazı durumlarda ise EFT karşı tarafa saatler sonra dahi ulaşmaz. EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır.
EFT banka şubelerinden çalışma saatleri içerisinde yapılabilir. Çalışma saatleri dışında internet ve mobil bankacılık üzerinden, aynı zamanda ATM'lerden günün 24 saati gerçekleşebilir ancak, paranın karşı banka hesabına geçmesi mesai saati içerisinde gerçekleşir.
Gece 12'den sonra FAST ile yapılan para transferi işlemleri anında hesaba geçmektedir. Ancak FAST dışında yapılan EFT ve Havale işlemleri bir sonraki iş gününde hesaba geçmektedir.
Nöbetçi Transfer işlemi yapılabileceğiniz bankalar: Akbank, Denizbank, Fibabanka, Halk Bankası, İş bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Halk Bankası, İş bankası, VakıfBank , Albaraka Türk. İşlem ücreti, aracı kurum hizmet bedeli dâhil toplam 12 TL'dir.
FAST'ta ödemeler 7/24 ve anında karşı hesaba geçer ve ödemenin tarafları, bankaları tarafından ödemenin durumu hakkında anında bilgilendirilir.
İptal için en hızlı yöntem müşteri temsilcisi ile görüşülerek EFT iptalinin yapılmasıdır ya da EFT işlemi yaparken kullanılan ekranda işlem bitirilmemiş ise para transfer menüsünden EFT İptal seçilerek iptal gerçekleştirilebilir.
Banka görevlisi gönderilen hesabın kime ait olduğunu bulduktan sonra kendisine ulaşabilir. Karşı taraf bu havalenin bilgisi dışında olduğunu belirttiği takdirde, paranız yeniden sizin hesabınıza geri ödenebilir. Geri ödenme süresi biraz uzun olabilmektedir.
Mağdur tarafından yapılan ödeme havale ya da EFT ile gerçekleştirildiği takdirde chargeback yöntemine başvurulamaz. Zira, chargeback başvurusu yalnızca kredi kartları için geliştirilmiştir. Dolayısıyla havale ya da EFT ile yapılan ödemelerin iadesi İcra İflas Kanunu uyarınca başlatılan icra takibi ile mümkün olur.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
Ancak Halk Bankası gece yapılan EFT ne zaman hesaba geçer dendiğinde saat dilimi aşıldığından dolayı gece yapılan EFT işlemi sonraki gün belirlenen EFT işlem saatinde yapılır. Eğer elektronik fonların transferi sistemi üzerinden aktarım yaptığınız gün cuma öğleden sonra dört buçuksa işleminiz pazartesiye sarkacaktır.
FAST ile bir gün içinde toplam 20.000 TL işlem yapılabilir. (EFT ve Havale işlem limitleri haricinde yeni limit tahsis edilmiştir.) Mesai saatleri sonrası (16:00-08:30) saatleri arasında ve tatil günlerinde toplam limitleri 20.000 TL'dir.
Havale, aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir ve işlem ücreti genellikle daha düşüktür. EFT ise iki farklı banka arasında para transferi için kullanılır. Bu yüzden EFT işleminde paranın alıcı hesaba ulaşması daha uzun sürer ve işlem ücreti havaleye göre daha yüksektir.
Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor. Ayrıca Kolay Adres (KOLAS) ile de IBAN veya hesap bilgilerine ihtiyaç duymadan, cep telefonu numarası, e-posta adresi, T.C.
Eft ile yapılan para gönderme işlemleri anlık olarak bankalar tarafından işleme alınır. Yapılan Eft işlemleri, bankaların yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor. Ortalama olarak yapılan Eft işlemleri 10 ile 15 dakika arasında tamamlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri