Teheccüd namazı nafile bir namaz olup kılması oldukça faziletlidir. Bu namaz gece yarısı kılınır. Yatsı namazını kıldıktan sonra uyuduktan sonra gece yarısı tekrar kalkarak kılınmaktadır. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir.
Teheccüd namazının iki-sekiz rek'at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir. Bu durumda iki rek'atta bir selâm vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rek'atta da selâm verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/25-26).
Teheccüd namazının 2. rekatında, ayağa kalkarak kıyama durulur, besmele çekilir ve Fatiha okunur. Kur'an'dan en az üç ayet kısa olacak şekilde ve ya üç ayet miktarının uzunluğunda bir âyet okunur ve Rüku'ya gidilir. Ardından Secde'ye gidilir, doğrulur, tekrar Secde'ye gidilir.
Teheccüd namazı da diğer namazlar gibidir. Teheccüd namazında Sübhaneke, Fatiha, Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena sureleri okunabilir.
Başka hadislerde de teheccüd namazı için gece kalkmak tavsiye edilmiş, bu namazı kılanların Allah-u Teala'ya yakınlaşacağı, salih kullardan sayılacağı, günahlarının Allah'ın izniyle örtüleceği, günahlardan korunacağı müjdelenmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Kazaya kalmış namazların ilk fırsatta kaza edilmesi esastır. Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre, kaza namazı bulunan kimselerin farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan (revâtib) sünnetler ile teheccüd ve kuşluk namazı gibi nâfileleri kılmaları da caizdir.
Allah Resûlü (sas) gece namazını ikişer rekât hâlinde kılmayı tavsiye etmiş, ilk iki rekâtın kısa tutulmasını öğütlemişti: “Biriniz geceleyin kalktığında, namaz kılmaya önce kısa iki rekâtla başlasın.” (Müslim, Müsâfirîn, 198) O (sas), gece namazını bazen evinde, bazen de mescitte kılardı.
Bu mümkündür. Bu şekilde değil de gece saat 2'de veya 3'te, teheccüdü kılıp yatabilir. Saat 5'te uyanmışsa, imsak da saat altıya doğruysa yine teheccüdü kılabilir.
"Allahumme leke eslemtu ve bike âmentu ve aleyke tevekkeltu ve ileyke enebtu ve bike hasamtu ve ileyke hakemtu fe'ğfir lî ma kaddemtu vemâ ahhartu vemâ asrartu vemâ a'lentu." "Ente'l-mukaddimu ve ente'l-muahhir velâ ilâhe illâ ente evlâ ilâhe ğayruke velâ havle velâ kuvvete illâ billâh."
Teheccüd namazı İslam dinine göre yatsı namazından sonra ya da gecenin bir yarısında uykudan kalkılarak kılınan bir namaz olmaktadır. Bir süre uyunduktan sonra kılınması daha faziletli olan bu namaz uyumadan da yerine getirilmektedir.
Şükür namazı ne zaman kılınır? Şükür namazının herhangi bir sebep olmaksızın kılınması mümkündür. Şükür namazının kılınma amacı kişilerin Allah'a yakınlık göstermesidir. Aynı zamanda alınan güzel haber, kurban kesmek gibi durumlarda da insanlar Allah'a şükür etmek amacıyla şükür namazı kılabilmektedir.
Akşam namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhaneke duası” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fatiha suresi okunur.
KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR? Bu özel geceden kılınan Kadir Gecesi namazı 2 rekattan başlayıp 12 rekat veya 100 rekata kadar Kadir Suresi ile birlikte kılınır. Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.
Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir. Bu durumda iki rekâtta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekâtta da selam verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 468-469).
Teheccüd namazı iki rekâttan başlayarak 10 rekâta kadar kılınabilir. Her iki rekâtta bir selam verilmesinin daha faziletli olduğu buyrulmuştur.
zikir. yapıcak bi şey yok. evet ya rabb'i niyet ettim. senin rızan için 2 rekat kadir gecesi namazını kılmaya. allahu ekber. sübhaneke allah'ım. fatiha'nın başında euzu besmele çekiyosun.
Peygamber efendimiz aleyhisselatu vesselam, yatmadan önce İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi ayetlerini okur avucuna üfler ve vücuduna mesh ederdi. Yatsı namazı sonrası Amenerrasulü ve Mülk suresini okurdu. Yatsı namazı sonrası dünya kelamı konuşmamak ve gece namazı için uyumak sünnettir.
Bol kazanç için hangi sure okunur? Bol rızık ve bereket için Peygamber Efendimiz Vakıa Suresinin okunmasını buyurmuştur.
Değerli kardeşimiz, Teheccüd namazından önce veya sonra, Hz. PeygamberEfendimiz (asm)'in gece namazından önce veya sonra yaptığı dualar ya da ayet ve hadislerde geçen diğer dualar okunabileceği gibi, istenilen her dua istenildiği şekilde de yapılabilir.
Teheccüd namazının imsaktan ne kadar önce kılınabileceğini birçok kişi merak etmektedir. Teheccüd namazı sabah namazının vakti girene kadar kılınabilir.
Müslümanlar gece boyunca sabah namazına kadar uygun oldukları anda teheccüd namazını kılabilir.
Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhâneke” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fâtiha suresi okunur.
Teheccüd demek, yataktan ayrılmak demektir. Uykudan kalkmak, uyanmak demektir. O açıdan; uyuduktan sonra uyanıp kılınan namaza teheccüd namazı denir. Hiç uyumadan yatsı namazından sonra kılınan kılınan namaza ise 'gece namazı' denir."
Peygamber için farz kılınan teheccüd namazı, müminler için müstehaptır.
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri