Gece plağı bazı kişiler tarafından, ağızda yaraya neden olması gibi şikayetlerle gündeme gelebilir ancak bu nadirdir. Gece plağının kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. Bununla birlikte, üretilen plağın ağız yapısına uygun olmaması yara gibi sorunlara neden olabilir, böyle bir durumda gece plağı değiştirilmelidir.
Gece plağı zararları var mıdır? Hayır, gece plağı kullanmanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Gece plağını gece boyunca dişlerini gıcırdatan ve çenesini sıkan insanların kullanması doğrudur. Bu sorunu olan kişilerin dişlerinde aşınma meydana geldiğinden, doktorlar tarafından sorunun teşhisi de kolay olmaktadır. Bu kişilerde genellikle uyanma esnasında baş ve çene ağrısı şikâyetleri görülmektedir.
Ancak genel olarak 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılabilmektedir. Bu süre üzerinde etkili olan faktörler aşağıdaki gibidir: Diş gıcırdatmanın şiddeti. Sahip olduğunuz gece plağının kalitesi ve türü
Bruksizm tedavisinde gece plağı yerine çiğneme kaslarına botoks uygulaması da gerekebilir. Bazen hem botoks, hem plak hem de psikolojik tedavi kombine uygulanabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Gece plağı ya ya temporomandibular eklem splinti alerji yapar mı? Bu materyaller bazı hastalarda alerjiye neden olabilir, bu gibi bir durumda hastanın hekimini bilgilendirmesi gerekir.
Gece plağı, hastanın şikayetine bağlı olarak alt çeneye ya da üst çeneye uygulanabilen şeffaf bir apareydir.
Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir. Şeffaf plaklar takılıyken atıştırmalık dahi olsa hiçbir şey yememeniz plağın zarar görmemesi açısından önem arz etmektedir.
Gece plağını kullandıktan birkaç gün içerisinde etkisini büyük ölçüde görürsünüz. Plağı gece yatmadan önce takıp kullanmanız gerekir. Eğer günlük yaşam içerisinde de diş gıcırdatma ya da sıkma gibi sorunlar yaşıyorsanız gün içinde de kullanmanız uygundur.
Gece Plağını Sabun veya Dış Macunu ile Temizleme
Diş plakları yumuşak kıllı diş fırçası ile sabun veya diş macunu ile kolaylıkla temizlenebilir fakat bu yöntemde de yine plağın zarar görmemesi için yumuşak dokunuşlarla temizliğinin yapılmasına dikkat etmek gerekmektedir.
Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi için kullanılan gece plağının hijyenine dikkat edilmediği taktirde ağız kokusu ve uzun dönemde diş çürükleri ve diş eti iltihapları gelişebilir.” ifadelerini kullandı.
Bakteri plağı, her gün yeterli ağız bakımı yapılıp temizlenmezse birikebilir. Uzun süre biriken plak içerisindeki bakteriler, kötü koku oluşmasına neden olabilir. Yiyecekler kötü koku nedenlerinden birisidir. Özellikle sarımsak, soğan veya aşırı baharat içeren gıdalar ağız kokusu yapabilir.
Aşınmaması için yalnızca suyla temizleme yöntemi kullanılmalıdır. Ayrıca yumuşak bir diş fırçası ile sadece su ile fırçalayabilirsiniz. Soğuk veya ılık suyla yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayarak kolayca temizlenmelidir. Böylece gece uyku sırasında plak üzerine yapışmış tüm kalıntılar giderilmiş olur.
Kişiye özel olarak üretilmesi ve farklı malzemelerden yapılabiliyor olması sebebiyle gece plağı fiyatları 400 TL ile 800 TL arasında 2022 yılında değişkenlik gösterebilmektedir.
Çene ve diş sağlığı açısından önemli bir koruyucu olan gece plağı zararları olup olmaması ile de merak edilmekte. Gece plağı bazı kişiler tarafından, ağızda yaraya neden olması gibi şikayetlerle gündeme gelebilir ancak bu nadirdir. Gece plağının kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur.
Tıpkı dişlerin kendisi gibi plakların da düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Her ne kadar 15 günde bir değiştirilse de ağızda durduğu boyunca şeffaf diş plağı temiz olmak zorundadır. Bunun için macun veya fırça kullanımı tavsiye edilmez. Plakların yalnızca suyla durulanması yeterlidir.
Gece plağı özellikle uykuda kullanıldığından dolayı gece diş gıcırdatma ve sıkmayı engeller, bu sebepten dolayı daha rahat ve sorunsuz bir uyku çekmenize yardımcı olur. Uyku sırasında kişinin kendi diş gıcırdatmasına uyanmasını engeller, kişinin uyandığında çene ağrısı yaşamasını engeller.
Bu plaklar, dişlerinizi düzeltirken birçok avantaj sunar, ancak ağız kokusu gibi sorunlarla ilişkilendirilmemelidir. Şeffaf plaklar doğru bir şekilde temizlendiğinde ve ağız hijyeni kurallarına uyulduğunda ağız kokusu yapmamalıdır.
Yiyecek kalıntılarını temizlemek için protez dişleri ılık suyla iyice yıkayın. Bir protez diş temizleyicisi kullanın. (Geleneksel diş macunu, çamaşır suyu, sirke ve sabun protez diş temizliği için tasarlanmamıştır ve bazı durumlarda zarar verebilir.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Yatmadan önce dişe yerleştirilen plaklar da , sabah yıkanır, kutusuna yerleştirilerek özenle saklanır. Gece plağının gündüz kullanılması mümkün olmadığı için, gündüz de diş gıcırdatma şikayetinden muzdarip olanlara uygun bir tedavi yöntemi değildir.
Devlet hastanelerinin diş hekimliklerinde çene dişlerinize gece plakları ücretsiz yapılmaktadır.
Genel olarak ''Splint'' ve ''Gece Plağı'' diye isimlendirilen yöntemler uzun dönemde daha başarılı sonuçlar vermektedir. Ağız içerisinden kullanılan ve takılıp çıkartılabilen bu şeffaf apareyler birbirlerine benzemelerine rağmen temelde birbirlerinden tamamen farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri