Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.
Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
Alerjik rinit tedavi edilmezse, semptomlar şiddetlenebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Alerjik rinit aynı zamanda başka hastalıklarla beraber de görülebiliyor. Astım, sinüzit, çocuklarda burun tıkanıklığı nedeniyle diş ve ağız yapısında gelişme bozuklukları, orta kulak hastalıkları, konjuktivit, besin alerjileri, alerjik rinitle birlikte görülebilen hastalıklar olarak sıralanıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.
Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir. Alerjik rinit saman nezlesi olarak da adlandırılır. Alerjik rinit ile birlikte atopik dermatit, egzema ve astım görülebilir.
Alerjik Rinit Olanlar Ne Yememeli? Besinler içerisinde yer alan bazı maddeler alerjik riniti tetikleyebilir. Kakao içeren besinler, asitli içecekler, baharatlı gıdalar, boyalı besinler gibi ürünleri alerjik riniti olanların tüketmemesi önerilir.
Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
İntranazal kortikosteroidler alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaç sınıfıdır. Burun tıkanıklığını, hapşırmayı, kaşıntıyı ve burun akıntısını önemli derecede azaltabilir. Antihistaminikler yaygın olarak alerjik rinit tedavisinde kullanılır.
Alerjinin etkilerini azaltmak için su içmek etkili bir yol. Bu sayede mukus üretimi artar, burun tıkanıkları azalır. Su aynı zamanda vücudun alerjenlerle savaşmasını da kolaylaştırır.
Yetişkinlerde alerjik rinit kişilerin hem sağlık hem de sosyal yaşantısını etkileyip hayat kalitesini bozan ciddi bir sağlık sorunudur. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, tıkanıklık ve hapşırma gibi şikayetlerin mutlaka önlenmesi gerekir.
Alerjik rinit (mevsimsel alerjik rinit), genellikle küçük yaşlarda başlar. Belirli bir alerjen ile karşılaşıldığı zaman, şikayetler ortaya çıkar. Alerjik rinit belirtileri, yıl boyu sürebilir veya çoğunlukla bahar aylarında olmak üzere bazı mevsimlerde daha belirgin olarak ortaya çıkabilir.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Seda Selimoğlu Köse, “Alerjik hastalıkların tanısında öncelikle kulak, boğaz, burun, deri, akciğer muayenesinin yapılması gerekir.
Nezle ne kadar ağırsa astım riski de o kadar artar. Genellikle önce nezle şikayetleri daha sonra astım başlar. Alerjik nezle, astım krizlerini başlatabilir.
Aşı tedavisi (immünoterapi) alerjik rinitte yapılabilecek en iyi tedavi yöntemidir. Hem şikayetleri gidermek hem de alerjinin ilerlemesini önlemek amacı ile yapılır.
* Cerrahi: Özellikle burun tıkanıklığına neden olan burun eti büyümeleri, burun içi polip oluşumları ve tedaviye yanıt vermeyen kronik sinüzit durumlarında başvurulur. Hastanın şikâyetlerinin azalmasında faydalı olur.
Alerji Tedavisinde Temel İlkeler
Metil B12, C Vitamini, Çörek Otu tohumu, Omega 3, D Vitamini, Koenzim Q10 ve bağırsak florası için Probiyotik, adaptojen bitkilerden Astaxanthin, iltihap düzeylerini azaltmak için zerdaçal, zencefil, meyan kökü gibi bitkilerden destek alabiliriz.
C vitamini bakımından zengin olan bir meyvedir. Ayrıca alerjiyle ilgili olan histaminleri de azaltarak alerjik reaksiyonların belirtilerini hafifletebilir. C vitaminini, kivi dışında, portakallar ve diğer narenciyelerden, çilek, ahududu gibi meyvelerden ve yeşil yapraklı sebzelerden de alabilirsiniz.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Kimyasal maddeler de alerjik hastalık belirtilerine yol açıyor. Alerjik rinit, son 10 yılda Avrupa'da sıklığında artış olsa da, hayatı tehdit eden bir hastalık olmaması ve tavsiye üzerine alınan ilaçlarla doktora gitmeden geçici yararlar sağlanabilmesi nedeniyle nadiren ciddi bir problem olarak değerlendiriliyor.
Akciğerler alerjik rinit, astım, alerjik bronkopulmoner aspergillozis, hipersensitivite pnömonisi gibi morbiditesi oldukça yüksek, hatta bazıları mortal seyredebilen alerjik hastalıkların etkilediği organdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri