M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
İlgili 15 soru bulundu
Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok. Hastanede doktor 'Bu kişi sağlıklıdır araç kullanabilir' raporunu verdiği her kişiye ehliyet veriliyor.
Yönetmeliğin iptalleri düzenleyen maddesinde yapılan değişikle ise mesleki yeterlilik belgeleri ölüm veya vatandaşlık kaydının silinmesi ve sürücüler için 63 yaşının doldurulması hallerinde iptal edilecek.
69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi. İTEO Başkanı Aksu'nun mesajı şöyle: Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası. Otomobil, minibüs, panelvan, otobüs, kamyonet ve kamyonları kapsayan yasanın uygulanmaya başlaması ile pek çok avantajı da beraberinde getirdiği ortada.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
Buna göre 65 yaş üstü araba kullanabilir ve maske şartına uymak kaydıyla arabayla dışarı çıkabilirler.
Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin yaşı 2004'te 63, 2016'da ise 65 olarak değiştirildi. Bu araçları kullananlar 66 yaşından gün aldıktan sonra işi yapmaya devam ederse ceza kesiliyor.
29 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Sürücü Kursu Yönetmeliğine göre: en çok 2(iki) sene içinde ehliyet sertifikanızı ehliyet belgesine dönüştürmeniz gerekiyor. Fakat bazı mağduriyetler oluşma ihtimaline karşın sertifikanız hazır olduktan sonra fırsat bulduğunuz zaman ehliyetinizi alınız.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 14.09.2021 tarihinde yapılan düzenlemeyle, COVID 19 Tedbirleri Kapsamında karayolu taşımacılığında ağır ticari araç sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla 65 olan yaş sınırını 69 yaş sınırına çekti.
Engelli Yolcular için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Muafiyeti
Devlet hastanesinden alınmış %90 ve üstünde engellilik derecesi olduğunu gösteren rapor (ağır engelli, zihinsel engelli veya süreğen hastalığı olup aracı kendisi süremeyecek durumda yolcu engelliler bu kapsamda değerlendirilir).
Ehliyetler ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ehliyet yenileme işleminde son tarih 31 Aralık 2022. Bu tarihe kadar yenilenmeyen ehliyet geçersiz olacak. Ayrıca süresinde işlem yapmadığınızda idari para cezası uygulanacak.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 20 yaş üzerindeki araçların trafikten kaldırılacağını belirtti.
Ancak tüm dünya genelinde araç yapımına dair belirlenmiş standartlar vardır ve bunlar yerine getirilmediği takdirde aracın trafiğe çıkması mümkün değildir. Tescil onayı almayan el yapımı araçlar, sadece trafiğe kapalı alanlarda kullanılabilir.
Piyasada yeniden hurda teşviki beklentisi oluşurken sektör temsilcileri bunun 20 yaş ve üzeri araçlarda geçerli olabileceğini söylüyor. 2023'te sıfır araç bulma sıkıntısına rağmen hurda teşviki gelebileceği belirtiliyor.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur.Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz. 2005 doğumlular ne zaman ehliyet alacak? 2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler.
Src belgesi için yaş şartı aranmaktadır. Yaş şartını şu şekilde özetleyebiliriz; 66 yaşından gün almayanlar ile 18 yaşını doldurup ehliyet almaya hak kazananlar eşya ve kargo taşımacılığı için eşya ve kargo taşımacılığı için src belgesi ne başvurabilirler.
Tır ehliyeti alma yaşı 21'dir. Tır ehliyeti CE sınıfı ehliyet ile alınabilir. CE sınıfı sürücü belgesi, araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
Ehliyet yaşı kaç oldu, ehliyet alma yaşı kaç düştü? Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. Yeni düzenlemeye göre , M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi.
B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri