- Her türlü para ve vergi cezaları, gecikme faiz ve zamları ile tecil faizi gider kabul edilmiyor.
Vergi kanunlarımıza göre vergi borçlarına ait gecikme cezası hariç elektrik su doğalgaz vb. gibi faturalara ait gecikme zammı veya borçlarını gider olarak kayıtlara alabiliyor ve KDV'lerini indirim konusu yapabiliyoruz.
gecikme faizleri ve cezalar kkeg'dir. İsterseniz 689 altında isterseniz hesabı normal takip ettiğiniz gider hs altında izleyebilirsiniz. Sözleşmeye dayalı gecikme faizleri kabul edilen giderdir, banka ile olan kredide sözleşmeye dayalı olduğu için 780-hs.da giderleştirebilirsiniz.
Yukarıdaki kanun hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere, ödenen her türlü gecikme cezası değil sadece 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar ve gecikme zamları kanunen kabul edilmeyen gider niteliği taşımaktadır.
Vergi Usul Kanunu'nun 112. maddesinde düzenlenmiş bulunan gecikme faizi Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine 6322 sayılı yasa yeniden düzenlenmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Herhangi bir ödemenizin vadesini geciktirdiğinizde ana para üzerinde belli bir yüzdeyle faiz işlemeye başlar. Bu oran, bir sonraki hesap kesim tarihine kadar belirlenir. Örneğin ayın 15'inde yapılması gereken asgari tutar ödemesi gerçekleşmemişse faiz, sonraki kesim tarihine kadar işler.
Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Gecikme zammı, amme alacaklarının süresinde ödenmemesi durumunda uygulanan mali bir zamdır. Gecikme faizi ise gecikme zammından farklı olarak zamanında tahakkuk etmemiş bir vergiye ilişkin olarak ortaya çıkar.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Öğretide gecikme zammı tazminat niteliğinde ayrı bir alacak kalemi olduğu için gecikme zammına dahi faiz işletilebileceği kabul edilmektedir.
Fatura tutarlarına ait gecikme bedeli arka planda aslında bir vade farkıdır. Fatura açıklamasında buna gecikme zammı da denilse, gecikme cezası da denilse veya gecikme alacağı da denilse, bu durum onun vade farkı olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğinden söz konusu tutarın tamamı üzerinden KDV hesaplanmalıdır.
Söz konusu kavramları birbirinden ayıran en önemli unsur verginin kesinleşme tarihidir. Noksan veya hiç tahakkuk edilmemiş alacaklar için gecikme faizi hesaplanır. Yani geç tahakkuk söz konusudur. Gecikme zammı ise tahakkuk edilmiş alacağın ödeme müddeti içerisinde ödenmemesi sebebiyle hesaplanır.
Telefon, elektrik, su, doğalgaz iletim ve dağıtım kuruluşlarına gecikme bedeline bağlı olarak ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur. Yeni oran, 21 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Tahsilat Genel Tebliğiyle, tecil faizi oranı yıllık %24 olarak yeniden belirlenmiştir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Bu nedenle ilgili olduğu hesap döneminden sonra takip eden yılda gelen faturanın Gelir ve Kurumlar vergisi açısından giderleştirilmesi söz konusu değildir.
Gecikme zammı oranının aylık %1,6 olarak yeniden belirlendiği Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girmiştir. Yasal düzenlemeden dolayı, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olarak değişmiştir.
Gecikme Zammı : Amme alacağının ödeme müttedi içinde ödenmeyen kısmına her ay için % oranı, ay kesrine ise günlük uygulanan zamdır. Gecikme zammında günlük oran Aylık Oran / 30 şeklinde bulunur. Burada virgülden sonra 6 hane dikkate alınır.
Bankalar üzerinden alınan krediler veya banka ve kredi kartları üzerinden yapılan harcamaların vade süreleri vardır. Bu sürler içinde ödenmeyen borçlar için "gecikme faizi" uygulanır. Vadesinde ödenmeyen elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon ve bu tip faturalara gecikme zammı uygulanır.
Borca yani paraya getirilen gecikme cezası faizdir.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Vergi gecikme zammı, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, ödeme süresi içinde ödenmeyen tüm kamu alacakları için son ödeme tarihinden itibaren, ödeme yapılan tarihe kadar geçen süre için 62 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre %2 olarak hesaplanır.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
1 Usulsüzlük cezalarında (genel ve özel usulsüzlükler dahil) gecikme zammı uygulanmaz.
Örneğin Yargıtay 13. Hukuk Daire- si'nin 2004 yılında vermiş olduğu bir karara göre, “Niteliği itibariyle gecikme zammı, direnim faizi sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri