Geçici koruma, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 91 inci maddesinde şu şekilde yer almaktadır: “(1) Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancılara geçici koruma sağlanabilir.
Özel durumum var. Ne yapmalıyım? Geçici Koruma Yönetmeliği uyarınca refakatsiz çocuklar, engelli, yaşlı, hamile, beraberinde çocuğu olan yalnız anne ya da baba veya işkence, cinsel saldırı ya da diğer ciddi psikolojik, bedensel ya da cinsel şiddete maruz kalmış kişiler özel ihtiyaç sahibi olarak kabul edilmektedirler.
Geçici koruma sağlanan yabancılara her seferinde en fazla 1 (bir) yıl süreli çalışma izni ve çalışma izni muafiyeti verilecektir. Geçici koruma sağlanan yabancılar için il dışına yapılacak başvurularda, 3 aylığına farklı ilde çalışması için çalışma izni muafiyet belgesi verilebilmektedir.
Geçici koruma statüsü ne zaman sona erer? Geçici koruma statüsünde bulunan kişiler üçüncü bir ülkeye kabul edilirse ya da başka ülkeye yerleşirse geçici koruma statüsü sona erer.
Kendisine mülteci statüsünde kimlik belgesi verilenler üçer yıl; şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü verilenler ise birer yıl süreyle Türkiye'de kalabilmektedirler (6458 sayılı Yabancı ve Uluslararası Koruma Kanunu, Madde:83).
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'de altı aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yabancı Kimlik Numarası verilmektedir. Bu numara, ikamet tezkerenizi aldığınızda tarafınıza tahsis edilir ve kartınızın üzerinde 99 ile başlayan numaradır.
Geçici Koruma kimlik belgesi nasıl alınır? İl Göç İdaresi Müdürlükleri'ne yapılan başvurular neticesinde 30 gün süreli geçerliliği olan kayıt belgesi verilir. Tahkikat sonucunda geçici korumaya alınması uygun olan kişilere geçici koruma kimlik belgesi düzenlenir. Başvuru ve belge herhangi bir ücrete tabii değildir.
Geçici koruma nedir? Suriye'de meydana gelen olaylar nedeniyle 28 Nisan 2011 tarihinden itibaren Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşları ile Suriye'den gelen vatansız kişiler ve mülteciler Türk hükümeti tarafından geçici koruma kapsamına alınmaktadır.
Kitlesel sığınma durumlarında ortaya çıkan acil koruma ihtiyacının karşılanması amacıyla sığınılan ülkeye erişimin sağlanması, zulüm riski olan yere geri göndermeme ilkesinin gözetilmesi ve insan haklarına uygun temel asgari standartların sağlanması olarak nitelendirilen geçici koruma, yönergenin ruhunu oluşturmaktadır ...
Geçici Koruma Kapsamında Çalışma İzni Muafiyeti
Mevsimlik tarım ve hayvancılık ile uğraşan geçici koruma sağlanmış yabancılar, çalışma izni muafiyeti kapsamındadır. Bu muafiyet başvurusu geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılır. Valilik tarafından bakanlığa bildirilir.
Yapılacak çalışma izni uzatma başvurusunun olumlu değerlendirilmesi hâlinde yabancıya aynı işverene bağlı olarak ilk uzatma başvurusunda en çok iki yıl, sonraki uzatma başvurularında ise en çok üç yıla kadar çalışma izni verilir.
SÜRESİZ ÇALIŞMA İZNİ
Yabancının en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirildiği emniyet makamlarından alınacak belge ile kanıtlanır. Bu belge diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına süresiz çalışma izni başvurusu sırasında iletilir.
Geçici koruma sağlanan yabancılar geçici koruma kimlik belgesinin düzenlendiği tarihten altı ay sonra çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti almak için başvurabilirler.
Suriyeliler ayrıca bir Türk vatandaşı ile evlendikten 3 yıl sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor. Türkiye'de vatandaşlık almanın diğer yolları da yatırım yapma, en az 50 kişiye istihdam sağlama veya gayrimenkul edinme. Bunların kriterleri, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte belirtiliyor.
Türkiye'ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler, Sahte ya da asılsız belge kullananlar, Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye'den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar, Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar.
GEÇİCİ KORUMA KİMLİK BELGESİ
Türkiye'de kalış hakkının yanı sıra 6458 sayılı Kanunda düzenlenen ikamet izni veya ikamet izni yerine geçen belgelere eşdeğer değildir. Herhangi bir harca ve ücrete tabi değildir. Yabancının yapılan yardım ve hizmetlere erişimini sağlayan yabancı kimlik numarasını içermektedir.
Mültecilik, hukuki bir statüdür. Mülteci olduğu iddiasıyla ülkesini terk eden ama mültecilik statüsü başvurusu sonuçlanmamış kişiler "sığınmacı" olarak adlandırılır. Mülteci ise sığınma başvurusu kabul edilen kişidir.
Yabancılar İletişim Merkezi 99 ile başlayan numaraların bittiğini ve 98'li numaralara geçileceğini doğruladı.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Geçici koruma statüsünde bulunan Suriyelilerin ülkemizde doğan çocukları da geçici koruma statüsünde ve Suriye vatandaşı oldukları için vatansız olarak tanımlanmamaktadır. Bu nedenle bu çocuklar sadece Türkiye'de doğmuş olmaları nedeniyle vatandaşlık kazanamazlar. Devlet Suriyeli öğrencilere özel bir burs veriyor.
STATÜSÜ SAHİPLERİNİN SINIR DIŞI EDİLMESİ
Bu hüküm uyarınca, uluslararası veya geçici koruma statüsü başvurucuları veya sahipleri, işkenceye, insanlık dışı veya onur kırıcı ceza ya da muameleye uğrayacakları bir ülkeye gönderilemezler.
Suriyeli işçi çalıştırma izni nasıl alınır? Gecici koruma (GKK) sağlanan yabancılar için, GKK kayıt tarihinden altı ay sonra çalışma izni almak için bakanlığa başvuruda bulunabilirler. Çalışma izni başvuruları, GKK sağlanan yabancıları çalıştıracak işveren tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden yapılır.
Milli ekonomiye ve devletin savaş gücüne önemli katkısı olan yıkımları ve hasara uğratılmaları, ülke güvenliği, ülke ekonomisi ve toplum hayatı bakımından olumsuz neticeler doğuracak olan kamu ve özel kişiler ait tesisler ile bir ülkede önem arz eden kişiler korunmaya alınmaktadır.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre; 22 Haziran 2023 tarihi itibariyle Adana, Kilis, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya olmak üzere 7 ilde 9 geçici barınma merkezinde 65.636 Suriyeli, geçici barınma merkezi dışında ise 3.278.456 Suriyeli yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri