Klima kullanımı öncesinde bilinmesi gereken noktalardan biri uyku için yatak odalarındaki ideal sıcaklık aralığıdır. Yaygın görüş; yatak odasındaki ideal sıcaklığın 16 – 19 dereceleri arasında olduğudur. Bu ideal sıcaklığın 15 – 23 dereceleri arasında olabileceği de ifade ediliyor.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Uzmanlara göre ve birçok kaynakta yer alan bilgilere göre uyumak için klima ile oda ısısını ayarlamak istiyorsanız, ideal derecenin 18,3 0C olduğu belirtilmektedir. Fakat her kişinin vücut koşullarına ve alıştığı iklim koşullarına göre kabul edebileceği bir soğukluk ya da sıcaklık derecesi de yer almaktadır.
Klima uyku modu, piyasadaki birçok yeni klimada bulunan bir özelliktir. Uyku modunu etkinleştirdiğinizde, sistem sıcaklığı gece boyunca kademeli olarak yükseltir. Vücudumuz uyurken daha az soğutmayı kaldırabildiğinden, klima ünitesi ortam sıcaklığını kimse fark etmeden çok daha iyi düzenleyebilir.
Özellikle uyku esnasında klima açık şekilde durmak sağlık sorunlarına yol açabilir. Gece modu da böyle durumlarda devreye girmektedir. Gece modunda klima; uyuyan kişinin vücut ısısına uygun olarak cihazın ısısını ayarlar ve gerekli konforu sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
SLEEP (Uyku) Modu:
Uyku modu seçili olan bir klima ayarlanan sıcaklıkta bir saat çalıştıktan sonra, sıcaklığı 1 derece artırarak çalışmaya devam eder, bu sıcaklıkta 2 saat daha çalışıp, ayarlanan oda sıcaklığını 2°C daha artırır ve daha sonra bu sıcaklıkta çalışmaya devam eder.
Klima açıkken uyumak sağlığınız için kötüdür
Sıcaklığı çok düşüğe ayarlıyorsanız bunda bir doğruluk payı olabilir, ancak klimanızı doğru şekilde kullanarak hem rahat hem de sağlıklı bir gece ortamı yaratabilirsiniz.
Genellikle uyku için ideal ortam sıcaklığı 16 – 19 dereceleri arasındadır. Bununla beraber yazın uyurken klima kaç derece olmalı merak ediyorsanız; genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması öneriliyor. Örneğin, dışarıda 30 derecelik bir hava varsa uyku için klima 23 dereceye getirilebilir.
Klima kumanda ekranın sağ alt kısmında bir köşeli üçgen sembolü göreceksiniz. Bu tuşa her bastığınızda klimanın kaç saat sonra duracağını gösteren rakam artacaktır. Uyku ayarını en az 1, en fazla 7 saate kadar ayarlayabilirsiniz.
Öncelikle yeni model değilse karbüratörlü araba gibi acımadan harcar, öte yandan uyku modu varsa uyku moduna alın daha az harcar ve hafif hafif üfler. Yeni modeller şüphesiz daha az enerji tüketse de programlayabiliyorsa klima 1 saat sonra kapansın 3-4 saat sonra yeniden çalışsın.
A sınıfı ve 9000 BTU klimaların hesaplanmasında maksimum hızda saatte 0,8 Kw elektrik harcadığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra elektrik, Kw olarak ortalama 0,7961 kuruştur. Bundan dolayı Bir saat içinde 0,632 TL elektrik yakmaktadır. Yani saatte 50 kuruş elektrik yakmaktadır.
“Klima havasının doğru yayılmaması karşısında uyumak ve terli durmak, bir anda çok sıcak ortamdan soğuk ortama geçmek gibi durumlar klima çarpmasına sebep olur. Bu durum vücutta ciddi ısı değişimleri yaptığından kas ağrıları, kas tutulmaları, kramplar, baş ağrısı gibi şikayetlere sebep olabilir.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Mekanın özelliklerine göre klima 18 derecede de soğutabilir, 22 derecede de. Bu nedenle klima kaç derecede soğutur sorunuza kesin bir cevap veremeyiz. Ancak en düşük sıcaklık değerine getirerek sağlıksız bir soğutma yaratmamanızı önerebiliriz.
18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Oradan doğru cevabı bulabilirsiniz. Sonuç: nem alma (dry mode) modunda daha az enerji harcar.
Sleep modunda çalışır iken MODE, FAN SPEED veya ON/OFF tuşuna basıldığında Sleep modunda çalışma durur. FRESH Tuşu Fresh (Taze hava) fonksiyonun çalıştırır ve kapatır.
“Uyku Modu” fonksiyonu seçildiğinde cihaz, ortamın sıcaklığını otomatik olarak kontrol eder. ON/OFF zamanlayıcı istenilen saatte cihazın açılıp kapanmasını sağlar.
Klima, örneğin kurutma, yiyecek içecek soğutma ya da ısıtma gibi amaç dışı kullanılmamalıdır. Klima kullanımında iç sıcaklıkla dış sıcaklık arasındaki farkın 10 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Örneğin dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima 29-30 derecede çalıştırılmalı.
Yaz Klima Ayarları
Klimalarda “COOL” soğutma modu olarak biliniyor. Bu sayede yaz mevsiminde ya da sıcak hava şartlarında serinleyebilmek için bu moddan yardım alınabiliyor. Klimanızı COOL moduna almak içinse önce klima kumandası üzerindeki “MODE” düğmesine basın. Ardından “COOL” modunu seçebilirsiniz.
Klima soğuk ayarı en makul olarak 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartmanız en iyisi olur.. Doğru kullanıldığında klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klimanızın kışın sıcaklık ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Klimanın doğru kullanımı için bunlara dikkat edin;
Örneğin dış ortamdaki hava sıcaklığı 40 dereceyse klima ayarı en düşük 30-31 derece olmalıdır. İnsan vücudunun iç ısısı 37-38 derecedir. Bulunulan ortamın ısısı bu değerin %30'undan daha soğuksa giyinerek vücut ısınızı korumamız gerekir.
Klimanın çalışması ile havadaki nem oranı azalarak, mekanda yoğunlaşan kuru hava, burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olabilir. Klimalar, solunum yollarının kendini temizleme mekanizmasını bozan kuru hava nedeniyle işlevini gereği gibi yapamadığı için solunum yolu hastalıkları riskini ortaya çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri