En az üç farklı doktordan imzalı olmasını talep etmektedirler. Gece çalışamaz raporunun aile hekiminden alınacak bir raporla ya da tek bir doktorun vereceği belgeyle geçerli olması mümkün değildir. Bu nedenle en az üç doktorun imzası olan, heyet raporu alınmalıdır.
Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
Gece Çalışabilir Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Gece çalışacak olan personel, işveren tarafından ya da kendisi bir OSGB kurumundan randevu alarak sağlık muayene ve tetkiklerini yaptırabilir. Çalışılacak olan firmanın tehlike sınıfına göre ve işveren tarafından ek olarak istenebilecek, muayene ve tetkikler uygulanır.
1) Organ ve sistem fonksiyonlarını kısıtlayan, mesleğin gerektirdiği vardiyalı veya vardiyasız çalışmasına ya da gündüz veya gece görev yapmasına engel olan ve çalışmaya engel olan; a) Böbrek, üreter, mesane, prostat, üretra şekil bozuklukları, hastalıkları, cerrahileri ve sekeller.
Özet olarak; gece çalışabilir sağlık raporu, çalışanın uygun bir şekilde gece vardiyasında çalışabileceğini veya belirli bir sağlık sorunu nedeniyle gece çalışmaya uygun olmadığını belirtir. Bu rapor, işverenin çalışanın sağlık durumunu göz önünde bulundurmasına ve gerektiğinde önlemler almasına olanak sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
İş Göremezlik Raporu Nedir? İş göremezlik raporu, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir çalışanın iş kazası, meslek hastalığı, genel sağlık sorunları ya da analık nedeniyle çalışamadığı dönemlerde, yetkili hekim veya sağlık kurulu tarafından verilen rapordur.
Çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlayan bir postanın çalışması, gece çalışması sayılır. Gece çalışması sadece vardiya sistemine göre çalışan işyerlerinde yapılabilir, vardiya olmaksızın çalışan işyerlerinde gece çalışması yapılamaz.
Gece çalışma postaları, 24 saatlik süre içinde en az 3 işçi postası çalıştırılacak şekilde düzenlenir.
Vardiya sisteminin değiştirilmesi işçinin sözleşmesinde açıkça esaslı değişiklik yaratacağı için 4857 Sayılı İş Kanunu madde 22 uyarınca işveren işçiye durumu yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilecektir. Değişiklik önerisinin işveren tarafından yazılı yapılması geçerlilik şartıdır.
Eğer iş, az tehlikeli sınıftaysa aile hekimleri işe giriş sağlık raporu verebilirler. Fakat tehlikeli veya çok tehlikeli sınıftaysa işyeri hekiminin onayının alınması gerekir.
Bu düzenlemeler şu şekilde sıralanabilir: İşçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemez. Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayı- nın alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptı- rılabilir.
Gece çalışamaz raporunun aile hekiminden alınacak bir raporla ya da tek bir doktorun vereceği belgeyle geçerli olması mümkün değildir. Bu nedenle en az üç doktorun imzası olan, heyet raporu alınmalıdır.
Engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Alo 182 ve MHRS Mobil) üzerinden randevu alınması gerekmektedir. 2. Randevu tarihinde Sağlık Kurulu biriminde rapor için başvuru yapan hasta, kullanım amacına yönelik hazırlanan özel dilekçe formunu doldurmalıdır.
HEYET RAPORU NASIL ALINIR? Heyet raporu tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden alınabilir. Heyet raporu almak isteyen kişi öncelikle randevu almalıdır. Ardından hastane tarafından verilen rapor talep dilekçesi, heyet raporu ücreti ve istenilen diğer belgeler teslim edilir ve işlemler başlatılır.
Üç hekim raporunda ise üç farklı uzman doktorun muayenesine ve bulgularına dayalı sonuçlar paylaşılmaktadır. Yine kişinin sağlık durumuna ve başvurusuna istinaden belirlenen bu üç uzman doktor tarafından yapılan tetkik ve muayene sonuçları, doktorlar tarafından imzalanan muayene formu ile heyete sunulmaktadır.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor. Araştırma sonuçlarının en çok eleştirildiği 18 – 65 yaş aralığında ise asgari 7, azami 11 saat uyku süresi yeterli görülüyor.
Gece Çalışması Ücreti
Gece çalışması ile gündüz çalışması birbirinden farklı olarak ayrıca bir ücretlendirmeye tabi tutulmamıştır. Gece 7,5 saati aşmamak kaydıyla yapılan çalışma ile gündüz çalışması arasında bir farklılık söz konusu değildir.
Her halükarda gece vardiyasında çalışılan süre üst üste iki haftayı geçmemelidir. Bu bağlamda; bir çalışma haftası gece vardiyasında çalışan işçinin diğer hafta gündüz vardiyasında çalışması şeklinde veya iki hafta gece sonraki iki hafta gündüz vardiyasında çalışması şeklinde nöbetleşme esası uygulanması mümkündür.
İşçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez. Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.
Gece ve gündüz olarak işletilen yerlerde, kişi bir hafta gece çalıştırılırsa diğer hafta gündüz çalıştırılır. Bu sistem 2 haftalık nöbetleşme şeklinde uygulanır, 2 haftada bir vardiyanın değiştirilmesi zorunludur. İş Kanunu'nun 69. maddesine göre kişi vardiyalı gece çalışmasında en fazla 11 saat çalıştırılır.
İş İçin Sağlık Raporu: İş için sağlık raporu: Aile hekiminiz elli kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerinde çalışanların raporunu verebilmektedir.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı, Hükümet veya belediye hekimleri tarafından laboratuar bulguları sonuçlarıyla birlikte verilebilir.
Çalışan olarak bir sağlık problemi ile karşı karşıya kalmanız durumunda ilk olarak iş yeri hekiminize başvurabilirsiniz. Eğer iş yeri hekiminiz çalışmanıza engel olacak bir durum tespit ederse istirahat etmeniz için rapor yazabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri