2 yıllık Sosyal Hizmetler bölümünden mezun olan kişilerin özel kuruluşlarda ya da kamu kurumlarında çalışmaları mümkündür.
İki yıllık ön lisans programında okuyan öğrenciler ise Sosyal Hizmete Giriş, İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre, Temel Bakım Hizmetleri, Çalışma Etiği ve daha pek çok dersten sorumludur. Sosyal Hizmetler lisans bölümünü bitiren kişiler Sosyal Hizmetler Uzmanı unvanını elde eder.
Merhaba! 4 yıllık mezun, sosyal hizmet uzmanı olarak devlette görev alabilir. 2 yıllık bu şekilde bir görev alamaz ve teknik hizmetler sınıfından teknik hizmetlere girebilir.
Bu eğitimi alan bireyler, kırsal ve kentsel alanda, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde düzenleyici, planlayıcı, uygulayıcı, etkili iletişim ve liderlik niteliklerini taşıyan sosyal hizmet uzmanı olarak çalışırlar.
Önlisans mezunlarının kpss de alımları çok fazla olmadığından dolayı iş bulmak da zorluk yaşadıkları için özel sektörleri tercih etmektedirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Belediyeler, Özel Huzurevleri ve Kreşler sosyal hizmet önlisans mezunlarına iş imkanı sağlamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
2 yıllık Sosyal Hizmetler mezununun yardıma muhtaç kişilerin barındığı her yerde çalışma imkanı vardır. Çalışma alanının fazla olmasından dolayı Sosyal Hizmetler Bölümü sık sık tercih edilmektedir. 2 yıllık Sosyal Hizmetler bölümünden mezun olan kişilerin özel kuruluşlarda ya da kamu kurumlarında çalışmaları mümkündür.
Üniversite mezunları arasında en yüksek işsizlik oranı yüzde 27.1 ile sosyal hizmetler bölümlerinden mezun olanlarda görüldü.
Türkiye'de sosyal hizmet uzmanı maaşı, çalışılan kuruma, deneyime, bölgeye ve unvanına göre değişebilir. Ancak genel olarak, başlangıç seviyesindeki bir sosyal hizmet uzmanının aylık brüt maaşı 14.000 TL ile 26.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli bir sosyal hizmet uzmanının maaşı ise 30.000 TL'ye kadar çıkabilir.
2) Sosyal Çalışmacı (4/B) pozisyonuna atanabilmek için; a) Sosyal Hizmet, Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler lisans programlarının birinden mezun olmak, b) 2022 yılı KPSS B grubu (KPSS) P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
Sosyal hizmetler uzmanlığı, eğitim alınan üniversiteye göre değişmekle beraber genel olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi veya İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinde bulunan "Sosyal Hizmetler" lisans bölümünden başarı ile mezun olan kişilere verilen unvandır.
KPSS 2023/5 Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Personel Alımı Sosyal Çalışmacı Kadroları Sağlık Bakanlığı tarafından açılan toplam 31 bin 600 kontenjan için tercih alınacağı duyuruldu. Bu kadrolardan sadece ve sadece 91'i yani %0,29'u sosyal çalışmacı kadrosudur.
Sosyal hizmet bölümü atamaları çift yıllarda yapılan KPSS B grubu sınavının P3 puan türüyle gerçekleşmektedir. Sınav puanının geçerlilik süresi 2 yıl olmakla birlikte B grubu atamaları ''merkezi atama'' ve ''kurumsal atama'' olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir.
eleman.net verilerine göre, Sosyal Hizmet Uzmanı 2023 yılında ortalama 21.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sosyal Hizmet Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 21.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.500 TL maaş alıyordu.
Öncelikle bu bölümden mezun olabilmek için staj zorunludur. Staj yapıp ilgili belgeleri bölüme teslim etmek zorundasınız, aksi halde mezun olamazsanız. Bütün dersleri vermiş olsanız bile stajınız yoksa bölümü bitiremezsiniz.
Sosyal hizmet bölümü önlisans mezunu olup iki yıl okul öncesi eğitim kuruluşlarında çalışanlar Kreşte, Gündüz Bakımevlerinde veya çocuk kulüplerinde sorumlu müdür veya grup sorumlusu olabilmektedir. Ayrıca yine bu şartları taşıyanlar hem kurucu hem de sorumlu müdür olabileceği belirtilmektedir.
2016-2017 eğitim öğretim yılında 49 farklı sosyal hizmet bölümü öğrenci almıştır. 29 bölüm devlet üniversitesinde yer alırken 20 bölüm ise vakıf/özel üniversitende yer almaktadır. 2016 yılında bazı üniversitelerin kapatılmasından dolayı 2 farklı sosyal hizmet bölümü de artık öğrenci alamayacaktır.
Sosyal hizmet bölümü önlisans mezunu olup en az 4 yıl bakanlığa bağlı bakım kuruluşlarında görev yapanlar, kreşler ve gündüz bakım evleri ve çocuk kulüplerinde müdür olabilmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı taşra teşkilatı çeşitli kadrolara yerleştirilmek üzere 2431 personel alımı yapacak. Adaylar KPSS puan üstünlüğü esasına göre, mülakatsız bir şekilde tercih ettiği pozisyonlara yerleştirilecek.
Sosyal hizmet mezunları kendi kliniğini açamaz. Yukarıdaki iki bölüm yüksek lisans yaparak klinik psikolog olma yetkisi alır. Ancak, sosyal hizmet mezunları yüksek lisans yaparak klinik psikolog olamaz.
2) Sosyal Çalışmacı (4/B) pozisyonuna atanabilmek için;
a) Sosyal Hizmet, Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler lisans programlarının birinden mezun olmak, b) 2022 yılı KPSS B grubu (KPSS) P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
1) Mesleki çalışmalarını ilgili mevzuata uygun olarak yürütür. 2) Hastalığa ve tedavi sürecine uyumda zorlanan hastaların uyumunu sağlamak için gerekli sosyal hizmet müdahalesinde bulunur. 3) Tıbbi Sosyal Hizmet Birimine Başvuran hastalar için sosyal hizmet müdahalesini planlar ve uygular.
En fazla işsizlik yaşanan eğitim alanları
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
Sosyal hizmet her toplum için vazgeçilmez bir meslek ve disiplindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri