Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Değerli kardeşimiz, Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez.
Diyanetin açıklamasıyla... Peygamber Efendimiz (SAV) döneminden beri küpe, kadınların süslenmeleri amacıyla kullandıkları aksesuar olarak geçmektedir.
İslâm Hukukuna göre kulakların küpe takılmak üzere delinmesi ve küpe takılması, kadınlar için caiz görülmüş; ama erkekler için caiz görülmemiştir. Bazı hukukçular, erkek çocukların da kulaklarının delinebileceğini ve bu tür bir olayın Hz. Peygamber (asm) zamanında yapıldığı halde yasaklanmadığını ileri sürmektedirler.
Her halükârda ergen erkeklerin kulaklarını deldirmeleri ve küpe takmaları, çoğu hukukçulara göre haram ve bazılarına göre ise mekrûhtur; yani kısaca caiz değildir. Erkeğin küpe takması caiz olmasa da namaza mani değildir, yani küpeli olarak kılınan namaz geçerlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Peygamberimiz döneminden itibaren bugüne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Bu itibarla da kulak deldirip küpe takmak, Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul görmüştür. Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir.
Küpe deliği kapanmışsa, kapandığı için mahzuru olmaz, deliği açmak gerekmez.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Nihat Hatipoğlu, bu Ramazan ayında da birçok soru işaretini ortadan kaldırıyor. Özellikle genç seyircilerin aklına takılan "Erkeklerin küpe takması günah mı" sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, erkeklerin küpe takmasını çok uygun bulmadığını ifade etti.
Hatta Avrupa'da da böyle bir algı var. Oysa gerçekler öyle değil. Yavuz Sultan Selim küpe takmamıştır. Topkapı Sarayı'nda tablosu bulunan ve bazı resmi tarih kaynaklarında da minyatürü bulunan (sonra kaldırıldı) kişinin Şah İsmail olduğu belirtilmektedir.
Bu meselede yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır.
Diyanet'e göre, erkeklerin küpe takması tahrimen mekruh yani harama yakın bir davranıştır.
Rivayetlere göre; - Yavuz Sultan Selim, Mısır'da kölelerin küpe taktığını görür ve "Ben de Allah'ın kuluyum, onun kölesiyim" der. Bunu unutmamak için küpe takar.
Kulak deliminin ardından delinmiş kısım yara olur. İyileşmesi için ise kabuklanması gerekir. Kulak deliminin yapıldığı gün duş alındığında, kulağa su değmesinden kaynaklı olarak yara kolay kolay kabuk bağlamaz. Bu nedenle kulak deldirdikten yaklaşık 24 saat sonra duş almanız daha iyi olacaktır.
Boy abdesti dediğimiz “gusül” de vücudun her tarafını yıkamak farzdır. Göbek çukuru, parmak araları, kulak delikleri, kasıklar vs. ovularak yıkanması ise sünnettir. Kulak delikleri eğer çok kapalı ise, suyun gitmesine engel varsa, bu durumda o deliklere suyun ulaşması için ovalamak gerekir.
Kadınların tercih ettiği burun deldirmek ve hızma takmak, güzel görünmek için sıklıkla başvurulmuştur. İslamiyet'te kadın veya erkeğin hızma veya piercing takması mekruh olarak sayılmıştır. Aynı zamanda abdest alırken de suyun deriye temasını engelleyeceği için bu duruma mâni olmaktadır.
Sol kulağa takıyorlar genellikle.
Kulak deldirme işlemi, sağlık kurallarına uygun, iğne ya da bu işlem olarak tasarlanmış tabancalar ile yapılıyor. Kulak deldirme işleminden hemen önce bölge lokal bir şekilde uyuşturuluyor. Böylelikle kulaklarını deldiren kişiler herhangi bir acı veya sızı hissetmiyor.
Eczanede Kulak Deldirme Fiyatları Ne Kadar? Yani genelde eczanelerde birbirine yakın ücretlendirmeler oluyor. Tek kulağı deldiriyorsan 30-40 TL, iki kulağı da deldiriyorsan 60 TL civarı bir ücret alıyorlar. Fiyatı ne olursa olsun eczanelerde kulak deldirmek her zaman daha hijyenik ve sağlıklı bence.
Kadınlar küpe takmak için kulaklarını deldiriyorlar. Bu, Allah`ın (c.c.) yaratışını (fıtratı) bozmak değil midir? Durum böyle olunca, fıkıh kitaplarımızda; "kadınların ve kız çocuklarının kulaklarını deldirmelerinde bir sakınca yoktur, denilmektedir.
Oruçluyken kulak deldirmek orucu bozmaz. Kulak deldirirken herhangi bir iğne ve ilaç kullanılmayacaksa ve delme işlemi sadece bir alet yadımı ile yapılacaksa oruca bir zarar vermez.
Delme işleminden sonra bir sorun olmadıkça, iyileşme süresinden sonra 6 hafta içinde küpeler çıkarılmamalıdır.
Guslederken suyun küpe deliklerine ulaşması şart mıdır? Yıkanmasında güçlük ve zahmet olan göz, kapanmış küpe deliği gibi yerleri yıkamak farz değildir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/152-153).
Boy abdesti dediğimiz “gusül”de vücudun her tarafını yıkamak farzdır. Göbek çukuru, parmak araları, kulak delikleri, kasıklar vs. ovularak yıkanması ise sünnettir. Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri