Sual: Gece aynaya bakmak ve tırnak kesmekte mahzur var mı? Dinen mahzuru yoktur. Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Şaman, aynaya bakarak gelecekten haber verir veya kendi ruhunu görebilir. Gözle görünmeyen varlıkları gösterir. Erlik Han, yanında bir ayna gezdirir ve buna baktığında insanların işledikleri tüm günahları görür. Gece aynaya bakmak, uğursuzluk getireceği düşüncesiyle hoş karşılanmaz.
Nihat Hatipoğlu - Gece Yatmadan Önce Aynaya Bakana Cinler Musallat Olurmu - Hocamız 30 ocak 2014 tarihinde atv'de yayınlanan Nihat Hatipoğlu ile Dosta Doğru programında bu soruyu cevaplandırmıştır. Böyle bir inancın gerçek olmadığını dile getiren hocamız, saatlerce ayna karşısında durmanında doğru olmadığını belirtti.
Cami ve mescit dışında namaz kılınan yerlerde, namaza durulduğunda insanın karşısına gelen ayna ve vitrin gibi şeyler ve birtakım manzaralar dikkatimizi dağıtıyor, bizi kendisiyle meşgul ediyor ve dolayısıyla namazdaki huşûa zarar veriyorsa, şüphesiz bu hâl de mekruh sınıfına girer.
Aynalar, dikkatinizi dağıtabilir.
Gece uyumak için yatağa girdiğinizde dışarıdan gelen uyarıcılara karşı zihin kendini kapatır ve gevşemeye başlar. Ancak yatağın tam karşısında duran ve her detayı yansıtan bir ayna sizi sürekli uyarır ve dikkatinizi dağıtarak, uykunuzun kaçmasına neden olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Gün ve Geceye Ait İnanışlar:
Gece aynaya bakmak uğursuzluk getirir. Gece çiğnenen sakızın ölü eti olduğuna inanılır.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur!
Aynaya akseden kadının yüzü veya vücudunun başka bir tarafına bakmak dinen caizdir. Çünkü o hakiki değil hayalidir. Ancak fitneye vesile olduğu taktirde hayali de olsa haram olur. Kadın fotoğrafı ile televizyon, bilgisayarda görünen kadın da böyledir.
Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoterapist Mehmet Başkak, halk arasında 'ayna hastalığı' olarak bilinen dismorfofobi hakkında önemli bilgiler verdi: Dismorfofobi olarak da bilinen beden dismorfik bozukluğu, dünya çapında sıkça görülen şiddetli bir zihinsel rahatsızlıktır.
Aynaya karşı namaz kılmak zihni meşgul edeceğinden mekruh görülmüştür. Ayna namaz kılanın karşısında değilse veya aynaya bakmaktan kendisini koruyabiliyorsa mekruh olmaz.
Sual: Gece aynaya bakmak ve tırnak kesmekte mahzur var mı? Dinen mahzuru yoktur.
Düzlem aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler de sanaldır. Aynaya baktığımız zaman sanki aynanın arka tarafında bir cisim varmış gibi görürüz. Ancak gördüğümüz cisim aslında aynanın arkasında değil önündedir.
Kamera ile ters taraflara bakmanıza rağmen, aynalanmış selfie görüntüsünde yönleriniz ile aynı olacaktır. Böylece kendimizi daha rahat ayarlayıp poz verebiliriz. "Doğru" görüntü yazıların düz okunduğu görüntüdür. Dışarıdan o görüntüde görünürsünüz.
Hasta zamanının büyük bir bölümünü ayna karşısında geçirir
Dismorfofobi bozukluğu, kişinin bedensel görünümünün bir ayrıntısını aşırı önemsemesi ve bununla ilgili çeşitli biçimlerde uğraşarak zamanının pek çoğunu bu ayrıntıyla ya da dolaylı biçimde onunla bağlantılı şeylerle geçirmesi halidir.
Aynaya baktığınızda ise kendinizi farklı açılardan gördüğünüz için yüzünüzün simetrik olduğunu düşünürsünüz. Aslında aynada gördüğünüz şey gerçek görüntünüz değil, sadece yansıyan görüntünüzdür.
Metal işlemeli aynaya ne dersiniz
Çok sade, açık renklerin hakim olduğu bir banyoda birazcık şatafatlı bir görünüm istiyorsunuz ama abartıya da kaçmak istemiyorsunuz. Bunun için faydalanabileceğiniz şey banyodaki ayna olabilir.
Aynaya baktığımızda gördüğümüz şey aslında kendi görüntümüzün aynısı değil, yansımamız. Aynada görülen yansıma, görüntümüzün ters çevrilmiş hali. Her gün aynaya baktığımız için bu çevrilmiş görüntüye alışırız. Yani bu görüntü biz değiliz yalnızca göz alışkanlığı olduğu için yadırgamıyoruz!
Çevredeki insanlar için pek umulmadığını ve yalnız olduğun için sadece kendi kendinden başka kimsenin yanında olmadığını düşünüyorsun. İçin de birikmiş duyguları dışarı vurmaktan çekiniyor, kendinin Üzgün ve çaresiz olduğunu düşündüğün an aynalar haklı yönünü yüzüne yansıtıyor. Bu ağlamakta seni rahatlatıyor.
Ayna, tasavvuf düşüncesinde, Allah'ın göstergesi olan âlemin; bütün âlemlerin, dolayısıyla Allah'ın görüntüsü olan insanın sembolüdür. İnsanın, insan-ı kâmilin, müminin gönlü, kalbi Allah'ın görüntüsünün meydana geldiği bir aynadır. Böylece ayna, tasavvufta birkaç anlama gelen bir sembol durumundadır.
Kötü enerjiyi geri yansıtmak için ayna kullanmanın nazara iyi geldiği söylenir. Bu yöntem Çin'de kullanılır. Tek yapman gereken aynayı evin ön penceresine ya da kapısına asmaktır. Hindistan'daki bazı insanlar da nazarı uzak tutmak ya da iyileştirmek için aynalardan faydalanır.
İnanışa göre yedi günlük yas döneminde ayna kullanımı yasaktır. Ölü evinde bulunan aynaların ya üzerleri örtülür ya da ters çevrilir. Burada amaç insanın aynada yansımasını görüp dikkatinin dağılmaması dolayısıyla ölüye ve Tanrı'ya saygısızlık yapmamakla birlikte ölünün ruhunun gömülene kadar orada dolaşmasıdır.
Aynadan ruh ve cinleri görenler, geleceği görebilenler, gece aynaya bakmanın uğursuzluk getirmesi, yatak odalarında ise aynaların kullanılmadığında üzerine örtü örtülmesi gerektiği gibi inanışlar bulunmaktadır. Bu ve bunun gibi onlarca mucize, inanış ve korku aynalara yüklenmektedir.
Yatak odası olsun ya da olmasın kişinin uyuduğu yerde Kuran-ı Kerim bulundurması caizdir.
Demek istediğimiz şey; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın câiz oluşu konusunda hiçbir fark yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri