Bu belge imalatçı ve bayilerine tecrübesi yapılacak araçlara, depo gümrük satış yerleri, teşhir yeri ve benzeri gibi yerler arasında sürülecek araçlar için verilir.
Henüz tescil edilmemiş araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Bu araçların yer değiştirebilmeleri için geçici plaka düzenlenir. Bu plakalar günlük, haftalık ve aylık olarak verilebilir.
* A sınıfı trafik belgesi için istenen ücret : 4.080 Türk Lirası * Diğerlerinden ise : 404,20 Türk Lirası * Uygunluk belgesi verilmeyen araçlara verilen izin belgesi esasında geçici plaka ücreti harcı ise 305,20 Türk Lirasıdır.
“MADDE 49 – “D” Geçici Trafik Belgesi, yurt dışından satın alınan veya yurtdışına satılan araçların karayollarında sürülerek götürülmesi veya getirilmesi için trafik tescil kuruluşlarınca verilen belgedir.
Geçici plaka verilecek kişilerin sahip oldukları ehliyet sınıfına uygun olan şartları taşıması gerekmektedir. Sarı plaka almak isteyen kişilerin gereken belgeler ile birlikte trafik tescil kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Sürücülerin sarı plaka almak için ödemesi gereken belli bir harç ücreti bulunmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Bu belge imalatçı ve bayilerine tecrübesi yapılacak araçlara, depo gümrük satış yerleri, teşhir yeri ve benzeri gibi yerler arasında sürülecek araçlar için verilir.
Plaka Yenileme Ücreti 2023 Ne Kadar? Noter araç devri ve araç plaka yenileme ücreti 2023 yılı için ödenmesi gereken toplam tutar, 211 TL olarak belirlenmiştir.
Sarı plaka henüz tescil işlemi gerçekleşmemiş araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit bulunuyor.
yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ve geçici giriş belgesi kapsamında türkiye'ye giriş yapan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına verilen plaka seri numaralarıdır. yabancı taşıtlar geçici giriş karnesini türkiye'de türkiye turing ve otomobil kurumu vermektedir.
“D” Geçici Trafik Belgesi, yurt dışından satın alınan veya yurtdışına satılan araçların karayollarında sürülerek götürülmesi veya getirilmesi için trafik tescil kuruluşlarınca verilen belgedir.
Geçici ehliyet belgesi ile trafiğe çıkılabilir. Bu belge ile araç kullanmanızda herhangi bir yasal sakınca yoktur. Geçici olmasının sebebi de sürücü belgenizin hazırlanma sürecinde araç kullanabilmeniz içindir.
* Yeni düzenleme ile araç satışında plaka değişimi yapılması ve yapılmaması durumunda devir ücreti aynı kalıyor. Plaka yenileme için arka veya ön plaka başına 80 TL, yani iki plaka için 160 TL ödemesi gerekir.
Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2023 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 80 TL'dir. Eğer iki plaka içinse 160 TL'dir.
İstenilen plaka, başka bir araca kayıtlı değilse Emniyet Müdürlüğünden alınır. İşlemleri direkt olarak Emniyet Müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi resmi web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ikametgahınızın olduğu ille aynı şehir koduna sahip olmanız gerekir.
“C” Geçici Trafik Belgesi
Satıldığı veya bulunduğu yerden tescil edileceği ve bulundurulacağı veya onarımının yapılacağı yere kadar götürülecek araçlardan; Mali sorumluluk sigortası yaptırılmış araçlara, sahiplerinin bir dilekçe ile başvurmaları halinde 6 gün süre ile verilen belgedir.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
MA plakalı araçlar “Suriye plakalı araç” demek değildir. Suriye'deki araçların plakaları Latin alfabesine göre değil Arap alfabesine göre yazılmakta. Suriye plakalı araçlar Türkiye'ye giriş yaptığında plakalarını Latin alfabesine dönüştürmek zorunda. Aracın tescil edilip trafiğe çıkabilmesi için araç muayenesi zorunlu.
Emekli veya çalışan olmanız fark etmeksizin taşıtınızı Türkiye'de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz. 7. Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir.
Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.
0001 plakalı araç TBMM Başkanı'na aittir. 0002 plakalı araç Başbakanlığa aittir. 0003-0036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir. 0004 plakalı araç Genel Kurmay Başkanı'na aittir.
Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanlığına bağlanması sonrası alınan kararla jandarma hizmet araçlarının plakaları değiştirilmeye başlandı. Beyaz zemin üzerine siyah rakam dizini olan eski plakalar çıkarılarak, yerlerine turkuaz zemin üzerine beyaz harf ve rakam grubundan oluşan plakalar takıldı.
Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır.
APP (Amerikan Pres Plaka) plakalarının kullanımı Türkiye'de yasa dışıdır ve 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırıdır. 2023 yılında, APP plaka kullanımıyla yakalanan sürücüler veya araç sahipleri için uygulanan ceza 750 TL olarak belirlenmiştir.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri