Karbon nanotüpler çok iyi elektrik ve ısı iletkenliğe sahip, olağan üstü elektronik özellikleri olan sert ve dayanıklı yeni bir karbon türüdür bu malzemenin hazırlanması, saflaştırılması malzeme özelliklerinin belirlenmesi üzerinde Page 18 6 literatürde yoğun çalışmalar bulunmaktadır.
Karbon nanotüplerin olağanüstü iletken özelliklere sahip olduğu malzeme mühendisleri tarafından oldukça iyi biliniyor. Karbon nanotüpün ısı iletkenliği, oldukça iyi bir ısı iletken olan bakırın yaklaşık 2,5 katı. Bu yüzden karbon nanotüpler ısının belli bir yönde transferi için kullanılabilir.
Nanotüpler ise nanoteknoloji sayesinde üretilen ürünlerden kullanılır. Çaplarından milyonlarca kat uzunluğa sahip nanotüpler elektrik ve ısı iletkenliği, sağlamlık ve dayanıklılık gibi özellikleri ile kıyaslamaya tabi tutulduğunda diğer materyallere nazaran kat be kat daha avantajlı.
Nanotüplerin çapı veya altıgenlerin dizilimi nanotüplerin elektrik akımını iletme özelliğini etkiler. Çelikten daha hafif ve sağlam nanotüpler sayesinde çok küçük boyutlarda elektronik cihazların üretilmesi mümkün oldu.
Aynı kütledeki çelikten de daha kuvvetli bir malzemedir. Bir diğer önemli özelliği ise, bakır ve gümüşten 1000 kat daha fazla elektrik taşıyabilmeleridir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklarda bile özelliklerini koruyabilmektedirler.
İlgili 28 soru bulundu
Bilim insanları, Q-karbonun elmas benzeri karbondan (elmasa benzer özelliklere sahip bir tür amorf karbon) %60 daha sert olduğunu keşfettiler. Deneysel kanıtlar için çalışmalar sürse de Q-karbonun artık elmastan daha sert olduğu konusunda birçok bilim insanı hem fikir.
Paslanmaz çelik ile karşılaştırıldığında titanyum vida daha iyi esnekliğe ve oksidasyon direncine sahiptir. Üst düzey ürünlerde ve tıbbi ekipmanlarda kullanılan birçok vida genellikle titanyum vidadır. Ti vida toksik olmayan özelliklere sahip olduğu için insan vücuduna zarar vermezler.
Karbon nanotüpler çok iyi elektrik ve ısı iletkenliğe sahip, olağan üstü elektronik özellikleri olan sert ve dayanıklı yeni bir karbon türüdür bu malzemenin hazırlanması, saflaştırılması malzeme özelliklerinin belirlenmesi üzerinde Page 18 6 literatürde yoğun çalışmalar bulunmaktadır.
Nanoteknolojide kullanılan aletler, atomik kuvvet mikroskobu, tarama tünelleme mikroskobu olup, nanoteknoloji sayesinde kaliteli, uzun ömürlü, ucuz, hafif ve küçük cihazlar yapılmaktadır. Nanotüpler, silindir şekilli ve tek boyutlu fullerence'lerdir. Şu anda karbon ve bor nitrür nanotüpler kullanılmaktadır.
Karbon Nanotüp: Silindirlerden oluşan fulleren tipi yapılardır. Önemli elektronik ve mekanik özelliklere sahip nanoyapılardır. Enerji iletimi diğer iletkenlere göre daha fazladır, karbon nanotüpler de fullerenler gibi yapay olarak üretilirler.
Karbon nanotüplerin çapları birkaç nanometreyken uzunlukları çaplarının milyonlarca katına ula- şabilir. Ayrıca sağlamlık, elektrik iletkenliği, ısı iletkenliği gibi özelliklerinden dolayı başka malzemelere göre çok daha avan- tajlı olan karbon nanotüpler çok esnek ve sağlam yapılardır.
Buckypaper malzemesinin yapıldığı karbon nanotüplerin ana maddesi olan grafen, pek çok uzman tarafından 21. yüzyıl teknolojisinin geldiği son nokta olarak görülüyor. Yalnızca tek bir atom kalınlığında olan grafen, boyutuna göre bugüne kadar görülmüş en sert ve dayanıklı malzemedir.
Tek Duvarlı Karbon Nanotüpler (SWCNT'ler)
Yuvarlanmış tek bir grafen tabaka, tek duvarlı karbon nanotüp (SWCNT) olarak tanımlanmaktadır.
Kömür, grafit ve elmasta olduğu gibi saf karbon atomlarından oluşan karbon nanotüpler, sahip oldukları kimyasal bağın yapısı sayesinde elmastan bile daha dayanıklılar.
Karbon nanotüplerin tarihi, 1984 yılında R.E. Smalley ve arkadaşları tarafından karbon atomunun yapay allotroplarından biri olan 'fulleren'lerin bulunmasıyla ve rastlantı sonucu 1991'de NEC laboratuvarlarında (Japonya) çalışan Sumio Ijima'nın, fullerenlerden silindir şeklinde nano yapılar elde etmesiyle başlar.
Hangi Metaller En İyi Isıyı İletir? Gördüğünüz gibi, en yaygın metallerden bakır ve alüminyum en yüksek ısı iletkenliğine sahipken, ıslah çelikleri ve bronz en düşük değerlere sahip.
Metallerin elektrik iletkenlikleri 106-108 S/m arasında değişmektedir. Polimerlere elektrik iletkenliğinin kazandırılmasında kullanılan CNT (Karbon Nanotüp) elektrik iletkenliği ise 1-104 S/m aralığındadır.
Doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayırdık. Elmas ve grafit doğal allotrop; fulleren, grafen ve karbon nanotüp de yapay allotropumuz. Arkadaşlar, allotropların fiziksel ve kimyasal özellikleri birbirinden farklıdır, bunu da not olarak düşüyoruz ve ilerliyoruz.
Karbon Nanotüp, karbon elementinin uzunluk-çap oranı 28x106:1 olan allotropu. Bu oran başka herhangi bir malzemenin sahip olabileceğinden daha büyüktür.
Karbon nanotüpler (CNT), uzunluk/çap oranı >1000000 olan karbon allotroplarıdır. Bu silindirik karbon molekülleri pek çok nanoteknoloji ürününün sentezine olanak verecek yepyeni özelliklere sahiptir. Yüksek dayanıklılık (toughness) ve yüksek elastik modül gibi eşsiz mekanik özelliklere sahiptir.
Karbon Nanotüpler
Grafitten ''ark-discharge'' buharlaştırma yöntemi ile elde edilen tüpler grafitin tek tabakalı yapısının kendi etrafında bükülmesiyle oluşan yapılardır.
Doğada yaygın olarak bulunan ametal bir element olan karbonun kimyasal sembolü “C”dir. Atom numarası 6, atom ağırlığı 12,011'dir. 3727 derecede erir, 4830 derecede kaynar.
Titanyum (ısı işlemi uygulanmış bazı cins çelikler kadar olmasa da) oldukça sert, antimanyetik ve zayıf bir ısı iletkenidir.
Ergime noktası 1660°C, kaynama noktası 3287°C, özgül ağırlığı 4,5, atom numarası 22, atom ağırlığı 47,9 dur. Metal halinde kuvarsı çizecek kadar sert ve kırılgandır. Isı ve elektrik iletkenliği demire oranla düşüktür. Kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır.
Korozyona Cr-Ni çelikten daha dayanıklı ve daha uzun sürelidir. 4. Titanyum çok yüksek derecede ısıya dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri