Geç konuşma sorunu olan bir çocuk ilk olarak bir uzman tarafından tıbbi kontrolden geçirilmelidir. Çocuğun işitmesine ve konuşmasına engel oluşturan patolojiler araştırılmalıdır. Psikolojik bir engel varlığı sorgulanmalıdır. Daha sonra yaşıyla uyumlu gelişim testi, zeka testi değerlendirmeleri yapılmalıdır.
Sözel çıktının arttırılmasında etkili yöntemlerden biri de bekleme süreli öğretimdir. Önce çocuğun istediği pekiştireç için 'ne istiyorsun ' gibi sözel işarete yanıt olarak sözel çıktı sağlanması çalışılır. Daha sonra çocuğun sözel ya da ses çıktısı oluşturması için beklenirken pekiştirece ulaşması engellenir.
Bu nedenle gecikmiş konuşması olan bir çocukta konuşma bozukluğu varlığının belirlenmesi için göz, kulak burun boğaz, beyin, sinir sistemi ve kas- iskelet sistemi problemleri araştırılmalıdır. Konuşmada gecikmenin en önemli nedenlerinden biri işitme azlığı olmasıdır.
Konuşamayan çocukların tedavisi nasıl yapılır? Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Psikolog Leyla Arslan, normal konuşmanın 8 aydan başlayarak 2,5 yaşına kadar devam ettiğini belirterek "2,5 yaşındaki çocuktan üç sözcüklü cümle kurmasını bekliyoruz. Kendini sözle ifade edemiyorsa endişe edilmelidir.
Bu dil gelişiminin gecikmesi bazen herhangi bir nedene bağlı olmazken bazı sendromlara (down sendromu vb) veya etmenlere ek olarak da gözlenebilmektedir. Çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde konuşmuyorsa daha fazla vakit kaybeden bir uzmana yani bir dil ve konuşma terapistine başvurmanız oldukça önemlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu çocuklarda işitme kusuru, dil kaslarının koordinasyonsuzluğu gibi bir takım nedenlere bağlı olarak konuşma gecikmesi sıklıkla görülür. Çocuğun yaşından beklenir düzeyde kelimesi olmaması ve/veya cümle kuramaması durumunda anne babanın uzmana görünmeleri gerekir.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, "Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Bir çocuğun geç konuşma nedenleri arasında dil yetisinden yeteri kadar yararlanmaması bulunuyor. Bu sorunların olabildiğince erken bir şekilde saptanması tedavi açısından çok önemlidir. Organik sorunları bulunmayan çocuklar, ailede geç konuşma öyküsü olan yakını bulunanlarda bekle- gör yöntemi denenebilir.
Konuşma gecikmesinden şüphelenilen çocukların mutlaka bir çocuk psikiyatrisine başvurması önerilir.
Konuşma terapisti çeşitli koşullara sahip hastalara yardım ederken, multidisipliner biçimde çalışır. Hafif, orta veya şiddetli öğrenme güçlüğü, konuşma gecikmesi, konuşma bozukluğu, ses üretememe, işitme bozukluğu, yarık dudak veya damak, kekeleme, ses bozuklukları, dil bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.
Zeka geriliği konuşma gecikmesi olan çocukların yarısında karşımıza çıkan bir nedendir. Ayrıca çocukların psikiatrik bozuklukları, yaygın gelişimsel bozukluklar, çocukluk çağı otizm bozuklukları da konuşma gecikmesi olarak bulgu verebilir.
Çünkü dil gelişiminde gerilikler, otizmin en önemli göstergelerinden olabilir. Peki her konuşmayan çocuk otizmli mi? Tabii ki hayır. Otizm, işitme, bilişsel gerilik ya da başka bir özel durumu olmadığı halde dil ve konuşma gecikmesi olan çocukların sayısı da bir hayli fazla.
En basit tanımıyla çocuğun dil / konuşma becerilerinin yaşından beklenenden geride olmasıdır. Çocuk sesleri üretebilecek fiziksel beceriye sahipken yeterli dilbilgisine sahip olmayabilir ya da dilbilgisel anlamda gelişimi yaşına uygun olmasına rağmen konuşma seslerini üretemiyor olabilir.
Çocuklarda Konuşma bozukluğu ya da konuşmada gecikme yaşandığı durumlarda önce bir KBB uzmanına, cerrahi veya medikal olarak tedavi edilecek bir durum olmadığı belli olduktan sonra ilgili alandaki bir uzmana başvurulması gerekmektedir.
Çocuğun Konuşabilmesi İçin Okunabilecek Bazı Dualar
Çocuğun konuşabilmesi için okunabilecek bazı dua örnekleri şöyledir: Rabbena Hablana Min Ezvacina Ve Zurriyyatina Kurrate A'yune Ve'cılne Lilmuttekine İmama.
Çocukların konuşmaya başlamaları, çocuktan çocuğa bir iki ay fark gösrterse de belli bir düzen izler. Ortalama olarak 6 ay civarında çocuklar bazı heceleri çıkarmaya başlarlar. Çocukların, bir yaş gibi anne, baba gibi kelimeleri, 18 aydan sonra da kısa cümleler kurmaları beklenir.
Dil ve Konuşma Terapisi
3 yaş öncesi başlayan tedavi çocuğun gelişimsel eğrisini değiştirmek erken müdahale sayesinde ise mümkündür. Hem dil ve konuşma hem de eşlik edebilen başka bozukluklar için erken müdahalenin faydalı olduğu belirlenmiştir.
Erkek çocukları da, kız çocukları gibi 10-15 ay arasında ilk kelimelerini üretir. Genel olarak beklediğimiz aralık budur!
Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
Üstün zekalılarda dil gelişimi gecikmiş ya da düzensiz gelişmiş olması imkân dahilindedir. Dil ve konuşma güçlüğü çeken çocukların Üstün zekâlı olması bir ihtimaldir fakat asla kesin bir sonucu değildir.
Konuşma geriliği olan çocuk ya hiçbir şekilde konuşamaz ya da sadece birkaç sözcük kullanabilir. İsteklerini anlatma ve düşünme konusunda zorluk yaşayabilirler. Salya akıtma, çiğneme ve yutma sorunları ortaya çıkabilir. Anlaşılmaz sesler çıkarttığı görülebilir.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
Bu dönemde çocuğu konuşmaya teşvik etmek gerekir. Beraber şarkı söylemek, tekerleme okumak, müzik dinlemek, masal okumak en önemli araçlardan biridir. Bu egzersizler ne kadar sıklaşırsa çocuğun dil gelişimi o kadar hızlanacaktır. Çocuğunuzun size anlatacağı hikaye ya da söyleyeceği şarkıları küçümsemeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri