Gece yapılan hafif bir egzersiz vücudunu zinde tutar, depresyon seviyeni azaltır, sindirimini kolaylaştırır. Gece yapılan ağır bir ağırlık antrenmanında bir zararı yoktur önemli olan antrenmanı yapacak kadar enerjik ve zinde olmamız.
Akşam spor yapmak, vücudun rahatlamasında, uyku rutininin düzene girmesinde ve uykunun kalitesinde önemli derecede etkilidir. Akşam saatlerinde yapılan spordan gündüz saatlerinde yapılan spor kadar verim alabilmek için spor süresine ve temposuna dikkat etmek gerekir.
Gece yapılan spor ise işte bu iştahla birleştiğinde karşınıza müthiş hızda çalışan bir metabolizma olacaktır. Bu sayede de daha kolay yağ yakımı sağlanıp kilo verilebilir.
Uykuya dalmakta problem yaşıyorsanız uzmanlar akşam egzersizi ve yatma zamanınız arasında 3 ya da 4 saat gibi bir zaman olmasına özen göstermenizi tavsiye ediyor. Uykuya dalma ve uykuyu sürdürme konusunda problem yaşıyorsanız akşam sporu yerine sabah ya da öğle sporu yapmanız öneriliyor.
Öğleden Sonra ve Akşam Antrenmanları
Öğleden sonra ya da akşam yapılacak egzersizler kas kütlenizi geliştirmede ve performansınızı arttırmada oldukça etkilidir. Bu yağ yakmayacağınız anlamına gelmiyor. Tabii ki doğru beslenme ve spor ile yağ yakarak kilo vermek günün her saatinde mümkün.
İlgili 26 soru bulundu
Spor yapmanın gece geç saatlerde aslında önerilmemesinin nedeni; gece vücudun dinlenme zamanının başlıyor olmasıdır. Vücudun tüm fonksiyonları yavaşlar ve kendini uykuya hazırlar. Bu süreç içinde spora başlanırsa, vücut yeniden harekete geçip dinçleşecektir.
Egzersiz programınızı belirlerken ne için spor yaptığınızın önemi büyük. Eğer daha iyi bir uyku düzeni ve sağlıklı bir beden istiyorsanız sabahları, fitness seviyelerinizi arttırmak istiyorsanız ise akşamları spor yapmanız daha mantıklı.
İşte farklı saatlerde yapılan spora vücudumuzun verdiği farklı tepkiler... Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Popüler görüşün aksine, gece uyumadan önce spor yapmak, uyku düzeninizi bozmaz. Aksine, gece uyumadan önce yapılan egzersiz, yavaş dalgalı uyku haline geçmenizi kolaylaştırır.
10. Akşam sporundan sonra saatin çok geç olduğunu düşünenler ne yemeli? Hafif protein destekli bir beslenme yeterli olacaktır. Bol yeşillikli, az yağlı, ızgara tavuklu bir salata yada mevsim meyveleriyle hazırlanmış bir tabak size kaybettiğiniz enerjiyi ve proteini geri kazandıracaktır.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Her sporcu her gece 7-9 saat mutlaka uyumalı.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Her gün spor yapmak kasların çok fazla yorulmasına ve dinlenip güçlenmeye zaman bulamamasına neden olur. Kaslarınız sizin zannettiğiniz gibi çalışırken değil dinlenirken güçlenir. Ayrıca güçlenmeyen kaslar (özellikle spora yeni başlandıysa ya da uzun süredir spordan uzak kalındıysa) sakatlanmalara da neden olabilir.
Gece spor yapmak ve daha verimli bir uyku düzeni oluşturmak istiyorsanız, tercihiniz, nabzınızı yükseltmekten ziyade düşüren ve kaslarınızı rahatlatan antrenmanlardan yana olmalı. Düşük tempolu pilates ve yoga antrenmanlarına yönelebilir, doğrudan soğuma egzersizlerini uygulayarak vücudunuzu esnetebilirsiniz.
Eğer yeteri kadar uyumazsanız, kaslarınız antrenman sonrası kendini toparlayamaz. California State Üniversitesi Hareket Bilimi başkanı Catherine Jackson uykunun kas gelişimi açısından öneminin altını şöyle çiziyor: “Eğer yeteri kadar uyumadan antrenman yaparsanız, siz fark etmesiniz de çok daha düşük bir yoğunlukta ...
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Spordan alacağınız sonuç, egzersiz yaptığınız süreye ve metabolizmanıza göre değişir. Örneğin “Fitness ne kadar sürede etkisini gösterir?” diye düşünüyorsanız bunun cevabı bazı kişiler için 1 ayken bazıları için 2 ay olabilir. Yani net bir süre belirtmek doğru değildir.
Günün ilk saatlerinde hızlanmaya başlayan ve öğleden önceki saatlerde maksimuma ulaşan metabolizma hızı sebebiyle uzmanlar sporun sabah saatlerinde yapılmasını öneriyor.
Spor öncesi ve sonrası beslenmede biçiminde en önemli konu ise sabah aç karına spor yapılıp yapılmayacağıdır. Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri