Kahvaltıda ve gece uyumadan önce içilecek birer su bardağı süt, kemik yapısını güçlendirerek boy uzamasını destekler. Çocuğun hayatında bolca kalsiyuma yer verilmelidir. Bunun için de bolca yoğurt ve peynir gerekir!
Sütün boy uzamasına katkı sağlayabilmesi için gece yatmadan önce tüketilmesi tavsiye ediliyor. Gece yatmadan önce içilen süt büyüme hormonunun salgılanmasını destekler. Kalsiyum, kemik gelişiminde başrolde bulunan bir kaynaktır. Bu yüzden süt ve süt ürünlerini tüketmek doğru bir beslenme biçimi olacaktır.
10 dakika sırtüstü yatmak boyunuza 5 mm ekler. Bunun sebebi omurganın gün içerisinde büzülmesidir, yatınca normal haline döner. Ancak unutmayın, bu egzersizleri yapmanıza rağmen 25 yaş üstündeyseniz muazzam sonuçlar beklemeyin.
Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yeterli dinlenmeyen çocuğun vücudu, düzgün bir şekilde büyüyemez.
Anne sütü içen çocukların, daha uzun boylu olması yaygın bilinen bir sonuçtur. Süt, peynir, yoğurt, yumurta, balıkların siyah etleri ve bol su tüketimi boyun uzatılmasında oldukça etkili besinler olarak dikkat çeker. Öğünlerinize bu sağlıklı besinleri eklemeyi ihmal etmemelisiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Uyku, çocuklarda ve gençlerde büyüme ve gelişmeyi destekler. Derin uyku sırasında vücut, büyümesi için gereken hormonları serbest bırakır. Bu nedenle yeterli uyku almak yeterli boy uzaması, büyüme ve gelişmeyi destekler.
Ergenlik dönemine özgü sorunları dolu dizgin yaşıyorsun. Yaşına göre boyun normal, 20 yaşına kadar 5-10 santim daha uzayabilirsin.
Büyüme hormonu, gecenin ilk yarısında, 01:00-03:00 saatleri arasında yoğun olarak salgılanır. Özellikle ergenlik döneminde geç saatlere kadar oturan, bu hormonun salgılandığı dönemlerde uyumayan çocuklarda çelimsizlik, zayıflık görülebilir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Düzenli ve yeterli uyku: Büyüme hormonu geceleri uyurken serbest kalır. Uyuduktan bir saat sonra zirveye ulaşır. Buna göre, büyüme hormonu üretimini en üst seviyeye çıkartmak için her gün sağlıklı ve 8 saat uyuman gerekmektedir.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
Çünkü karanlıkta büyümeyi sağlayan hormon salgılanmakta. Gece içinde büyümeyi sağlayan hormon en az 2-3 kez pik yaparak büyümeye olumlu yönde etki etmekte. Gece geç yatan çocuk sabah 10.00'a kadar uyusa bile o boy uzaması için gerekli hormon pikini yakalayamaz. Bu nedenle çocukların karanlıkta uyutulması gerekir.
Çevresel etkiler arasında boy uzama için en etkili olanlar, beslenme ve spor yapılmasıdır. Spor yapılması ve beslenme bir arada iyi olarak yapıldığında kemik gelişimi ve vücut gelişimi sağlanır. Kemiklerin spor sırasında esnemeleri ve bu gelişimi sağlamaları, boyun uzamasında oldukça etkili olan noktadır.
Ameliyat gibi sert bir önlem almadığınız sürece, boyunuzu gerçekten belirleyen genetik ve yaşam tarzı faktörleridir. Ancak yeterince uyumamak, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi yaşam tarzı faktörleri, tam boy potansiyelinize ulaşmanıza engel olabilir.
UYKU VE OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR(6-13YAŞ)
Bu yaşta uyku problemleri sıklıkla yaşanabilir. 6-13 yaş arası çocuklar akşam en geç 9-10 civarında uyumalıdırlar.
Genç (14-17 Yaş): 8-10 Saat. Genç Yetişkin (18-25 Yaş): 7-9 Saat. Yetişkin (26-64 Yaş): 7-9 Saat. Daha Büyük (+65 Yaş): 7-8 Saat.
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi. Araştırmacılar, 64 yaşın üzerindeki kişilerin ise hergün sadece 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
Hipofiz bezi yetmezliği: Büyüme hormonunda eksiklik oluşturur. Genetik etkiler: Genlerden gelen kısa boyluluk etken olmaktadır. Büyüme hormonunun az salgılanması: Az büyüme hormonu salgılaması kısa boy olmaya etkili olur. Yetersiz beslenme: Yetersiz beslenme gelişimin sağlanmasını engeller ve büyüme ve boy geri kalır.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Yürüyüş ile beraber koşu ve benzeri sporlar, omurların daha etkin şekilde boy uzatma hareketleri ile açılmasına fırsat verebilir. O yüzden boy uzatma hareketleri, dengeli beslenme, düzenli uyku ve spor bir arada yürütülmelidir.
Boy uzamasının yatma şekliyle hiçbir alakası yoktur.
Muz. Muz en iyi potasyum minerali kaynaklarından biridir. Potasyum, kemiklerin güçlenmesinde ve boy uzamasında önemli rol oynamaktadır.
Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır. Yoga, doğal olarak boy uzatmak için nispeten daha az yorucu bir yöntemdir. Yoga, vücudun genel formunu geliştirerek büyümenin hızlanmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri