Hipotiroidizm hastalarının en büyük şikayeti yorgunluktur. Sürekli uyku hali ve uyuma isteği çok yoğundur.
Hipotiroidi, hâlsizlik, kabızlık, ses kısıklığı, cilt kuruluğu, menstrüasyon döngüsünde bozulma, kilo artışı, soğuğa karşı hassasiyet, anemi, terleme, uykusuzluk gibi belirtilere yol açar. Tiroid bezinin az hormon salgılamasına bağlı olarak hipofiz bezinden salgılanan TSH hormon düzeyi artış gösterir.
Guatr hastalığında tiroit hormonları olan T3 ve T4'ün düşük olması metabolik hareketlerinde yavaşlamasına ve vücudun dengesinin bozulmasına neden olur. Metabolik denge bozulduğunda yorgunluk, uykusuzluk ve sinirlilik hali gibi çeşitli semptomlara yol açabilir.
Aşırı yorgunluk, halsizlik
Tiroid bezinin az çalışması durumu olan hipotiroidi, vücudun metabolizmasını yavaşlatır ve bu durum da genellikle uyuşukluk ve yorgunluk da dahil olmak üzere birçok semptom ve komplikasyona yol açabilir.
Tiroit hormonlarının az salgılanması yani hipotiroidi durumunda bağırsaktan saç teline kadar bütün metabolizma yavaşlayarak, saç dökülmesi, unutkanlık, uykuya eğilim, kilo alma, halsizlik, seste kalınlaşma gibi şikayetler ortaya çıkar.
İlgili 27 soru bulundu
Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.
Hastanın metabolizma hızının yükselmesine, zihinsel ve fiziksel değişikliklere neden olan hipertiroidizmin en sık görülen belirtileri arasında; çarpıntı, terleme, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunuyor.
Vücudun iki sinir sistemi olan sempatik ve parasempatik sinir sistemlerine etki ederek hormonlarınızı kontrol eder. Dolayısıyla ağırlıklı battaniye kullanımı tiroid hastalarında uykusuzluk ve yorgunluk problemini çözer.
Demir, B vitamini ve folik asit emilimindeki azalmaya bağlı olarak kansızlık hipotiroidi hastalarında sıklıkla ortaya çıkar.
Haşimato hastalığında tiroid hormonu üretimindeki düşüş nedeniyle yorgunluk, halsizlik, üşüme, uyku hali, cilt kuruluğu, kabızlık, saç dökülmesi ve kas güçsüzlüğü gibi belirtiler görülür. İlk belirtisi genellikle tiroid bezinin büyümesi yani guatr olan hashimoto hastalığının belirtileri şunlardır: Kilo alma.
Uykusuzluğun Nedenleri
Duygusal ve psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra fiziksel olarak çekilen acılar ve rahatsızlıklarda uykusuzluğa neden olmaktadır. Uykusuzluğun diğer nedenleri ise şöyledir; Stres, kaygı gibi duygular. Gürültü, ışık, soğuk, sıcak gibi çevresel faktörler.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Düzenli aralıklarla egzersiz yaparak hipotiroidiye bağlı yavaşlayan metabolizmayı hızlandırabilirsiniz. Selenyum tiroid hormonlarının çalışmasında görevli olan enzimleri olumlu yönde etkilemektedir. Yumurta, hindi eti, tavuk göğsü, ay çekirdeği, mantar selenyum kaynakları arasındadır.
Günümüzde birçok hastalığın temel sebeplerinden biri olan stres, tiroit bezi ile de yakın ilişki içindedir. Şöyle ki, yapılan araştırmalar ve incelenen istatistiki veriler stres, üzüntü ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayan kişilerin zehirli guatra yakalanma riskini artırdığını göstermektedir.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
TSH düşüklüğü durumunda tiroid bezi aşırı tiroid hormonu ürettiğinden meydana gelir. Bu duruma hipertiroidizm veya aşırı aktif tiroid adı da verilir. Graves hastalığı ve tiroid nodülleri de dahil olmak üzere çeşitli durumlar hipertiroidizme yol açabilir.
Tiroid Hastalıklarında Vitamin Kullanımı Tiroid bezi yetmezliğiniz varsa B2, B6, folik asit ve B12 vitamin desteği (B kompleks) alınabilir. Buna karşılık A ve E vitamini alınmamalıdır.
Tiroid bezi fazla çalışan kişilere Tiamin (B1 vitamini) verilmesi faydalı olmaktadır. Tiamin, hipertiroidiye bağlı şikayetlerde azalma yaptığı gibi bu hastalığa bağlı adet bozukluklarını önlemede de faydalı olmaktadır. Tiamin, tiroid hormon yapımını azaltmaktadır.
D vitamininin otoimmün tiroiditlerde rolü henüz tam olarak aydınlatılmasa da immün ve immün sistem dışı bazı rolleri ile otoimmün tiroid hastalıklarında olumlu etkileri olabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Tiroid hormonunun aktif olması ve TSH hormon salınımının düzenli bir şekilde işlemesi için çinko, önemli bir elementtir. Birçok besin maddesi içinde yer alan ve özellikle hipotiroidi olanlar için çok faydalı bir element olan bu madde daha çok kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et ve tavuk etinde bulunur.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılmaktadır. Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır.
Tiroid fırtınası olan hastada en belirgin ve en erken bulgu “çarpıntı”dır. Hasta sol göğüs bölgesinde kalp atışlarını bariz bir şekilde hisseder. Hastalar bize bunu “adeta kalbim dışarı çıkacakmış gibi oluyor” şeklinde ifade ederler.
Tiroid hastalıkları özellikle tiroid bezine zarar verir, ancak aynı zamanda vücudun diğer organlarına da etki edebilir. Örneğin, hipotiroidizm kalp, karaciğer ve böbrekler gibi organların işleyişini etkileyebilir. Hipertiroidizm ise kalp, gözler ve kemikler dahil birçok organa zarar verebilir.
Halsizlik, saç dökülmesi, kilo alma, depresif hal, unutkanlık, çarpıntı, kabızlık, ödem, algıda zorlanma, cilt kuruluğu gibi belirtileri vardır. Tedavisinde uzun süre, hatta ömür boyu tiroid hormon verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri