Diş hekimi, gece plağı kullanmayı uygun gördüğü takdirde dişlerin ölçüsü alınmaktadır. Alınan diş ölçüleri doğrultusunda elde edilen modele uygun plak hazırlatılmaktadır. Böylelikle gece plağı dişlerle uyum sağlayarak, rahatlığı sağlamakta ve sorunun giderilmesini sağlamaktadır.
Diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı olan hastaların bir diş hekimine müracaatı önemlidir. Eğer bruksizm çene ekleminde de sorunlara yol açmışsa, o zaman hastanın bir çene cerrahına gitmesi gerekir.
Kişiye özel olarak üretilmesi ve farklı malzemelerden yapılabiliyor olması sebebiyle gece plağı fiyatları 400 TL ile 800 TL arasında 2022 yılında değişkenlik gösterebilmektedir.
Hastalar için kişiye özel tasarlanan bir koruyucu olan gece plağı, diş hekimleri tarafından ölçü alındıktan sonra özel olarak üretilir. Genellikle stresten kaynaklanan diş gıcırdatmanın, dişlerdeki deformasyonuna karşı en önemli önlemlerden olan gece plağı, farklı boyutlarda ve renklerde olabilir.
Diş plağı alabilmek için öncelikle diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Gece plağı için diş hekimine başvurduktan sonra çene ve diş yapısı incelenmekte ve ölçüler alınarak kişiye özel plak tasarlanmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde gece plağı tedavisi ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
Ancak genel olarak 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılabilmektedir. Bu süre üzerinde etkili olan faktörler aşağıdaki gibidir: Diş gıcırdatmanın şiddeti. Sahip olduğunuz gece plağının kalitesi ve türü
Gece plağı özellikle uykuda kullanıldığından dolayı gece diş gıcırdatma ve sıkmayı engeller, bu sebepten dolayı daha rahat ve sorunsuz bir uyku çekmenize yardımcı olur. Uyku sırasında kişinin kendi diş gıcırdatmasına uyanmasını engeller, kişinin uyandığında çene ağrısı yaşamasını engeller.
Gevşeme sonucunda kas eski gücünü geri kazanır. Yatmadan önce dişlerin üzerine takılan plaklar sabahları yıkanır, kutusuna yerleştirilir ve özenle saklanır. Gece plakları gündüzleri kullanılamadığın için gündüzleri de diş gıcırdatma rahatsızlığı olan kişiler için uygun bir tedavi yöntemi değildir.
Gece plağının kullanım süresi de önemlidir. Gün içinde 24 saatlik zaman diliminde, 12 saatten fazla kullanmamak gereklidir.
Şeffaf plaklarınızı kutusuna yerleştirirken üst üste koymayınız. İç içe geçecek şekilde yan yana olacak şekilde yerleştiriniz. Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir.
Mecburi botoksu artık SGK karşılayacak.
Diş hekimi sizin çene ve dişlerinizin ölçüsünü almaktadır. Daha sonrasında ise bu ölçüleri kullanarak bir kalıp oluştururlar. Diş gece plağı bu ölçüler alındıktan ve kalıp çıkartıldıktan sonra yapılır. Size verilen diş plağını diş hekiminizin talimatlarına uygun kullanmanız gerekir.
Nörolog: Uykusuzluğunuzun nedeni, nörolojik bir sorun olabilir. Örneğin, RLS (Restless Leg Syndrome) gibi durumlar uykusuzluğa neden olabilir. Nörolog, semptomları değerlendirerek uyku günlüğünü ve tıbbi geçmişi inceleyerek nörolojik bir sorun olup olmadığını belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemleri önerilebilir.
Aşınmaması için yalnızca suyla temizleme yöntemi kullanılmalıdır. Ayrıca yumuşak bir diş fırçası ile sadece su ile fırçalayabilirsiniz. Soğuk veya ılık suyla yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayarak kolayca temizlenmelidir. Böylece gece uyku sırasında plak üzerine yapışmış tüm kalıntılar giderilmiş olur.
Şeffaf plaklar daha çok çocuk ve gençlerde yamuk dişlerin ve aralıklı dişlerin tedavisinde kullanılır. Dişi metal tellere oranla daha kısa sürede düzeltir. Fakat ortodonti tedavi gerektiren yüksek derecede hasarlı dişlerde fazla işe yaramayan bir tedavidir.
Yiyecek kalıntılarını temizlemek için protez dişleri ılık suyla iyice yıkayın. Bir protez diş temizleyicisi kullanın. (Geleneksel diş macunu, çamaşır suyu, sirke ve sabun protez diş temizliği için tasarlanmamıştır ve bazı durumlarda zarar verebilir.
Piyasada en çok tercih edilen diş teli çeşitleri şeffaf plak ve metal diş telidir. Diş teli taktırma işlemi özel hastane veya kliniklerde yapılabildiği gibi devlet hastanelerinde uygulanabilir.
Tedavi süresi, dişlerdeki çapraşıklığın derecesine göre farklılık göstermekle beraber ortalama 3-9 ay olarak belirlenir. Şeffaf plakların günde en az 20 saat takılması önerilmektedir. 8-10 günde bir plaklar değiştirilir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Geceleri yatarken diş sıkma problemi olanların yüzde 50'si şeffaf plaklar kullanıyor. Kaslar artık buna uyum sağlıyor. Hastalar normalde dişlerini çok güzel kapatırken diş plağı kullanımıyla ağız tam kapanmıyor, dişler arasında mesafe oluşuyor, kaslar gevşiyor, çene 5-10 milimetre geriye gitmeye başlıyor.
ŞEFFAF PLAKLARI GÜNDE KAÇ SAAT TAKMAM LAZIM? Şeffaf plakları günde ortalama 18 saat takmanız gerekir. Sadece yemek yerken ve önemli bir durumda en fazla 1-2 saat süre zarfında çıkartmanız önerilmektedir.
Bir ağız koruyucusu (gece plağı) takın.
Uyurken dişlerinizin zarar görmesini önlemek için gece koruyucusu takabilirsiniz, ancak bu işlem bruksizm sorununu ortadan kaldırmayacaktır. Reçetesiz olarak temin edilebilen veya diş hekiminiz tarafından özel olarak yapılmış bir ağız koruyucu kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri