Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.
3 Gün Kuralında Gece Tuvalet Eğitimi
Gece tuvalet eğitimi sürecinde yapmanız gereken gündüz tuvalet eğitim sürecini tamamladıktan 3 gün sonra gece bez bağlamayı bırakmak olmalı. Böylelikle çocuk gündüz kazandığı alışkanlığı gece de sürdürerek duruma adapte olabilir.
Çocuklarda 3 yaşında gündüz idrar kontrolü, 4 yaşında gündüz ve gece kaka kontrolü ve 5 yaşında gece idrar kontrolü sağlanılmış olmalıdır. Çocukların gece idrar tuvalet eğitimini kazanmaları ve kuru bir gece geçirebilmelerinin sağlanabilmesi için geniş bir zaman aralığına sahiptirler. Bu 2 yaş ile 6 yaş arasıdır.
Gece bez takılmamalıdır çünkü bez olursa çocuk beze güvenir ve çişini tutma ihtiyacı duymaz. O yüzden geceleri çocuğun çarşafının altına yatak koruyucu takılmalı ve yatağın ıslanmasına karşı tedbir alınmalıdır.
Gece altını ıslatmasın diye bez bağlayan aileler olmaktadır. Oysaki bu çok yanlış bir davranıştır. Çünkü çocuk bu sefer gece altını ıslatabilirsin komutunu dolaylı yoldan almaktadır ve gece tutma refleksleri gelişmemektedir. Sonrasında da 8 yaşına hatta ileriki yaşlara kadar yatağını ıslatan çocuklar olabiliyor.
İlgili 35 soru bulundu
Genel olarak bakıldığında çoğu çocuk 18 ila 24 aylar arasında tuvalet eğitimine hazır olur. Ancak bu tüm çocukların bu yaşlarda tuvalet eğitimine hazır olacağı anlamına gelmez, bu aylardan daha önce veya daha da sonra eğitime hazır olacak çocuklar da olacaktır.
Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülür, bu esnada, çocuğun kas kontrolünü kazanması açısından uyanık ve bilinçli olması gerekmektedir. Gece eğitiminde tuvalete götürme sıklığı, tuvalet ihtiyacının zaman aralıkları anlaşıldıktan sonra azalacaktır.
Antibakteriyel ve birinci sınıf malzemeden üretilirler. Tuvalete alıştırma külodu çişi sızdırmaz ve etrafın kirlenmesini önler. Bebeğin hareket kabiliyetini engellemez. Her mevsim rahatlıkla kullanılabilir.
“Çocuğunuzun her gece gece külodu/bebek bezi giymesine izin verirseniz asla kuru olmayı öğrenemez.” Geceleri bebek bezi veya gece külodu olmadan birkaç günlük bir deneme yapmak, bir çocuğun kurumaya hazır olup olmadığını görmek için iyi bir yoldur.
Özellikle yemeklerden sonra çocukları tuvalete götürerek 2-3 dakika bekleyip kakasını yapmasını sağlayabilirsiniz. Lazımlığa oturmaya başlatılan çocuğa çişini ve kakasını oraya yapabileceğini anlatılabilir. Çocuğunuza tuvaletini yaptığında övgü de bulunulmalı, fakat aşırıya kaçılmamalıdır.
Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.
Bu genellikle gün içinde ayaklarda veya bacaklarda ödeme bağlı biriken sıvı tutulmasından kaynaklanır. Uyumak için uzandığınızda, yerçekimine bağlı olumsuzluk ortadan kalkınca ödem alanlarındaki sıvı damarlarınıza tekrar döner ve böbrekleriniz tarafından süzülerek aşırı idrar üretimine neden olur.
Tuvalet eğitimi kaç gün sürer sorusu ebeveynlerin en sık sorduğu sorulardan bir diğeridir. Verilecek eğitim genellikle 3-6 ay aralığında bir süreç gerektirir. Bu süreç bazı çocuklar için daha kısa veya daha uzun olabilir.
Buna karşın tuvalet eğitiminin 2.5 - 3 yaşından sonra yani geç başlaması da birtakım sakıncalara yol açabilir. Kasları üzerinde kontrol kurmaya başlamış bir çocuğa tuvalet eğitimi kazandırılmazsa, çocuk tuvaletini beze yapmanın normal bir şey olduğuna inanmaya başlar. Bu durumda tuvalet eğitimi daha da zorlaşır.
Tuvalet eğitimi en erken dönemde 18 – 24 aylar arasında başlar, en geç 4 – 5 yaşları arasında eğitimin tamamlanmış olması beklenir. Çocuğun tuvalet alışkanlığını kazanabilmesi için mesane kontrolünü yapabilmesi, komutları alıp uygulayabilmesi ve zihinsel – dilsel olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
Tuvalet eğitimi için ilk olarak lazımlık kullanmak daha uygundur. Tuvalet eğitimine başlamadan önce tercihan çocuğun seçeceği bir lazımlık alın ve odasına koyun. Giyinik olarak lazımlığa oturmasına izin verin.
Bebek alıştırma külodunu bez gibi algılar. Kendini tutmaz.bu nedenle kasları da gelişmez. Üstelik de birkaç defa üst üste çiş yapılmışsa alıştırma külodu çişi lastiklerden sızdırabilir. Çünkü bu urun bir bebek bezi değildir.
Sağlıklı bir tuvalet eğitiminin 3 yaşına kadar tamamlanması gerekir.
İhtiyaç duyduğunuz alıştırma külodu 2 yaş ürünleri, bebeklerin yaşına uygun olarak tasarlanır.
Bebek bezinizi, pedi ile birlikte çamaşır makinasında 60°C'de yıkayabilirsiniz. Çamaşır suyu kullanmayınız. Ayrıca yumuşatıcı da kullanmayınız, çünkü yumuşatıcı ipliğe yapışır ve emiciliği engeller.
Tuvalet eğitimi verilen çocuklar için birçok farklı ürün kullanılmaktadır. Bu ürünler arasında gelen alıştırma külodu, çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanmasına yardım eder. Bu sayede bebeğin ilk bez değiştirme sırasında tuvalete gidemediğinde yedek kullanım imkanı da tanır.
Normal idrar yapma sıklığı yaş gruplarına göre; 6 aydan küçüklerde günde ortalama 20 kez, 6-12 ay arasında 16 kez, 1-2 yaş arasında 12 kez, 2-4 yaş arasında 8-9 kez ve 5 yaşından büyüklerde 4-6 kezdir.
Sabırla ve anlayışla geçirilen tuvalet eğitimi süreci genellikle 3 ile 6 ay kadar sürer. Ancak bu sürenin her çocuk özelinde farklılık gösterdiği ve bazı çocukların daha uzun bir zamana ihtiyaç duyabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanında çocukların gece kuru kalması da aylar hatta uzun yıllar sürebilir.
Çocuklar 18 ay ile 3 yaş arasında tuvalet eğitimi almaya hazırdır. En önemlisi, çocuklarda tuvalet eğitiminde sabırlı olunması gereklidir, çok erken zorlarsanız, öğrenmesi daha uzun sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri