Eğer bitkisel protein ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyorsanız, spor yapıyorsanız ve daha lifli besinler tercih ediyorsanız; önceliğiniz fıstık ezmesi olabilir. Az yağ tüketmek istiyorum, kalorisi daha düşük olsun ve ben tam bir fındık tutkunuyum diyorsanız o zaman fındık ezmesi sizin için harika bir besin olacaktır.
Yazımızda 100 gram fındık ezmesinin 652 kalori olduğunu belirtmiştik. Peki, fıstık ezmesinin kalori değeri ne kadar? 100 gram fıstık ezmesi 588 kaloridir. Bu değerlere baktığımızda fındık ezmesinin daha fazla kilo aldırdığı söylenebilir.
Bal ilave edilerek üretilen ballı fıstık ezmeleri, sürülebilir ve akışkan kıvamdadır. Bal ile tatlandırılan ballı fıstık ezmeleri sporcu beslenmesinde sporcuların hedeflerine ulaşmasına beslenme yönünden yardımcı olabilir.
Fıstık ezmesi, kas yapımına destek veren bir protein kaynağıdır. Özellikle düzenli spor yapanlar, kaslarının büyümesi için yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyar. Her 100 gramında yaklaşık 25 gram protein olan bu yiyecek, zengin bir besindir.
Fıstık ezmesi protein deposudur, kas yapımına ve onarımına yardımcı olur. Protein açısından o kadar yüksektir ki, düzenli olarak egzersiz yapanlar için beslenme listelerinin başındadır. Fıstık ezmesi yüksek oranda doymamış yağlara sahiptir.
İlgili 19 soru bulundu
Protein deposudur
Fıstık ezmesi protein açısından zengin bir besindir. 100 gram fıstık ezmesinde yaklaşık 25 gram protein bulunur. Bitkisel kaynaklı olduğu için vegan beslenenlerinde protein ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olan ürün, sporcuların da favori besinleri arasındadır.
Kahvaltınıza eklediğiniz fıstık ezmeniz gün içerisinde de canınızın tatlı çekmesini engelleyecektir. Bu da demek oluyor ki gün sonunda enerjinizi tüketip şekerlemelere sarılmayacaksınız. Yer fıstığı aynı zamanda çok iyi bir magnezyum ve E vitamini kaynağı olup, içerdiği yağlar vücuda yararlı yağlar olarak bilinir.
En iyi fıstık ezmesi markaları arasında yer alan Fitnut, içerisinde ekstra yağ, şeker, tuz ve katkı maddesi bulundurmaz. Saf fıstık ezmesi tadı arıyorsanız ürünü kahvaltılarınızda ve ara öğünlerinizde güvenle tüketebilirsiniz. Tamamen doğal ürün, yerli fıstıklardan üretilir ve içinde domuz yağı ve türevleri yer almaz.
Ek olarak fıstık ezmesi antrenman öncesi 1-2 saat gibi bir sürede tüketilebilir bunun nedeni ise yağ ve protein ağırlıklı bu ürünün sindirilimi ve enerjiye dönüştürülmesinin karbonhidrat ağırlıklı ürünlere göre daha geç olacak olmasıdır. Dolayısıyla tatlı motivasyon kaynağı için fıstık ezmesi tercih edilebilir.
Sporcu vücudunu beslemek kaliteli ve yoğun gıdaları gerektirir ve fıstık ezmesi kesinlikle bu kategoriye girer. 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi, porsiyon başına 190 kalorilik kalıcı enerji sağlar.
Yüksek miktarda lif içeren fındık ezmesi ürünleri oldukça besleyici ve doyurucu bir üründür. Düzenli tüketildiği takdirde fındık ezmesi, bağırsakların çalışmasını destekleyerek kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır. Fındık ezmesi, yüksek miktarda potasyum içerdiğinden sinirlerin yatışmasına yardımcı olmaktadır.
Domates, tazelik ve C vitamini desteği sağlar. Fıstık ezmesi, egzersiz sonrası gizli silahınız olabilir. Çok doyurucu olan fıstık ezmesini, içerdiği yağdan dolayı ölçülü olarak tüketin. Hareketli sporların toparlanma içeriğidir.
Kabuklu yer fıstığı yüksek miktarda antioksidan, lif ve protein içermektedir. Bu da diyet ve spor yapanlar için her gün tüketmeleri gereken kuruyemişler arasında yer almasını sağlar.
Günlük olarak fıstık ezmesi yemenin vücudunuz ve özellikle göğüsleriniz üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Yani, eğer alerjiniz yoksa, öğünlerinize fıstık ezmesini muhakkak ekleyin. Fıstık ezmesinin, çok yağlı olduğu düşünüldüğü için birçok diyet planından haksız yere çıkarıldığı ortaya çıktı.
Günde 2-3 yemek kaşığına kadar tüketilebilir. Fıstık ezmesi günde 3 yemek kaşığını geçmeden tüketildiği taktirde kişiyi uzun süre tok tutar, şekeri dengeler ve abur cubur yeme isteiğini azaltır. Bu nedenle fıstık ezmesi kontrollü tüketildiği sürece kilo aldırmaz.
Fıstık ezmesi tüketin
Kalori ve besin değeri yüksek olan fıstık ya da fındık ezmesi ile kilo alımını hızlandırabilirsiniz. Ancak günde birkaç kaşıktan fazla tüketmemeye dikkat edin.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
Kuruyemiş Spordan Önce mi Sonra mı Yenir? Spordan sonra kuruyemiş tüketebileceğiniz gibi dilerseniz badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişleri spor öncesinde tercih edebilirsiniz. Bu tür kuruyemişler sindirim sistemi bağırsaklarda ilerleme açısından yavaştır.
Badem ezmesi nispeten fıstık ezmesine göre daha sağlıklıdır. Hem badem ezmesi hem de fıstık ezmesi, tekli doymamış yağ bakımından zengindir, bu yağ türü, kalp hastalığında azalma ve daha iyi kan şekeri kontrolü sağlar. Bir porsiyon fıstık ezmesi ayrıca bir porsiyon badem ezmesinin iki katından fazla doymuş yağ içerir.
Fıstık Ezmesi Protein Oranı Analiz Edilmeli
Sporcular fıstık ezmesi satın alırken çoğu zaman fıstık ezmesini içindeki protein oranının yüksek olması nedeniyle tercih ediyor. Fakat her fıstık ezmesi aynı protein oranına sahip olmayabilir. Bazı ezmelerde yağ oranı daha yüksek olabilir.
Muhteşem bir lif ve vitamin kaynağı olan yulaf ezmesi, sporcu beslenmesinin olmazsa olmazlarından biridir. Düşük glisemik endeksi sayesinde uzun süreye yayılan bir enerji salınımı sağlayan yulaf ezmesi, sporcuların antrenman öncesinde en çok tercih ettiği besinler arasındadır.
Yulaf kompleks karbonhidrat kaynağı olarak birincil enerji kaynağı olacaktır. Antrenmanlardan önce tüketildiğinde performansı olumlu etkileyebilir. Fıstık ezmesi de aynı faydayı sağlayabilir. Fıstık ezmesi ise günün her saatinde tüketilebilir.
Yetişkinler için önerilen günlük sodyum alım miktarının 1500 mg'dır. 2 Yemek kaşığı fıstık ezmesi yaklaşık 152 mg sodyum içeriyor, yani yaklaşık günlük alımımızın %10'unu teşkil ediyor. Ciddi tansiyon problemi olan kişilerin tüketirken dikkatli olmasını ve 2 yemek kaşığından fazla tüketmemelerini önermekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri