İlk adet sonrası büyüme potansiyeli azalır ve ortalama 5-6 cm (3-10 cm) boy uzar. Erkeklerde boy kazanımı ergenliğin daha geç dönemlerinde belirgindir ve büyüme hızı 9-10 cm/yıldır. Ergenlik sürecinin üç dört yılda tamamlanmasından sonra nihai erişkin boya ulaşılır.
Ergenlik bittikten sonra çocuk büyümez. Onun için ergenlik öncesi dönem ne kadar uzunsa, yani çocuklar ne kadar geç ergenliğe girerse boyu uzun olur.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Kızlarda 10- 11, erkeklerde ise 13-14 yaş ergenlikte büyümenin en hızlı dönemdir. Kız çocuklarının büyümedeki hızlanması; meme gelişmesinin başladığı ve yavaş yavaş geliştiği erken döneme rastlıyor. Erkek çocuklarda ise büyümedeki hızlanma, ergenliğin ilerleyen dönemlerinde oluyor.
İlgili 45 soru bulundu
İlk adet sonrası büyüme potansiyeli azalır ve ortalama 5-6 cm (3-10 cm) boy uzar. Erkeklerde boy kazanımı ergenliğin daha geç dönemlerinde belirgindir ve büyüme hızı 9-10 cm/yıldır. Ergenlik sürecinin üç dört yılda tamamlanmasından sonra nihai erişkin boya ulaşılır.
Fikrim var. Orijinal Soru: 17 Yaşındayım Boyum Uzar mı? Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
BOY KISALIĞI
Lineer büyümenin en fazla olduğu dönem ilk 2 yıl ve puberte dönemidir. İlk yıl bebekler 25 cm; 2. Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Kızlarda ilk adet kanamasından sonra ortalama 6 santimetre adar boy büyümesi olur.Boy büyümesi kızlarda 16-18 yaşlarında,erkeklerde ise 18-20 yaşlarında durmaktadır. Size gelince, yukarıdaki bilgiler ışığında bir sene içinde üç santimetre daha uzayacağınız tahmin etmek zor görünmektedir.
Bunlarla birlikte geç ergenliğin psikolojik sorunları da erken ve orta ergenliğe nazaran fazla olmaktadır. Özellikle ergenliğe geç giren erkeklerde erken dönemde öğrenilmiş hakimiyet ve güçlü hissetme hedefleri olmaktadır. Bu sebeple geleceğe daha kaygılı bakmakta ve depresyona girmeleri çok daha sık olmaktadır.
Gecikmiş ergenliğin belirtileri ise şöyledir;
14 yaşındaki erkek çocuklarda testislerin büyümemesi, 13 yaşına basan kız çocuklarında meme gelişmesinin başlamaması, Meme gelişimi başladıktan 5 yıl sonra adet görememeleri, Kız çocuklarında 16 yaşında da adet sürecinin başlamaması.
Kendi içinde aşamaları olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erinlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşuyor.
- Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir. İskelet sistemi hastalıklarında nihai boy daha kısadır (120 santimetre civarı).
Büyümekte olan gençler ve çocuklar, en fazla boy uzunluğuna ulaşabilmek için her gece en az 8 ile 11 saat kaliteli uyku uyumalıdır. Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Ergenlik döneminde kız çocukları erkek çocuklarına göre daha az uzar ve daha az kilo alımı yaşar. 14 yaşındaki bir kız çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 160,4 cm'dir.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
boyunun uzaması tabi ki mümkün. yaşının 16 olması itibariyle 1-2 yıl daha boy atabilirsin. 175-180 civarı olabilme ihtimalin var. İyi beslen.
Büyüme hormon eksikliğinde uzun kemikler kapanana kadar, kabaca 13-15 yaşa dek tedavi devam eder.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri