Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
* Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
Yatmadan önce yemek yemenin olası faydalarından kaçınmak için uyumadan en az 3 saat önce yemek yemeniz gerektiği söylenir.
Beslenme ve diyet uzmanları genelde gece yenen yemeklerin kilo aldırdığını söyler. Ancak bazı besinleri gece tüketmek, faydalarından daha fazla yararlanmanıza ve daha kolay bir şekilde zayıflamanıza yardımcı olacaktır. Hafif ve sağlıklı atıştırmalıklarla gece tok bir şekilde uykuya geçiş sağlayabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
''Herkes sabah 7'de kahvaltı yapacak, akşam en son şu saatte yemek yiyecek diye bir kural yoktur. Bu saatler kişinin yaşam tarzına göre belirlenmelidir. Yani birey, sabah 11'de kalkıyor ise kahvaltı saati ona göre, saat 03.00'da yatıyor ise akşam yemeği de bu duruma göre belirlenmelidir.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Eğer gerçekten açsanız, gece ufak birşey atıştırmanın bir sakıncası yok. Biraz meyva, yağsız yoğurt, veya düşük kalorili sosa batırılmış sebzeler yemeye çalışın, 1-2 grisini yağsız peynir veya 1 avuç beyaz leblebide açlık duygunuzu köreltir. Baharatlı veya kafein içeren maddelerden ve alkolden uzak durmaya çalışın.
Uyumadan önce yoğurt yemek sağlıklı olmasının yanında, kilo almanıza da sebep olmaz. Proteinler yağsız kas gelişimini destekler. Yoğurt protein açısından faydalı ve uyumadan önce yediğiniz takdirde kas kaybını önlemeye yardımcı olur ve mevcut kaslara fayda sağlar.
Kilo almak isteyenlere genellikle yatmadan önce yemek yemesi tavsiye ediliyor. O yüzden bu durum kilo aldıran bir durumdur. Gece saatlerinde midenin yatıştığı zamanlarda yemek yemek her zaman fazla kilo alımına neden olacaktır.
Gelelim, en önemli öğünlerden biri olan akşam yemeğine. Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Sonuçları değerlendiren uzmanlar, katı diyet programlarını takip etmek yerine günde 7.5-8 saat arasında uyku uyumanın, formda kalmak için yeterli olduğu görüşünde. Uzmanlara göre, sağlıklı bir uyku için en geç 22.10'da yatağa girmek gerekiyor. Bu süre vücudun yenilenmesi açısından en ideal zaman.
Ülkemizdeki bazı bölgelerde gece yatmadan önce yenilen yemeğe “yat geber ekmeği” veya “uykuluk” denildiğini biliyoruz.
Gece yatmadan önce yemek yemek, gece uyanıp yemek yemek ve yatmak; yapılan çalışmalarda tansiyonun yüksek seyretmesine neden olduğunu göstermektedir. Tansiyon yüksekliği ise birçok hastalığa çağrı yapmaktadır. Kalp yetersizliği, kalp krizi, inme, böbrek yetersizliği, görme bozukluğu bu hastalıkların başında gelir.
Sindirim organlarının günlük işlevleri saat 21.00'de sona eriyor. Bu nedenle yediğimiz her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden kalıyor. Saat 01.00 sıralarında vücudumuz kendini uykuya programlıyor. Dikkatimiz azaldığı için bu saatte çalıştığımızda hata yapma riskimiz de artıyor.
Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeği yenmeli
Günlük yaşantınızda uyuma saatine göre ayarlanmalıdır. Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeğinizi tüketmeniz gerekir. Sonrasında ise küçük bir ara öğün yapılabilir.
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Gece öğününde karbonhidrat kaynağı olarak hazırlanacak bir salata ve içerisine eklenecek mercimek vb. kurubaklagiller iyi karbonhidrat kaynağı olabilir. Ayrıca yulaf ve glisemik indeksi düşük ayva, elma gibi meyveler de tüketilebilir.
- Ana yemeklerden 2-3 saat sonra meyve, yoğurt, süt, kepekli bisküvi, badem, fındık, ceviz, peynir ve esmer ekmek gibi küçük ara öğünler alınması faydalı olabilir. - Uyumamak için içilen çay ve kahve gibi içeceklere şeker eklememekte fayda var. - Lifli besinlerin tüketimine ağırlık verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri