Karaciğer yağlanması ciltteki belirtileri ile de kendini gösterebilen bir hastalıktır. Nadir olarak görülen bu belirtiler yağlanmaya bağlı olarak oluşmuş bir karaciğer hastalığı bulunan bireylerde görülür. Kaşıntı, buna bağlı olarak gelişen kızarıklık ve pullanmalar karaciğer yağlanmasının ciltteki bazı belirtileridir.
Karaciğer yağlanması tedavisinde kilo vermek, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, kolesterolü ve kan şekerini kontrol altına almak oldukça önemlidir. Karaciğer yağlanmasının tedavi edilmemesi ise hepatit, siroz, karaciğer kanseri, kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç riskinin artmasına neden olabilir.
Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır. Bu durum ise karaciğer kanserine ve siroza zemin hazırlayabilir.
Her yaşta görülen ve yetişkinlerde daha sık gelişen yağ bezeleri; metabolik rahatsızlıklar, cilde alınan darbeler ve diyabet gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Oluşumun arkasındaki diğer sebepler ise şu şekilde sıralanır: Sağlıksız beslenme alışkanlıkları Aşırı yağlı besin tüketimi.
İlgili 18 soru bulundu
Yağ bezeleri nadiren de olsa çoklu kalıtsal lipomatoz, Gardner sendromu, Dercum hastalığı ve Madelung hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Yağ bezesine neden olabilecek diğer faktörler ise obezite, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır.
40-60 yaş arası sık rastlanıyor. Yağ bezeleri çıktıkları bölgelerde tek veya çok sayıda olabilirler. Çok sayıda olanlar daha çok erkeklerde görülür. Vücudun her yerinde görülebilirlerse de daha çok ense, sırt, kollar, bacaklar ve gövde de ortaya çıkarlar.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan uzak durun. Kuruyemişlerin aşırı tüketimi ve kızartılmış ürünlerden uzak durun. Yoğun karbonhidrat ve basit şeker tüketimi azaltın. Tereyağı, içyağı gibi hayvansal yağlardan uzak durun.
Karaciğer yağlanması genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bazı durumlarda, halsizlik, yorgunluk, cillte kararma, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Karaciğer yağlanması, genellikle rutin kan testleri veya ultrason gibi görüntüleme testleri ile tespit edilir.
Alkolden bağımsız steatohepatit varlığında, karaciğerinizdeki yağ birikimini tersine çevirecek herhangi bir ilaç yoktur. Ancak bazı durumlarda, karaciğer hasarı kendiliğinden durur hatta karaciğer kendini iyileştirir. Ancak diğerlerinde hastalık ilerlemeye devam eder.
Karaciğer yağlanmasında doku hücreleri yağ ile dolar ve karaciğer toksin atma, metabolizmayı düzenleme gibi fonksiyonlarını yerine getiremeyerek halsizliğe ve yorgunluğa neden olur. Karaciğerdeki harabiyet sindirim sistemini de olumsuz etkiler ve iştahsızlık ve buna bağlı olarak da kilo kaybı yaşanır.
Fazla prostasiklinden kaynaklıdır, karaciğer sirozu bulunan kişilerin yüzde 24'ünde görülür. Deride kaşıntılı nodüllerin gelişmesi: Genel olarak kol kısmında omuz kısmında ve bacaklarda gelişmektedir. Birkaç mm'den 1cm'ye kadar değişmekte olan kalınlıktadır genellikle hepatit C sirozuna sahip kişilerde saptanmaktadır.
Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Basit gibi görülen ciddi halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal karaciğer yetersizliği gibi önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor. Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Aşırı yağlı et grupları, alkollü içecekler, sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri, yağda kızartılmış yiyecekler, et suyu, tahin, kakaolu gıdalar ve yağlı sosların karaciğeri yorabileceği unutulmamalıdır. Karaciğer sağlığı için günde mutlaka 2-3 litre su içilmesi gerekir.
İlerlediğinde karaciğer hasarı riski artar. 3. Evre: Bu evre, karaciğerde fibrozis adı verilen bağ dokusunun artışı ile karakterizedir. Karaciğerin yapısında değişiklikler meydana gelir ve bu evrede hasar daha belirgindir. Karaciğer fonksiyonları ciddi şekilde etkilenmeye başlayabilir.
Yağlı karaciğer hastalığında Fibroscan karaciğerdeki yağlanmayı ve fibrozis evresini tahmin edebilir. Fibrozis; evre 1(F1 fibrozis) , evre 2(F2 fibrozis) , evre 3(F3 fibrozis) , ve evre 4 (F4 fibrozis = siroz) olarak sınıflandırılır.
Kolesterol ve mantar ilaçları, bazı romatizma ilaçları, tetrasiklin gibi antibiyotikler, kortizon, bazı depresyon ilaçları ve hatta parasetamol içeren basit ağrı kesiciler bile ciddi karaciğer hasarına yol açabilir.
Yağ bezelerinin 1 cm'den 15-20 cm'ye kadar büyüyebilmekte, görsel açıdan zamanla sorun olmaktadır. Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir.
Yağ Bezesi Ağrı Yapar Mı? Yağ bezeleri ağrıya sebebiyet vermez. Şayet ağrı yapıyorsa kötü huylu yağ bezesi olup olmadığı ihtimaline yönelik olarak tıbbi açıdan bir müdahale yapılması gerekir.
Yağ bezesi (lipom), yağ hücrelerinden gelişen, iyi huylu yumuşak doku kitleleridir. Vücutta yağ dokusunun olduğu her yerde ve her organda gelişebilirler. Büyük çoğunluğu deri ve deri altı yerleşimlidir ve kapsüllü kitlelerdir. Tüm yumuşak doku kitleleri içinde en sık görülen gurubu oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri