Program bitiminde gerekli sayıda katılımcıyı istihdam etmeye başlayan ve istihdamı tamamlayacağına dair taahhütname veren işveren yeni program başvurusunda bulunabiliyor. İşverenlerin programa katılan öğrencilere programın düzenlendiği meslek dışında başka bir iş yaptırmaması gerekiyor.
Bunlardan birincisi, sigortalı işsiz, işsizlik maaşı aldığı sırada işe girer fakat kanun ön gördüğü şartları yerine getirmeden tekrar işsiz kalır ise daha önce hak etmiş olduğu işsizlik maaşını süresini bu süre doluncaya kadar almaya devam eder.
TYP kapsamında çalışmaya hak kazanan kişilere günlük asgari ücret miktarının çalışılan gün sayısıyla çarpımı tutarında ödeme yapılır. Katılımcılar; program kapsamında tek seferde en fazla 6 ay, toplamda en fazla 9 ay çalışabilir.
👉İŞKUR'dan Kaç Kere Faydalanılır? İŞKUR aracılığı ile iş başvurusunda bulunabilme imkanı, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için toplamda 3 kez olmak üzere düzenlenmiştir. İşçi alım başvurusu tarihleri arasında her vatandaş, toplamda 3 kez başvuru yapabilir.
2023 İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaş Tablosu
Ayrıca geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
31.12.2023 tarihine kadar işsiz olan kişileri istihdam eden özel sektör işverenlerin prime esas kazanç üst sınırına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları (2023 Temmuz – Aralık dönemi için 2.749,97 ila 20.624,79 TL) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.
İşkur'un düzenlediği İşbaşı Eğitim Programı ile personelin altı aya kadar olan maaşını İşkur ödüyor. Bu programı düzenleyen şirketler, sonrasındaki altı aylık dönemde de sadece yarım net asgari ücret ödüyorlar.
İŞKUR Kursiyerleri 4/a kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. Ancak Emeklilik sigorta primi ödenmediğinden, söz konusu dönemlerde kursiyerler emeklilik hizmetinden yararlanamaz.
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, - 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.
KAÇ AY MAAŞ ALINIYOR
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor.
TYP'de haftalık yararlanma süresi kırk beş saattir. BİR KATILIMCI TYP'DEN EN FAZLA NE KADAR SÜREYLE YARARLANABİLİR? TYP'den bir kişi hayatı boyunca 27/09/2017 tarihinden sonraki yararlanmaları da dikkate alınarak en fazla 9 ay süreyle yararlanabilir.
Ayrıca TYP'de çalışıp da süresi bitince, İşkur tarafından o kişiye, niteliklerine uygun en az 3 iş teklif edilir ve kişi kabul etmezse de, yine 24 ay boyunca TYP'den yararlanamama durumu olacaktır.
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.
İşsizlik maaşı için başvuru tarihleri ve 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödenmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir.
İşsizlik maaşı aldıktan sonra iş bulup çalışan bir sigortalı tekrar işsiz kalırsa yeniden ödenek alabilir. Ancak bu kez yine 3 yılda 600 gün şartına bakılıyor. Tabii işsizlik maaşı aldıktan sonraki 3 yıl geçerli oluyor. Dolayısıyla yeniden 600 günü biriktirmiş olması isteniyor.
İşbaşı Eğitim Programı içerisinde istihdam edilen çalışanlar programın süresi dolmadan ve herhangi bir mazeret göstermeksizin işten ayrılamazlar.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
İşverenler başvuru sonucunu e-Devlet üzerinden takip edebilecektir.
Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı kadar Işsizlik Maaşı ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. Yeni asgari ücrete yüzde 34,04 zam yapıldı. En düşük işsizlik maaşı 5324 lira, en yüksek de 10 bin 650 lira olarak ödenecek.
İŞKUR üzerinden yapılacak olan başvuruların sonuçlarını e devlet kapısı üzerinden takip edebilirsiniz. Kura sonuçları hakkında duyurular güncel olarak İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden yayımlanır.
EMEKLİLİK GÜNÜNÜZÜ DE ETKİLİYOR
İşsizlik maaşı alırken 90 gün içinde iş bulup 12 ay kesintisiz çalışanlar Türkiye İş Kurumu'na (İşkur) talepte bulunarak sigorta primlerinin eklenmesini sağlayabilir. Çalışanlar talepte bulunmadıkça bu süreler prime eklenmiyor.
İşsizlik Ödeneğine Başvuru
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.
İŞKUR İşsizlik Maaş Artışı Yapılmaması
İŞKUR'dan işsizlik maaşı bağlandı ama 05.08.2023 tarihli ve bunun akabinde devam eden maaşlar zamsız şekilde gösteriliyor. 05.08.2023 tarihli maaş asgari ücret zammı ile artış göstermesi gerekirken 3972,82 TL olarak yatırılmıştır.
İŞKUR maaşları, her ayın 5'ine kadar PTT'de adınıza yatırılır.
TYP MAAŞI 2023 KAÇ LİRA OLDU? Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında, İŞKUR üzerinden kamu kurumlarında çalışanlar o yılın net asgari ücreti tutarında maaş alıyorlar. 2023 yılı itibari ile, 1 Ocak'tan itibaren tüm asgari ücretlinin maaşı 8506 TL olacak. Bu aynı zamanda TYP maaşı olarak da belirlenecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri