Ateşsiz kusmasız ishal, genellikle ciddi olmayan ve kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda ise tehlikeli ishal rengi ve karın ağrısı gibi daha ciddi belirtiler görülebilir. Özellikle, 4 gündür geçmeyen ishal durumu varsa bir uzmana görünmek faydalı olabilir.
Kronik ishal nedenleri arasında ise çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Ülseratif ya da misroskopik kolit, çölyak hastalığı, huysuz (irritable) bağırsak sendromu ve Crohn hastalığı gibi sindirim sistemi hastalıklarından muzdarip olan bireylerde de ishal görülmektedir.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
– Bağırsak hareketlerini yavaşlatmak için posa içeriği düşük besin tüketilmeli. – Havuç, soyulmuş elma, pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran birçok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir. – Yemeklerden sonra bir bardak zencefil çayı tüketebilirsiniz.
Zehirli ishal kusma ve kramplarla birlikte halsizliğe yol açar. Sıvı kaybı nedeniyle cilt renginde değişimlerle birlikle solma ve kuruma yaşanır. Göz çukurları belirginleşir. Bol miktarda su kaybı, kusma ve ateşi beraberinde getirir.
İlgili 26 soru bulundu
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Kolon (Bağırsak) Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Dışkının incelmesi, daha sık ishal ve kabız olma, dışkıda ve makatta kan, istenmeyen kilo kaybı, karın bölgesinde gaz ve ağrı yanı sıra yorgunluk kolon kanseri belirtileridir. Ayrıca dışkı yapılmasına rağmen bağırsakların boşalmadığı da hissedilir.
İshal için hastanelerin Dahiliye bölümü olan İç Hastalıkları biriminden randevu alınması gerekmektedir. Bununla beraber Gastroenteroloji bölümü de ishal hastalıkları için gereken teşhis ve tedavi sürecine bakmaktadır.
Her ne kadar limon ve sodanın genel sağlık durumuna katkıları olsa da ishal için limonlu soda kullanımı tam tersi etkiye sahiptir. Sodadaki yüksek karbonat, mide ve bağırsaklarda şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
Kısa süreli (akut) ishal 1 veya 2 gün sürer. Uzun süreli (kronik) ishal birkaç hafta sürer. İshal belirtileri karın kramplarını içerir. Sıvı kaybı (dehidrasyon) ciddi yan etkilerdendir.
Yetişkin bir kişide ishal çoğunlukla tedavisiz iyileşme gösterirken küçük çocuk ve bebeklerde ishal bazen ciddi bir durumun göstergesi olabilir. Basit bir sebepten gerçekleşse dahi uzun süreli olur ve tedavi edilmezse sonucunda dehidratasyon ve malnütrisyon gelişmesi gibi ciddi tablolarla karşılaşılır.
Toplumda pek çok kişi tehlikeli ishali ayırt edebilmek için tehlikeli ishal rengi nedir diye sorar. Ancak tehlikeli ishalin normal ishalden farklı bir rengi bulunmamaktadır. Tehlikeli ishalde önemli olan fazla sıvının kaybedilmesidir.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
İshal tedavisinde genellikle doktora gitmeden önce basit ev ilaçları kullanılır. İshal için kahve kullanımı bu ev ilaçlarından biridir. Peki, gerçekten kahve ishale iyi gelir mi ve kahvenin ishale faydaları var mıdır? İshali kesmek için kahve içilmesi sanılanın aksine ishali kesici etkiye sahip değildir.
İshal, dışkılamanın normalden daha cıvık olma durumudur. Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Daha ağır seyreden vakalarda hasta ağızdan beslenemiyorsa, ateş ve uzun zamandır devam eden ishal (1 günden fazla) var ise, muhakkak hastane koşullarında damar yoluyla sıvı ve elektrolit takviyesi alınmalıdır. Ayrıca buna ek olarak dışkı incelemesi yapılarak hastalığın tedavi planlaması ayarlanmalıdır.
KARIN AĞRISI (ALT KISIMDA) -- İshal varsa ENFEKSİYON HASTALIKLARI veya DAHİLİYE, idrar yollarıyla ilgili şikayetler varsa ÜROLOJİ, vajinal akıntı varsa KADIN HASTALIKLARI, diğer durumlarda GENEL CERRAHİ.
İshal için hangi probiyotik daha etkilidir sorusuna lactobacillus rhamnosus GG ve bifidobakteri kombinasyonu cevabı verilebilir. İshale iyi gelen probiyotik çeşitleri arasında yer alan bu iki bakteri bağırsak duvarına yapışarak çoğalır ve süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinde doğal olarak bulunur.
Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir? Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Belli kanser türleri de ishale neden olabilir. Bu durumun örnekleri karsinoid sendrom ve Zollinger-Ellison sendromu gibi hormon üreten (nöroendokrin) tümörler, kolon kanseri, lenfoma, tiroid bezinin medüller karsinomu ve pankreas kanseridir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
İshal Olmak Kilo Verdirir mi? Son günlerde görülen ishal salgını birçok kişiyi etkilemektedir. Özellikle vücuttan hızlı bir şekilde sıvı çıkışının olması kilo kaybına yol açabilmektedir. Ayrıca enfeksiyon gelişmesi durumunda ishale eşlik eden durumlar da kilo kaybına neden olabilmektedir.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri