Gece terlemesinde harcanan suyu bedene geri dönüştürmek için gün içinde fazla miktarda su içilmesi gerekmektedir. Eğer gece terlemesi ile birlikte; nedensiz kilo azalması, ağrılar, ateşlenme, kronik ve kanlı öksürme, ishal veya karında ağrı meydana geliyorsa kişinin en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir.
Gece terlemesi, reflü, diyabet, hormonal değişiklikler, enfeksiyon gibi problemler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlarında yanında stres, nörolojik sorunlar gibi durumlar da gece terlemesine neden olabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerde tedavi, altındaki yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterir.
Bu dönemde görülen gece terlemesi genellikle ateş basması şeklinde tariflenen şikayet ile birlikte ortaya çıkar. Diyabet hastalığı da gece terlemesi nedenleri arasında yer alır.
9-Vitamin eksiklikleri: D vitamin eksikliği vücutta yaygın terlemeye yol açabiliyorken, B12 vitamin eksliği özellikle gece terlemelerine yol açabilir. 10-Diğer nedenler: Alkol, sigara ve madde kullanımı olanların yoksunluk durumlarında aşırı terleme olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Genel terleme sorunları için dahiliye veya göğüs hastalıkları doktoruna gidilebilir. Tüm vücutta bir terleme yaşanıyorsa bunun nedenini bulmak için dahiliye doktoru çeşitli testler yapabilir.
Gece Uyurken Ense ve Boyun Terlemesi
Terleten kumaşa sahip bir yastık, ense ve boyun kısmında tere yol açabilir. Menopoz, stres ve hormonal bazı durumlar da boyun terlemesini tetikler. Eğer yastığınızı değiştirmenize rağmen gece terlemesi devam ediyorsa bu konuda uzman bir doktora muayene olmanız gerekebilir.
Kanda aşırı tiroid hormonu bulunması metabolizmayı arttırdığından ter bezleri aşırı çalışarak terlemede artış meydana gelir.
Ancak ani ve kontrol edilemeyen tatlı krizleri, şeker hastalığının belirtisi olarak kabul edilmektedir. Sürekli Terleme: Baş bölgesinde görülen terlemeler, sıcaklıktan bağımsız bir biçimde artıyorsa gizli şeker şüphesi yüksektir. Diyabetin ilk evresindeki kişilerde gece terlemeleri de sıklıkla görülmektedir.
Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Durduk yere terlemek, şeker, tansiyon, kanama, kalp krizi, sıcak çarpması, nörolojik hastalıklar ve çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtisidir. Aynı zamanda baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimine, aşırı alkollü içecek içmeye ve kafeine bağlı olarak da görülebilir.
Soğuk terleme, ortamdaki ısıdan bağımsız, genellikle vücudun stres, kaygı, korku ve panik atak gibi tehlike algıladığı durumlara karşı verdiği “savaş ya da kaç” tepkisi sonucunda meydana gelir. Ancak kalp hastalığı, çeşitli enfeksiyonlar, hormonal değişimler ve şok gibi durumlar da soğuk terlemeye neden olabilir.
Psikolojik terleme; stres ve kaygı bozukluğu başta olmak üzere psikolojik problemlere bağlı kişide aniden oluşan fizyolojik bir reaksiyondur. Aşırı terleme ile sonuçlanan bu durum ter bezlerini fazla aktive olması ile sonuçlanır.
Lösemide (kan kanserinde) gece terlemesine ne sebep olur? Lösemide, vücut yeterli bağışıklık hücresi üretemediği için enfeksiyon gelişme riski artar. Enfeksiyon varlığında vücut, mikroplara karşı savaşmaya yardımcı olmak için sıcaklığını artırarak hem ateşe hem de gece terlemesine neden olur.
2- Gece terlemesi
Özellikle geceleri olan ve giysilerin ve çarşafların ıslanmasına neden olacak ve giysi değiştirmeyi gerektirecek düzeyde şiddetli gece terlemeleri lenfomanın ön bulgusu olabilir.
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür. Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Pek çok başka hastalığın da belirtilerinden olan yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, aşırı terleme gibi belirtiler D vitamini eksikliğinde de görülmektedir. D vitamini eksikliğinin kanda teşhisi ile beraber D vitamini tedavisine geçilir.
D vitamini eksikliğinde bir çok hastalığa zemin hazırlanmaktadır. Bunların başında halsizlik ve yorgunluk gelmektedir. Bunun yanı sıra yoğun terleme, uyku sorunları, değişen ruh hali, kilo vermede sorunlar, depresif ruh hali ve eklem kas ağrıları gibi durumlara neden olmaktadır.
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir.
Terlemek vücudun verdiği bir tepkidir ve zayıflamak ile bir ilgisi yoktur.
Lokalize unilateral hiperhidrozis (LUH) vücudun bir tarafında ter bezlerinin aşırı çalışması sonucu görülen bir deri hastalığıdır. Oldukça nadir rastlanan bu hastalığın primer (idiyopatik) ve se- konder (malignensi, travma vs) nedenleri bulunmaktadır.
Menopozdaki birçok kadının ter içinde uyanmasına neden olan gece terlemelerinin en büyük sebebi, menopoz sırasındaki hormonal değişikliklerdir. Nadiren, gece terlemeleri altta yatan kalp hastalığı gibi farklı rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda bir doktora muayene olmak önerilebilir.
Ani Terleme ve Halsizlik (Bitkinlik) Birlikte Neden Görülür? Ani terleme ve halsizlik genellikle soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarında görülür. Bazı durumlarda kalp rahatsızlıkları ile göğüs hastalıkları için de bu belirtilerin birlikte görülmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri