Ancak bebeğimiz uyurken en geç üç saatte bir uyandırıp emzirmeyi öneriyoruz. Süt üretiminde ve salgılanmasında hormonların etkisi oldukça fazladır. Bu konuda prolaktin ve oksitosin hormonları önemli yer tutmaktadır. Prolaktin salınımı geceleri arttığı için gece emzirmeleri bu açıdan da önemlidir.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir.
Geceleri de emzirmek gerekli
Prolaktin hormonu geceleri daha fazla salgılanır. Bu nedenle geceleri emzirme süt üretimini artırır. Prolaktin hormonu anneyi gevşetir ve bazen uykusunu getirir.
Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9'uncu aya kadar da uzayabiliyor.
Bazı bebeklerin gelişimi hızlı olmadığı için halen 1 yaşına kadar gecede 1 kez beslenmeye ihtiyaç duyabilirler. Akşam emzirerek uyutulan bebekler geceleri de kalkıp emmek isterler. Bunun ana sebebi başka türlü uykuya dalmayı bilmemeleridir. Bu nedenle öncelikle emerek uyutmayı sonlandırmalısınız.
İlgili 29 soru bulundu
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir. 2-3 haftalıktan sonra kendisi açlığı hissedeceğinden uyanıp emmek isteyecektir.
Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli. Son olarak akşam yatarken ve gece yarısı emzirmeleri sonlandırılamalıdır. Öğün sayısının azaltılmasının yanısıra, bebeğin memede kaldığı süre aşamalı olarak kısaltılmaya çalışılabilir.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Emme istekleri oldukça azdır. Sıklıkla 5 dakika emip uykuya dalarlar. Ama aç kalmaması için en az 2-3 saat arayla emmeleri gerekir. Bu nedenle bebeğiniz uykulu ve emmeye karşı isteksiz ise aç kalmaması için üstünü çıkarıp altını açıp uyaran vererek uyandırmak gerekir.
Göğüslerim çok yumuşak, bu sütümün olmadığı anlamına mı geliyor? Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Annelerin prolaktin hormonu geceleri daha çok salgılanır. Bu sebeple geceleri bebeği emzirmek anne sütünün artmasını sağlar.
Eğer 6. ayını dolduran bebeğiniz gece emmek için uyanmıyorsa uyandırmanıza gerek yok. Ancak uyanıyorsa beslemeye devam edebilirsiniz ancak emzirmek için uyandırmamalısınız. Gece beslenmesini birden değil yavaş yavaş kesmelisiniz. Gece beslenmek için uyanmasın diye gündüz çok fazla beslemekten kaçınmalısınız.
Gece uyandığında ise ışıkları çok açmadan sessizce emzirip, altını değiştirip yeniden yatırın. Bebekler bu ilk haftalarda emerken uyuyakalabilirler. Nazikçe ellerini ovarak uyanıp emmeye devam etmesini sağlayın. Bebeğinizin karnı yeterince doyarsa hem gündüz uykuları hem gece uykuları yeterli uzunlukta olacaktır.
Emzirmeden sonra karnı doyan bebek, anne memesi üzerinde uyuklamaya başlar ve yatağa yatırıldığında kesintisiz şekilde uyur. Bebeğin rahat ve deliksiz uyuması, karnının doyduğunu gösterir.
Bebeğin ağzından sürekli salya akıyor, meme ya da biberonu çıkardıktan sonra rahat bir şekilde uyuyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına gelebiliyor. Bebeğin yüzü beslenme sırasında devamlı meme ya da biberondan çekiliyorsa yine bebeğinizin doymuş olabileceği anlamına gelebiliyor.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
Emzirme süresi
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Sarı Sabır Taşı 50 gram Sabır taşını kullanmadan önce hafif bir şekilde ıslatıp nemlendirdikten sonra meme uçlarına sürmek gerekir. Kullandıktan sonra da meme uçlarının yıkanması tavsiye edilir.
Bebeğiniz normalden daha az miktarda ya da koyu renkli kaka yapmaya başladıysa bu yeterli süt alamadığı anlamına gelir. Aynı şekilde daha az çiş yapması da bebeğin beslenemediğinin bir göstergesidir. Yeterli süt olmaması ya da sütün kesilmeye başlamasının en doğru işaretlerini bebeğinizden alabilirsiniz.
Bebek her istediğinde, her ağladığında emzirilmelidir, her iki memede boşaltılmalı, bebek kendi isteği dışında ya da uykuya dalmadan memeden uzaklaştırılmamalıdır, Emzirmenin saati ya da dakikası yoktur. Süt olduğu sürece, bebek doyana ve memeden ayrılana kadar sürdürülebilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri