Mezarlık Ziyareti Sırasında Ölülere Selam Vermek Kabir ehline selam vermek sünnettir. Gece ve gündüz ziyaret caizdir, sünnettir. Kabirdekilere dua etmek sünnettir.
Sizler, bizden önce gittiniz, biz de sizin ardınızdan (geleceğiz)." (Tirmizi, Cenâiz, 58, 59). Kişi, tanıdığı bir kimseye kabrinin başından geçerken selam verirse, ölü selamını alır ve onu tanır. Tanımadığı bir kimsenin kabrinin yanından geçerken selam verirse, ölü, selamını alır.
Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah'ın selâmı üzerinize olsun. İnşâallah biz de size (bir gün) kavuşacağız.)
Es'elûllâhu lenâ ve lekümü'l âfiyeh."" Anlamı: "Selâm size, ey bu diyârın mü'min ve Müslüman olan sakinleri! Bizler de inşallah size katılacağız. Allah'tan bize ve size afiyet dilerim." (Müslim, Cenâiz 104.
Cevap: Gece veya gündüz mezarlıktan geçerken Fatiha Suresi okunmaz! Mezarlığa giden kişide, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in dediği gibi selam verir. −“Es-Selamu Aleykum Ehled-Diyari Mine'l-Mü'minine ve'l-Müslimine ve Yerhamullahu'l-Müstakdimine Minna vel-Muste'hirine ve İnna İnşaallahu Bikum Lahikûne.”
İlgili 21 soru bulundu
İkindi namazından sonra, güneş batıncaya kadar başka namaz yoktur." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/19, II/42, III/95). Bu iki vakitte yalnız nâfile namaz mekruhtur, farz ve vacip bir namaz kılmak mekruh değildir. Cenaze namazı kılınabilir, tilâvet secdesi de yapılabilir.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti için belli bir gün yoktur; her zaman yapılabilir.
Mezardan gelen sesler çürüme sürecinin bir sonucu. Günden güne şişen karın patlıyor ve göğüs çöküyor. Bu olay mezar üstünden duyulabilecek kadar sesli olabiliyor.
Ancak dinlenmesi haram olan bir müzik ise, mezarlıkta da diğer yerlerde de haramdır. Ayrıca mezarlıklar ölümü hatırlama ve ibret alınma yerleridir. İnsanı gaflete ve o manevi huzurdan uzak tutacak şeylerden kaçınmak gerekir. Bu nedenle mezar ziyaretinde bulunan kişilerin müzikten uzak durmaları isabetli olur.
Hadislere göre, kabirde ilk gece ölünün çeşitli aşamalara tabi tutulduğu çok önemli bir gecedir. İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler.
Büreyde (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV), Ashab-ı kirama, kabristanı ziyaret için gittiklerinde şu duayı okumalarını tavsiye etmiştir: "Esselamü aleyküm ehled diyarı minel- müminin.Ve inna inşaallahu biküm lahikün.
el Cevab: Kabir ya da kabir hükmünde ki yerleri ziyaretleri dua etmeleri caizdir. Mescidlere girmemelidirler. Ama gereklilik halinde ihtiyacı kadar girip çıkmalarına da cevaz vardır. Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Âdet halinde iken kabir ziyareti yapılabilir mi? Kadınların özel hallerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu halde iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyetiyle ezberden dua ayetlerini okumaları caizdir.
mezarlıkların yanından geçerken yüksek sesle konuşulmaz, şarkı söylenmez/dinlenmez. eğer mezar daha yüce/ünlü birisine ait ise ki bu kişi “ata” olarak ifade edilir, mezarında durmadan ve dua okunmadan oradan geçilmez.
* Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, "Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü'minin! İnna İnşaallahü an karibin biküm lahikun" der ise sonrasında ise, besmele ile 11 İhlas suresi ve bir Fatiha okur.
Rüyada mezarlıktan geçmek, hapishane ziyaretine de işaret eder . Bu rüya insana ölümü hatırlatıp ahiret için ibret olmayı sağlar. Rüyasında mezarlıktan geçtiğini gören rüya sahibi için bu rüya insanı dünya hırsından uzaklaştırıp haram işlemeyi engellemeye ve insanın geçmişi ile bağlarının güçlenmesine işaret eder.
Ancak, kabir ve türbe ziyaretlerinde İslam'ın özüne ve tevhid anlayışına ters düşen, itikâdî bakımdan da zararlı olan tutum ve davranışlardan uzak durmak gerekir. Kabrin başında yüksek sesle ağlayıp gürültü yapmak, kabrin parmaklık ve taşlarını öpmek, onlara sarılıp ağlamak İslam ile bağdaşmaz.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Böyle bir şey yoktur. Cenazeden sonra müzik dinlemek ölen kişiye saygı olarak bir süre müzik dinlememeliyiz veya şarkı açmamalıyız cenaze gömülürken falan ama 40 gün içinde şarkı radyo dinlenmez kelimesini dersek bu doğru olmaz.
Tüm defin işlemleri evde veya kutsal kabul edilen bir ziyaret (Türbe) yerinde yapılır. Cenaze olan evde 7 gün yemek pişmez, hiçbir ev işi yapılmaz. 40 gün televizyon açılmaz, müzik dinlenilmez. Eğlence olabilecek her şeyden kaçınılır.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti konusunda belli bir zaman sınırlaması yoktur. Gece kabir ziyareti yapmak da caizdir. Nesâî de aynı raviden bu hadis-i şerifi: "Siz önümüzden gidenler, biz de arkanızdan gelecek olanlarız." lafzıyla birlikte nakletmektedir, (Nesâî, Cenâiz, c.
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Kabir ziyaretinin belli başlı bir zamanı yoktur. Kabirler her zaman ziyaret edilebilir ve oradaki ölmüş ehl-i imana dualar gönderilebilir.
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri