Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.
Bu kanuna göre gecikme faizi, aylık dilimlere göre hesaplanır. Gecikme zammı ise Amme Alacakları Tahsil Kanunu ile belirlenir.
Günlük Esasa göre gecikme zammı:
(Aylık Gecikme zammı oranı / 30) X Gün sayısı X G.Zammı Uygulanacak Tutar şeklinde hesap edilir. Gecikme zammı her durumda 1 TL. dan az olamaz.
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir.
Ancak ödemenin yapıldığı ay için gecikme zammı günlük hesaplanır.
İlgili 39 soru bulundu
Sosyal güvenlik sistemimize göre ay kaç çekerse çeksin sigorta primleri 30 gün üzerinden yatar.
21.07.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan “5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile gecikme zammı oranı, 21.07.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aylık % 2,5 olarak belirlenmiştir.
Asgari ödeme tutarının dışında kalan dönem borcuna %2,81 akdi faiz oranı uygulanır. Gecikme faizi ve akdi faiz uygulandıktan sonra ortaya çıkan faiz toplamı o ay ödeyeceğiniz toplam faiz tutarını verir.
Kredi kartının dönem borcunun tamamının değil, sadece asgari tutarın ödendiği durumlarda ortaya çıkan akdi faiz hesaplamasında, bankalar günlük uygulama yapmaktadır. Kredi kartının kalan dönem borcu üzerine sonraki ödeme tarihine kadar, günlük olarak akdi faiz uygulanmaktadır.
Kredi gecikme faiz oranı nedir? Kullanılan kredi faizinin %30'unun yeniden bu orana eklenmesi ile elde edilen orandır. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse, oran aylık %1 olduğunda gecikme cezası aylık %1,30 olarak uygulanmaktadır.
Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı, 21 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere aylık % 2,5'e yükseltilmiştir (önceki % 1,6).
Anılan Kanunun 51 inci maddesine göre amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı % 4 oranında gecikme zammı tatbik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Gecikme zammı birmilyon liradan az olamaz.
Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Kanuni faiz oranı 3095 sayılı kanun ile 19.12.1984 tarihinden itibaren yıllık % 12 olarak tesbit edilmiştir. Bakanlar Kurulu, 19.12.2005 tarih 2005 / 9831 sayılı karar ile kanuni faiz oranını 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 9 olarak belirlemiştir. Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur.
- Elektrik, su faturalarından ya da yıllık yapılan araç muayenesinin tarihini geçirdiğimizde faturalar için alınan ''gecikme zammı'' faiz midir? Değerli kardeşimiz, Borç, devlete ait ise ve gecikme cezası alınıyorsa bu faiz değil, cezadır, devletin bu hakkı vardır. Enflasyonu aşan gecikme zammını devlet de alamaz.
Yasal düzenlemeden dolayı, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olarak değişmiştir.
Kart limiti 20.000 TL ve dönem borcu 4.600 TL olan bir kredi kartının aylık asgari ödeme tutarı ekstrenin %20'sidir. Buna bu kart ekstresinin 4600 x 0,20 = 920TL'si asgari ödeme tutarıdır. Tam tutarlarla hesaplama yapmak için yukarıdaki hesaplama modülü kullanılmalıdır.
1000 TL kredi kartı borcunun asgari tutarı eğer dönem borcu 1000 TL ise %20'si alınır. Yani 1.000 TL dönem borcu olan kredi kartı minimum tutarı 200 TL olur.
Vaktinde ödenmeyen amme alacaklarının ödenmeyen bölümü için vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenmiş oranda uygulanan zam çeşidine gecikme zammı denir. Vaktinde tahakkuk edilmemiş olan vergi için gecikme faizi de oluşturulur.
Gecikme faizi, yatırımdaki ertelemenin sonucu olarak ortaya çıkan maliyettir. Erteleme veya gecikme süreci boyunca, ortaya çıkan gecikme zammı veya gecikme maliyetine denir. Bankalar üzerinden alınan krediler veya banka ve kredi kartları üzerinden yapılan harcamaların vade süreleri vardır.
6183 sayılı Yasanın 51'nci maddesi uyarınca Gecikme zammı bir liradan az olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri