2005 yılında kabul edilen Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi gayet açık. Kanunda halka açık yerlerde alkol almanın yasak olduğuna dair hiçbir ibare yok.
Kabahatler kanununda da iddia edildiği gibi açık alanda içki içmek ile ilgili bir yasak olmadığını baştan söyleyelim.
AÇIK ALANDA ALKOL İÇMENİN CEZASI NEDİR? Açıklamada, yasak kararının ayrıntılarına da yer verildi. Buna göre, halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak. İçki kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar 'kontrol altında' tutulacak.
Gerekçede, "Kuralla, alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılmasının yasaklanması ve bu yasağın ihlalinin idari para cezası olarak yaptırıma bağlanması ile yasağın uygulanabilirliği sağlanmakta, toplumsal düzen ve toplum sağlığı da koruma altına alınmaktadır.
Anayasa hukukçusu Dr. Volkan Aslan, Independent Türkçe'nin sorusunu yanıtladı. 1- Valiliklerin halka açık alanlarda alkol tüketimini yasaklama yetkisi yok.
İlgili 37 soru bulundu
Yasak değildir.
Türkiye'de bira da dahil olmak üzere alkol satmak veya sunmak için lisans gereklidir. Alkol sadece 06.00-22.00 arası servis edilebilir. Öğrenci yurtları, sağlık kurumları, spor kulüpleri, eğitim kurumları ve benzin istasyonlarında alkol satışı yasaktır. Okul ve camiye 100 metreden az mesafede alkol satılamaz.
d) (Ek:RG-18/9/2013-28769) Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz. MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-20/9/2023-32315) Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde ve bunların yerleşkelerinde tütün mamullerinin satışı yapılamaz.
Yine 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanuna atıfla bu hükmü ihlal edenler hakkında yirmi bin Türk Lirasından yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası öngörülmüştür.
2013 yılından beri Türkiye'de alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılması yasak. Yasaya göre; alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamaz.
1 şişe bira ceza yer mi? 1 Şişe %5 alkollü 33'lük bira 0.33 promildir. Bu değer ceza sınırı olan 0.5 promilin altında olduğundan ceza yemez.
İstanbul Valiliği, açıkladığı son karar ile halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki içmenin yasak olduğunu duyurdu. Açıklanan karar sonrası halka açık alanlarda alkol tüketenlere 617 lira para cezası uygulanacak.
Açıklamada, bu yasak kararının uygulanmasına ilişkin ayrıntılar da sunulmuştur. Buna göre, umuma açık alanlarda içki tüketen kişilere 617 lira para cezası uygulanacaktır.
2005 yılında kabul edilen Kabahatler Kanunu'nun 35. maddesi gayet açık. Kanunda halka açık yerlerde alkol almanın yasak olduğuna dair hiçbir ibare yok.
Birada 33-53 promil aralığında alkol bulunmaktadır. Bir bardak birada bulunan bu oran iki bardak bira söz konusu olduğunda değişir. Biranın kaç cl olduğuna bağlı olarak oranlamada farklılık olur.
Genelgede yasağın gerekçesi ile ilgili de "olaylara karışan şahıslar ekseriyetle alkollü" değerlendirmesi yapılmıştı. TIKLAYIN - İstanbul'da sahiller, plajlar, parklar ve piknik alanlarında içki içmek yasaklandı; gerekçe "olaylara karışanların ekseriyetle alkollü" olması!
Anayasa Mahkemesi (AYM), saat 22:00'den sonra alkollü içki sattığı ihbarı yapılan tekel bayiine sadece polis tutanağına dayanılarak ceza verilmesinin, 'adil yargılama hakkı kapsamındaki silahların eşitliği ilkesinin ihlali' olduğuna hükmetti.
Satış belgeleri için 31 Mart 2023 Cuma günü mesai saati sonuna kadar süre uzatım işlemi yapılmadığı takdirde, anılan tarihten sonra ürün (tütün mamulü, alkol ve alkollü içki) satın alınması mümkün olmayacak ve satıcıların stoklarında bulunan ürünleri Nisan ayı sonuna kadar tasfiye etmeleri zorunlu olacaktır.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Alkol, karaciğerde metabolize edilir ve vücuttan atılır. Ortalama bir kişinin karaciğeri saatte yaklaşık 7 gram alkolü metabolize edebilir, bu da yaklaşık olarak 330 ml ve %5 alkol oranına sahip bir biraya denk gelir. Yani, eğer sadece bir bira içtiyseniz, alkolün vücuttan atılması yaklaşık olarak bir saat sürebilir.
2013 yılından beri Türkiye'de alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılması yasak Yasaya göre; alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamaz.
75 Kilo ağırlığında bir insan bir saat içinde yaklaşık 9 ml (7 gr) alkol metabolize eder. Bir büyük bardak (Arjantin) (600 ml) bira yaklaşık 21 gr alkol içerir ve alkolün kandan temizlenmesi 3 saat sürer.
Türkiye'de içki satın alma ve tüketme yaşı 18'dir. 7 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile, “Genç” tanımı “Onbeş ile yirmidört yaş arası dönem içinde bulunan kişi” olarak verilmiştir.
Kur'an'da insanın insana karşı işlediği suçlara hukuksal olarak ceza var. Ama içki içmek gibi Allah ile kul arasındaki konularda dünyevi ve hukuksal bir ceza getirmiyor.
23 Nisan 1920'de Men-i Müskirat kanunu ile Ankara'da toplanan meclis içkiyi toptan yasaklamıştır. 9 Nisan 1924'te kanunda bir değişiklikle içki yasağına sona erdirildi. Erzurum Milletvekili Ziyaeddin Bey'in: “Deniliyor ki kanun tatbik edilemiyor. (...)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri